Παρασκευή 31 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μηνύσεις - πρόκληση σκοταδιστικού ιερατείου

Η μητρόπολη Θεσσαλονίκης μηνύει τους εργαζόμενους - προστάτες των μνημείων, Ροτόντα και Αγ. Δημήτριος

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση τρομοκράτησης του επιστημονικού προσωπικού της 9ης Εφορείας Αρχαιοτήτων και των εργαζομένων στο ΥΠΠΟ, που αντιστέκονται στα σχέδια της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης για την υπαγωγή σε αυτή του μνημείου Ροτόντα.Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο εισαγγελέας έχει καλέσει σε απολογία την αρχαιολόγο Ευτ. Μαρκή, μετά από μήνυση που υπέβαλε εναντίον της η διοικούσα επιτροπή του ναού Αγ. Δημητρίου,πρόεδρος της οποίας είναι ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Ι. Τασσιάς. Η διοικούσα επιτροπή του Αγ. Δημητρίου κατηγορεί την αρχαιολόγο ότι υπέβαλε στο ΥΠΠΟ "ψευδή αναφορά", σχετικά με διαπιστωμένα βλαπτικές για το μνημείο εργασίες που έκανε η εκκλησία στο ναό του Αγ. Δημητρίου. Το γεγονός αυτό οι μηνυτές το συνδέουν με "τα άνομα σχέδια αυτής (Ευτ. Μαρκή) και άλλων περιθωριακών στοιχείων στον ευρύτερο πόλεμο κατά της Εκκλησίας που έχουν από το παρελθόν κηρύξει" (!!!).

Στην πραγματικότητα η Ευτ. Μαρκή, γνωστή στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης για τις λαμπρές επιστημονικές γνώσεις και το ήθος της, έχει μπει στο στόχαστρο της Εκκλησίας από τότε που άρχισε αγώνα, μαζί με άλλους συναδέλφους της, για να προστατευτεί ο μνημειακός χαρακτήρας και προορισμός της Ροτόντας.

Την ίδια ώρα πληροφορίες λένε ότι ασκήθηκε αυτεπάγγελτος μήνυση από εισαγγελέα, ακριβώς, για τον ίδιο λόγο (!) και ότι οι εργαζόμενοι του ΥΠΠΟ Β. Ελλάδας έχουν ειδοποιηθεί από την Αστυνομία ότι υποβλήθηκε μηνυτήριος αναφορά σε βάρος του σωματείου τους,για το πανό που αναρτήθηκε και στο οποίο γραφόταν ότι θα πρέπει "να παραμείνει η Ροτόντα χώρος Πολιτισμού".

Ολα τούτα συμβαίνουν την ώρα των επίσημων εκδηλώσεων της ΠΠ, ακριβώς επειδή ο Ευάγ. Βενιζέλος αντί να υπερασπίσει τον πολιτισμό και τους εργαζόμενους στο αρμόδιο υπουργείο, ...συνηγορεί και με τις ενέργειές του υπέρ των παράλογων και προκλητικών απαιτήσεων της Μητρόπολης σε βάρος του μνημείου. Οι προκλήσεις όμως, όπως λένε οι εργαζόμενοι του ΥΠΠΟ, δεν πρόκειται να μείνουν αναπάντητες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ