Πέμπτη 7 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πρωτοβουλία για κοινή δράση

Σύσκεψη για τη ναυπηγική βιομηχανία πραγματοποιήθηκε χτες, μετά από πρόσκληση του Συνδικάτου Εργατών Μετάλλου Πειραιά

Θετική κρίθηκε η πρωτοβουλία του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά,από τα σωματεία που συμμετείχαν προχτές το απόγευμα στη σύσκεψη που διοργάνωσε το συνδικάτο, με θέμα την κατάσταση στη Ναυπηγική Βιομηχανία και την παρέμβαση του συνδικαλιστικού κινήματος για αναπτυξιακή κλαδική πολιτική. Στη σύσκεψη πήραν μέρος όλα τα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης,το Σωματείο Εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (Η "Τρίαινα"), εκπρόσωπος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πειραιά,καθώς και ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΜ Δ. Τσουμπρής.Από τη σύσκεψη απουσίαζαν τα Σωματεία Εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Χαλκίδας.

Το Συνδικάτο Εργατών Μετάλλου Πειραιά έθεσε στη σύσκεψη ένα συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων και κάλεσε τα σωματεία σε κοινή παρέμβαση και δράση για τη χάραξη μιας κλαδικής πολιτικής στη Ναυπηγική Βιομηχανία. Συγκεκριμένα, κάλεσε τα σωματεία της Ζώνης και των μεγάλων ναυπηγείων να απαιτήσουν από την κυβέρνηση:

α.Να γίνεται η ανανέωση του στόλου στην Ελλάδα,αφού - όπως καταγγέλθηκε και στη σύσκεψη - Ελληνες εφοπλιστές κτίζουν ή επισκευάζουν τα καράβια τους σε ξένα ναυπηγεία.

β.Να ληφθούν μέτρα για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της υποδομής των μεγάλων ναυπηγείων και της Ζώνης και να ψηφιστεί, επιτέλους, στη Βουλήτο μητρώο εκκαθάρισης των εργοδοτών και οι προϋποθέσεις λειτουργίας των ναυπηγικών μονάδων, καθώς και των ναυπηγοεπισκευαστικών επιχειρήσεων,πράγμα που εδώ και πάρα πολύ καιρό έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση.

γ.Να γίνει κοινή παρέμβαση των σωματείων για να σταματήσει το καθεστώς υπεργολαβιών και να παταχτούν τα "δουλεμπορικά κυκλώματα" που δραστηριοποιούνται στις μεγάλες ναυπηγικές μονάδες.

δ Τέλος, από κοινού, τα κλαδικά και εργοστασιακά σωματεία να διεκδικήσουν την πρόσληψη εκτάκτων εργαζομένων στα μεγάλα ναυπηγεία με πλήρη ισχύ των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ασφάλιση και όσων άλλων προβλέπονται.

Ολα τα σωματεία της Ζώνης συμφώνησαν με την πρόταση του συνδικάτου. Ο γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά Β. Καρακίτσος βρήκε θετική την πρόταση και δεσμεύτηκε ότι θα συζητηθεί την επόμενη βδομάδα στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου. Ο Δ. Μαχαίρας, που εκπροσωπούσε την πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΠ, απέφυγε να τοποθετηθεί στην ουσία των προτάσεων, ενώ ο Δ. Τσουμπρής από την ΠΟΕΜ που συμμετείχε στη σύσκεψη, αλλά δεν ήταν εξουσιοδοτημένος από τη Διοίκηση της Ομοσπονδίας, επιδοκίμασε αυτήν την πρωτοβουλία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ