Κυριακή 14 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
O "Ριζοσπάστης" του 1950

Από τη Ραψάνη Ολύμπου ένας σύντροφος, ο ΖΗΣΗΣ ΖΩΚΑΣ,μαζί με ένα γράμμα του, μας έστειλε ένα φύλλο παράνομης έκδοσης του "Ριζοσπάστη" του 1950,που το κρατούσε για κειμήλιο. Το φύλλο αυτό είναι αφιερωμένο στην 32η επέτειο της ίδρυσης του ΚΚΕ. Και όπως καταλαβαίνει ο καθένας βγήκε με αφάνταστες δυσκολίες σε συνθήκες άγριας τρομοκρατίας και έκτακτων μέτρων, αμέσως μετά τον εμφύλιο, κάτω από τις οποίες πάλευαν οι κομμουνιστές για την ανασύνταξη των Κομματικών Οργανώσεων και την ανάπτυξη του αριστερού κινήματος.

Ευχαριστούμε τον σύντροφο για την πολύτιμη προσφορά του. Δημοσιεύουμε φωτοτυπία του παράνομου φύλλου. Τον διαβεβαιώνουμε ότι θα δοθεί στο Αρχείο του Κόμματος και αναλαμβάνουμε την ευθύνη για καλύτερη αξιοποίησή του. Παρακάτω δημοσιεύουμε το γράμμα του:

"Προς τη Διεύθυνση της εφημερίδας "Ριζοσπάστης" Οργανο της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αγαπητοί σύντροφοι, σας στέλνω την εφημερίδα "Ριζοσπάστης" με ημερομηνία: Κυριακή 12 Νοέμβρη 1950 που κυκλοφορούσε παράνομα στην Αθήνα και ήταν αφιερωμένος στη 32η επέτειο της ίδρυσης του ΚΚΕ.

Το φύλλο αυτό του "Ριζοσπάστη" (φωτοτυπία), έπεσε στα χέρια μου το 1950 στη μακρινή Τασκένδη όπου βρισκόμουν, μετά την ήττα του ΔΣΕ.

Πέρασαν από τότε 48 χρόνια.

Ολα αυτά τα χρόνια τον φύλαγα σαν ιερό κειμήλιο. Φέτος το Κόμμα μας γιορτάζει τα 80 χρόνια ύπαρξης και δράσης του. Σκέφτηκα ότι στο Αρχείο του Κόμματος ίσως είναι πιο χρήσιμος, γι' αυτό και σας τον στέλνω.

Με συντροφικούς χαιρετισμούς Ζήσης Ζώκας. Ραψάνη Λάρισας".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ