Τρίτη 12 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑΣ
Συμπάθεια με εξουθενωτική εργασία

Στα λόγια η κυβέρνηση αναγνωρίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της νοσηλεύτριας, αλλά καθημερινά τη φορτώνει όλο και μεγαλύτερες ευθύνες

Τη βαθιά εκτίμησή του, για τη μεγάλη προσφορά των νοσηλευτών στην υγεία και τη ζωή μας, εκφράζει ο υπουργός Υγείας - Πρόνοιας, Κ. Γείτονας, στο μήνυμά του για τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα της Νοσηλεύτριας. Μάλιστα, ο υπουργός, μιλώντας χτες σε εκδήλωση του Συνδέσμου Διπλωματούχων Νοσηλευτών, για τη σημερινή μέρα, είπε ότι "ο νοσηλευτής και η νοσηλεύτρια αποκτούνπρωταγωνιστικό ρόλο" και έδωσε διαβεβαιώσεις "για τη λήψη μέτρων, με σκοπό τη συνεχή επιστημονική και εργασιακή αναβάθμιση του κλάδου".

Αυτά, βέβαια, στα λόγια, γιατί στην πράξη οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες έχουν να αντεπεξέλθουν σε διπλάσιες υποχρεώσεις στις αργίες και τις νύχτες, καθότι η κυβέρνηση, στα πλαίσια των περικοπών, περιόρισε στο μισό τις αργίες και τα νυχτερινά. Ακόμα - όπως και οι άλλοι εργαζόμενοι - είδαν σε ορισμένες περιπτώσεις να μειώνονται οι ονομαστικές αποδοχές τους, λόγω της οικονομικής πολιτικής της λιτότητας.

Οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες βρίσκονται μπροστά στο φάσμα των ιδιωτικοποιήσεων στο δημόσιο σύστημα υγείας, καθώς και χτες ακόμα ο Κ. Γείτονας επέμενε στη σύσταση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με τη μορφή Ανώνυμης Εταιρίας, για τη διαχείριση της "κινητής και ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας και των Νομικών Προσώπων που εποπτεύει", όπως προβλέπει στο Σχέδιο Νόμου για την Πρόνοια. Τη θέση αυτή επανέλαβε ο Κ. Γείτονας στη χτεσινή συνάντησή του με αντιπροσωπείες των Ομοσπονδιών των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ). Ακόμα, άκουσαν τον υπουργό να μιλά και για εθελοντισμό στα δημόσια νοσοκομεία, όταν οι εργαζόμενοι έχουν υπερβεί τα όρια της αντοχής τους.

Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Υγειονομικών"

Σε ανακοίνωσή της η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Υγειονομικών" (ΔΕΥ) τονίζει ότι δε βλέπει επετειακά τη σημερινή ημέρα. "Αυτό, προσθέτει, αποτελεί προνόμιο της κυβέρνησης, γιατί θέλει να "τιμήσει" τον κλάδο, διατηρώντας, όμως, και την αντιλαϊκή της πολιτική. Αποτελεί προνόμιο της πλειοψηφίας στην ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ, που "τιμάει" τον κλάδο με κοσμοπολίτικες εκδηλώσεις υπηρεσιακών παραγόντων, αφυδατώνοντας τη μέρα αυτή από το πραγματικό της περιεχόμενο, της ανάδειξης των προβλημάτων, των αιτιών που τα γεννούν και την αγωνιστική διέξοδο".

Οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες, υπογραμμίζει η ΔΕΥ, δέχονται επίθεση που αφορά τις αποδοχές τους, τις εργασιακές σχέσεις, το κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα, τις συνθήκες εργασίας, τα δημοκρατικά δικαιώματα.

"Το μέτωπο κυβέρνησης - εργοδοσίας - συνδικαλιστικών ηγεσιών,συνεχίζει η ΔΕΥ,υπηρετεί το στόχο για μεγαλύτερη μεταφορά πλούτου στα χέρια των λίγων και για δημιουργία υποδουλωμένων εργαζομένων, χωρίς δικαιώματα και απαιτήσεις. Δημιουργείται ένα αυταρχικό καθεστώς, που το κέρδος των βιομηχάνων, μεγαλεμπόρων, συνθλίβει κάθε δικαίωμά μας, όσο εμείς δεν αντιδρούμε. Στο χώρο την υγείας - προσθέτει - αυτά εκφράζονται με την πορεία κατάργησης του Δημοσίου Συστήματος Υγείας, αυτού όπου, παρ' όλες τις τεράστιες ελλείψεις του, καταφεύγει η πλειοψηφία των εργαζομένων, ανασφαλίστων, φτωχών ανθρώπων. Μεταφέρεται το κόστος, ολοένα και περισσότερο, στα πλατιά λαϊκά στρώματα".

"Τώρα, πρέπει να αντιδράσουμε μαζί με όλους τους νοσηλευτές σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καταλήγει η ανακοίνωση. Μέσα από τα σωματεία να αναπτύξουμε την πάλη μας για Δημόσιο Σύστημα Υγείας, αναβαθμισμένο, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση".

Η ΟΣΝΙΕ

"Μπορούμε να γιορτάζουμε, όταν η σημερινή κυβέρνηση σχεδιάζει το πετσόκομμα των εργασιακών δικαιωμάτων ή όταν, με τις πολιτικές της καθήλωσης των μισθών και της ασύδοτης αγοράς, το εισόδημα της νοσηλεύτριας εξανεμίζεται, εξαναγκάζοντας αρκετές να εργάζονται σε δεύτερη εργασία;".

Τα ερωτήματα αυτά θέτει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ). Επισημαίνει ότι για όλα τα δεινά την κύρια ευθύνη έχει η κυβερνητική πολιτική, η οποία με οδηγό την Ευρωπαϊκή Ενωση και το κλαμπ των μεγαλοκεφαλαιούχων, οδηγεί στη φτώχεια και την ανεργία όλο και περισσότερους εργαζόμενους στη χώρα μας.

Η ΟΣΝΙΕ, αναφερόμενη στον ιδιωτικό τομέα υγείας, υπογραμμίζει ότι η "κατάσταση χειροτερεύει με τη μονοπώλησή της και τον άκρατο ανταγωνισμό" και υπενθυμίζει ότι ακόμα και το "Προεδρικό Διάταγμα 517/91, που ορίζει τη σύνθεση του νοσηλευτικού προσωπικού είναι ουσιαστικό ανενεργές, γιατί έτσι συμφέρει τους κεφαλαιούχους της υγείας".

Και η ανακοίνωση της ΟΣΝΙΕ καταλήγειμε την πρόσκληση προς τις νοσηλεύτριες για "αγωνιστική διεκδίκηση των προβλημάτων τους μαζί με όλους τους εργαζόμενους, μέσα από τα σωματεία και τους συλλόγους τους".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ