Κυριακή 31 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
Σταθερό ιδεολογικοπολιτικό μέτωπο

Αποσπάσματα από την ομιλία του Σήφη Κωτσαντή, μέλους της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέα της ΕΠ της ΚΟ Πειραιά, σε σύσκεψη κομματικών στελεχών

Σχετικά με το κύριο ζήτημα στο οποίο πρέπει να επικεντρωθεί η προσοχή της δουλιάς των καθοδηγητικών οργάνων και των στελεχών, η ίδια η μέχρι τώρα συσσωρευμένη πρακτική πείρα, συμβάλλει στην προσέγγιση του.

Τα αποτελέσματα στη δουλιά του Κόμματος σ' αυτές τις συγκεκριμένες συνθήκες που αναπτύσσει τη δράση του, σε ορισμένους τομείς, είναι σημαντικά και δείχνουν το δρόμο, αρκεί να γενικευτούν σωστά οι εμπειρίες που αποκτούν τα όργανα και τα στελέχη. Για παράδειγμα, στις αρχαιρεσίες στον ΟΣΕ, σε ένα μεγάλο σωματείο, τον Πελοποννησιακό, διπλασιάστηκε η συνδικαλιστική επιρροή της παράταξης που δρουν οι κομμουνιστές και εκφράζει τις θέσεις του Κόμματος στο συγκεκριμένο χώρο. Από το 10%, αυξήθηκε στο 20%, ενώ στο παράρτημα του Πειραιά αυξήθηκε στο 26%, δηλαδή υπήρξε σημαντική άνοδος. Βέβαια ο συγκεκριμένος χώρος ανήκει στις ΔΕΚΟ με έντονα προβλήματα που συμβάλλουν στην κινητικότητα των εργαζομένων, δημιουργούν προϋποθέσεις αλλαγής του συσχετισμού δυνάμεων σε συνδυασμό με τη δράση των κομμουνιστών στο χώρο. Παρά το ότι είναι αξιόλογο το αποτέλεσμα, δεν είναι ανάλογο με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις, αναδείχνοντας προβλήματα στην ποιότητα της δράσης των κομμουνιστών. Το ΠΑΣΟΚ διατηρεί την πλειοψηφία στη διοίκηση, αν και μειώθηκε η δύναμη του από το 60% στο 50%.

Μέσα από την ωρίμανση και γενικότερων προϋποθέσεων, στις οποίες επιδρά και η υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής, δημιουργούνται δυνατότητες αλλαγής των συσχετισμών, ωστόσο αυτή η διαδικασία είναι ένα σύνθετο πρόβλημα, με διάφορες πλευρές που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Μπροστά σε υπαρκτές δυσκολίες, όπως στην κινητοποίηση κομματικών δυνάμεων, αδυναμίες στελεχών και οργάνων να επικεντρώσουν την προσοχή τους στο κύριο, χαμηλό ιδεολογικοπολιτικό επίπεδο ή και έλλειψη προσανατολισμού στη δράση (αυτό υπάρχει και στα αστικά κέντρα πολύ πιο έντονο), δεν προωθούνται αποφασιστικά στη ζωή τα καθήκοντα, υπάρχει αναβλητικότητα, γιατί κυριαρχεί η αντίληψη ότι οι δυσκολίες είναι ανυπέρβλητες. Είναι ο μεγαλύτερος ανασταλτικός παράγοντας που πρέπει να καταπολεμηθεί από τα καθοδηγητικά όργανα και τα στελέχη, να συγκρουστούν μ' αυτή την αντίληψη για να μπορούν να παρεμβαίνουν και να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες μέσα από την ανάπτυξη της δράσης. Είναι σημαντική πλευρά του καθοδηγητικού ρόλου των στελεχών.

Υπάρχουν επίσης λαθεμένες αντιλήψεις ενάντια στις οποίες πρέπει να υπάρχει ιδεολογικό μέτωπο, αλλά και επιχειρήματα μέσα από τη γενίκευση της πείρας του κινήματος, γιατί δημιουργούν μεγάλες δυσκολίες και εμπόδια στη δράση, όπως η αντίληψη ότι δεν ωρίμασαν ακόμα οι αντικειμενικοί παράγοντες της επανάστασης. Βεβαίως, αυτό μπορεί να έχει βάση, από τη σκοπιά της πρόβλεψης για άλμα, για απότομη όξυνση και γενίκευση της κρίσης σε όλη την Ελλάδα που μπορεί να ωθήσει σε απότομη άνοδο της κινητικότητας των μαζών και της ταξικής πάλης. Αλλά σε ορισμένους χώρους, όπως για παράδειγμα στην "Ολυμπιακή", ή και σε άλλους χώρους, έστω και για μικρό διάστημα, κάτω από την πίεση των προβλημάτων, μπαίνουν σε κίνηση οι μάζες, δημιουργούνται συνθήκες όξυνσης και προϋποθέσεις απότομης ανόδου του κινήματος. Σε τέτοιες συνθήκες, η ίδια η πραγματικότητα συμβάλλει στο γρήγορο ξεπέρασμα μιας σειράς εμποδίων της καθημερινής δουλιάς. Αλλά και αυτές οι καταστάσεις δε δημιουργούνται χωρίς τη δράση του Κόμματος. Η αναμονή για τη δημιουργία τέτοιων προϋποθέσεων χωρίς την αποφασιστική συστηματική καθημερινή δράση των κομμουνιστών, δεν μπορεί ποτέ, ακόμη και σε απότομη άνοδο του κινήματος να ωριμάζει ταξικά τις συνειδήσεις, να αλλάζει συσχετισμούς, να δημιουργεί δυνατότητες πολιτικοποίησης των αγώνων, να συμβάλει στην προοπτική του Μετώπου πάλης ενάντια στην πολιτική της άρχουσας τάξης. Αυτό είναι βασική αρχή στη δράση του κομμουνιστικού κινήματος.

Η βασική αιτία που δεν αντιμετωπίζονται αυτά τα προβλήματα αποτελεσματικά έχει άμεση σχέση με την ποιότητα της καθοδήγησης των στελεχών και ιδίως με την έλλειψη πολιτικών, ιδεολογικών στοιχείων. Το στέλεχος αλλά και το καθοδηγητικό όργανο πρέπει να βαθαίνουν ιδεολογικοπολιτικά στα ζητήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν, να πείθουν, με επιχειρήματα, να ανοίγουν δρόμους στη δράση των οργανώσεων, να συνδέουν την πολιτική κατάσταση με το καθήκον της δημιουργίας προϋποθέσεων για τη συγκρότηση του Μετώπου, ανάλογα με την κατάσταση σε κάθε χώρο και τους στόχους και τα καθήκοντα τα οποία το ίδιο το όργανο διαμορφώνει.Επόμενα, πρέπει να ξεπεραστούν αποφασιστικά αυτά τα προβλήματα σαν μέρος της ποιότητας της καθοδηγητικής δουλιάς, σ' αυτά πρέπει να συγκεντρωθεί η προσοχή, ώστε να υπηρετεί η δράση τους γενικούς στόχους για το Μέτωπο και την ισχυροποίηση του Κόμματος. Στην καθημερινή δουλιά επίσης πρέπει να υπάρχει επιμονή και σταθερότητα στον έλεγχο, στη συμβολή ανάδειξης των προβλημάτων ώστε να αντιμετωπίζονται, με βάση τους δείκτες για τα αποτελέσματα της δουλιάς των στελεχών που καθόρισε η ΚΕ στην ολομέλεια του Οκτώβρη.

Η ανάπτυξη της πάλης απαιτεί πολιτική, ιδεολογική δουλιά, με βάση την τρέχουσα πολιτική κατάσταση και τα συγκεκριμένα προβλήματα που δημιουργεί σε κάθε χώρο, αλλά στη σχέση της με την προοπτική που χαράζει το Κόμμα, ώστε να υπηρετεί την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων, τη συσπείρωση στη βάση.Το ζήτημα της συσπείρωσης μπορεί να παίρνει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ανάλογα και με τα αιτήματα για διεκδίκηση και πάλη. Θα υπάρχουν περίοδοι που απαιτούν προωθημένα αιτήματα ή ένα σύνολο αιτημάτων αρκετά πιο ευρύ απ' ό,τι σήμερα, αλλά και περίοδοι που η ίδια η κατάσταση απαιτεί συγκεκριμένο πλαίσιο, όπως αυτό των τριών αιτημάτων που έβαλε η ΕΣΑΚ στη ΓΣΕΕ ως ελάχιστο όριο αντιμετώπισης της ολομέτωπης επίθεσης ενάντια στην εργατική τάξη, για συσπείρωση δυνάμεων στη βάση και ανάπτυξη των αγώνων.

Ολα αυτά τα ζητήματα απαιτούν από τα στελέχη και τα όργανα υπεύθυνη αντιμετώπιση στην καθημερινή καθοδηγητική δουλιά, ώστε να ανταποκριθεί το Κόμμα στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της πραγματικότητας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ