Συνέντευξη με τον Μπ. Αγγουράκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Κόμματος
Ολοκληρώθηκε πριν μια βδομάδα η διεθνής συνάντηση, που διοργάνωσε το ΚΚΕ για να τιμήσει τα 150 χρόνια από τη δημοσίευση του "Κομμουνιστικού Μανιφέστου" και τα 80 χρόνια του ΚΚΕ. Ο Μπάμπης Αγγουράκης, μέλος της ΚΕκαι υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Κόμματοςμάςμίλησε για τη συνάντηση, τα συμπεράσματα που βγήκαν, τις πρωτοβουλίες και τις προοπτικές που αναδείχτηκαν.
- Πώς κρίνετε τη διεθνή αυτή συνάντηση των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων που έγινε στην Αθήνα;
Η πρωτοβουλία αυτή του Κόμματός μας ήταν πετυχημένη, τόσο όσον αφορά τη συμμετοχή των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων, όσο και τα αποτελέσματά της, και τις προοπτικές που ανέδειξε. Θα πρέπει να πούμε πως ο μεγάλος αριθμός των κομμάτων που συμμετείχαν, τελικά 57 από 47 χώρες, στα οποία πρέπει να προσθέσουμε άλλα 13 κόμματα που για διάφορους λόγους, κυρίως λόγους απόστασης, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις εκτάκτων εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν οι αντιπροσωπείες τους (έστειλαν όμως μηνύματα και τοποθετήσεις), δείχνει πραγματικά ότι το θέμα της συνεργασίας και της ανάδειξης από κοινού της ταυτότητας των κομμουνιστικών κομμάτων στις σημερινές συνθήκες είναι ένα θέμα που απασχολεί και ενδιαφέρειμεγάλο αριθμό κομμάτων σε όλο τον κόσμο. Η συνάντηση στην Αθήνα είχε αυτή την αναγκαιότητα, αλλά και τη δυνατότητα να υπάρχουν πιο συγκεκριμένα βήματα στην κατεύθυνση της αλληλοενημέρωσης και της κοινής δράσης.
Και μόνο το γεγονός της διεξαγωγής της συνάντησης αυτής καθ' εαυτής, είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί πρέπει να θυμίσουμε ότι για πάρα πολλά χρόνια δεν έχει γίνει μια τέτοιου είδους συνάντηση που να έβαζε στο επίκεντρο των εργασιών της, ακριβώς τα ζητήματα της ιδεολογίας και της πολιτικής των κομμουνιστικών κομμάτων, με μια ευρύτερη προοπτική που αφορά τις διαδικασίες κοινής δράσης και ανασυγκρότησης του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Εάν σε αυτό το γεγονός προστεθούν και άλλα δύο στοιχεία, που αναδείχτηκαν από τη συνάντηση, νομίζω ότι πράγματι φαίνεται ο χαρακτήρας της και πόσο θα συμβάλει και μελλοντικά στην πορεία αυτή.
Πρώτα απ' όλα στη συνάντηση δόθηκε η δυνατότητα να υπάρχειαλληλοενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ όλων αυτών των κομμάτων που ήταν παρόντα, κάτι αδύνατον να συμβεί μέχρι στιγμής για πολλούς και διάφορους λόγους. Και βέβαια, ακριβώς επειδή η συνάντηση έγινε μετά από πάρα πολλά χρόνια, παρά το εύρος των κοινών θεμάτων και κοινών τοποθετήσεων όσον αφορά την αντίθεση στις διαδικασίες της ιμπεριαλιστικής παγκοσμιοποίησης και των φαινομένων που αυτή η διαδικασία συνοδεύεται, παρά το γεγονός ότι όλοι οι μετέχοντες πρόβαλλαν το ρόλο των κομμουνιστών στην πάλη και στην αντίσταση των εργαζομένων στις ρυθμίσεις αυτές, όπως ήταν και φυσικό, υπήρχαν και διαφορετικές προσεγγίσεις, διαφορετικές θεωρήσεις κυρίως στα ιδεολογικά, αλλά και σε πολιτικά ζητήματα. Και ήταν επόμενο νομίζω να συμβεί κάτι τέτοιο ακριβώς γιατί για πάρα πολλά χρόνια δεν υπήρχε δυνατότητα τέτοιων συναντήσεων. Οπως επίσης, η συνάντηση ανέδειξε και με αυτόν τον τρόπο την ανάγκη να υπάρχουν πιο συχνά τέτοιου τύπου συναντήσεις και μάλιστα να επικεντρώνονται και σε συγκεκριμένα θέματα ώστε και η συζήτηση να προχωρά και να διευκολύνεται η κοινή δράση.
- Τελικά, τι πρωτοβουλίες πάρθηκαν;
- Η συζήτηση ανέδειξε βεβαίως την ανάγκη της ευρύτατης διάδοσης του "Κομμουνιστικού Μανιφέστου" και τη θέληση από όλα τα κόμματα να αναπτύξουν πρωτοβουλίες για τη διάδοσή του, καθώς και την οργάνωση εκδηλώσεων. Από πολλές πλευρές υπογραμμίστηκε η ανάγκη να γίνει του χρόνου μια συνάντηση των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων για να εξετάσει την Πολυμερή Συμφωνία για τις Επενδύσεις και να προχωρήσει σε συγκεκριμένα βήματα στην κατεύθυνση της αντιμετώπισής της. Επίσης, αναδείχτηκε η ανάγκη και στηρίχτηκε η πρόταση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Λευκορωσίας να φιλοξενήσει συνάντηση στο Μινσκ, ενάντια στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, η οποία συνάντηση να προβάλει ταυτόχρονα και τα ζητήματα των διώξεων σε βάρος των κομμουνιστών και γενικότερα της επίθεσης σε δημοκρατικές ελευθερίες και δημοκρατικά δικαιώματα.
- Υπήρξαν και προτάσεις για την έκφραση αλληλεγγύης με διάφορους λαούς...
-Οι μετέχοντες και με τις τοποθετήσεις τους και στο δεύτερο γύρο της συζήτησης υπογράμμισαν την ανάγκη μιας συντονισμένης δραστηριότητας αλληλεγγύης με το λαό της Κούβας. Σε αυτές τις σκέψεις προστέθηκαν βεβαίως και η αλληλεγγύη στο λαό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας που αντιμετωπίζει μια πολύ δύσκολη κατάσταση τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά και γενικότερα με το λαό της Παλαιστίνης και τους λαούς που είναι θύματα των ιμπεριαλιστικών αποκλεισμών και των επεμβάσεων των ιμπεριαλιστών. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της διεθνούς συνάντησης, πολλά κόμματα συνυπέγραψαν ψηφίσματα και διαμαρτυρίες ενάντια στις διώξεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Γεωργίας, σε ψηφίσματα συμπαράστασης με τους απεργούς στη Ρωσία, με τον αγώνα των δημοκρατικών δυνάμεων του Ιράν, της Αλγερίας, καθώς και διακήρυξη ενάντια στις ολέθριες συνέπειες της Πολυμερούς Συμφωνίας για τις Επενδύσεις.
-Στα πλαίσια της διεθνούς αυτής συνάντησης έγινε και μια πολυμερής συνάντηση μεταξύ των Κομμουνιστικών Κομμάτων της Βαλκανικής. Πώς εκτιμήθηκαν οι εξελίξεις που σημειώνονται στην περιοχή;
- Εκτιμήθηκε πως η περιοχή των Βαλκανίων έχει γίνει, τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερος στόχος των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, οι οποίοι θέλουν να θέσουν υπό τον πλήρη έλεγχό τους την περιοχή αυτή, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως σταθερή βάση εξόρμησης για τα επεκτατικά και επεμβατικά σχέδιά τους. Τα κομμουνιστικά κόμματα που πήραν μέρος στην πολυμερή αυτή συνάντηση ανέδειξαν τις προοπτικές που ανοίγονται και συμφώνησαν να συντονίσουν τις προσπάθειές τους και να πάρουν πρωτοβουλίες για κοινή δράση, και για το σκοπό αυτό αποφάσισαν να συναντηθούν τον επόμενο Δεκέμβρη.
-Μπορούμε να πούμε πως σήμερα διαμορφώνεται μια νέα κατάσταση στο κίνημα;
- Εκτός από τα προαναφερόμενα, αν προσθέσουμε και τα συγκεκριμένα βήματα στην κατεύθυνση δημιουργίας συγκεκριμένων μορφών αλληλοενημέρωσης των κομμάτων για τις θέσεις τους, αλλά και για τις δραστηριότητες διεθνιστικής αλληλεγγύης νομίζουμε ότι μπορούμε πράγματι να μιλάμε για μια νέα κατάσταση, η οποία διαμορφώνεται στο κίνημά μας σήμερα. Πολλά πράγματα, από τη συνάντηση αυτή, πιστεύουμε ότι θα φανούν ακόμα πιο χειροπιαστά στο άμεσο μέλλον γιατί έχει δημιουργηθεί ήδη ένα προηγούμενο. Διαπιστώσαμε μια θετική τοποθέτηση από μεγάλο αριθμό των κομμάτων που πήραν μέρος, και πιστεύω πως και η έκδοση των υλικών της Συνάντησης και η πλατιά διάδοσή τους θα συμβάλουν στην προβολή, όχι μόνο της ανάγκης αναζήτησης μορφών συνεργασίας και κοινής δράσης των κομμουνιστών, αλλά ακόμα και των δυνατοτήτων να προχωρήσουμε πιο συγκεκριμένα, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που βεβαίως υπάρχουν ακόμα. Δυσκολίες που έχουν να κάνουν και με τις διαφορετικές συνθήκες δράσης των Κομμουνιστικών Κομμάτων, δυσκολίες που έχουν να κάνουν και με τα τεράστια προβλήματα που πάρα πολλά από τα κόμματα αυτά αντιμετωπίζουν, δυσκολίες που όμως έχουν να κάνουν και με το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, διαφορετικές απόψεις σε μια σειρά από βασικά ζητήματα που μας απασχολούν όλους. Αλλά, αυτό είναι και το νόημα αυτών των συναντήσεων. Να υπάρχει η ανταλλαγή των απόψεων, με στόχο την κοινή δράση, και στην κοινή δράση να αντιμετωπίζονται τα όποια προβλήματα υπάρχουν.
Θα ήθελα, επίσης, να τονίσω πως χωρίς την αυταπάρνηση των συντρόφων της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας που βοήθησαν στην αυτόματη και γραπτή μετάφραση, στη μεταφορά, στη συνοδεία των ξένων αντιπροσώπων καθώς και σεπολλές άλλες σημαντικές πλευρές, δε θα μπορούσε να πετύχει αυτή η Συνάντηση.
Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ