Τρίτη 5 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕΔΚΝΑ
Τα οικονομικά στο επίκεντρο Γενικής Συνέλευσης

Το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγήσει η κυβέρνηση την πλειοψηφία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), θα βρεθεί στο επίκεντρο της Γενικής Συνέλευσης που συγκαλεί σήμερα, στο ξενοδοχείο "Κάραβελ", η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ).

Η χρονική στιγμή, στην οποία συγκαλείται αυτή η Γενική Συνέλευση, επιβάλλει μια διεκδικητική για το μέλλον του θεσμού απόφαση και ακολούθως τη λήψη αγωνιστικής δράσης. Τα ασφυκτικά θεσμικά και οικονομικά πλαίσια, άλλωστε, στα οποία καλούνται να λειτουργήσουν οι ΟΤΑ, δείχνουν το παραπάνω δρόμο. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι από το 1989 μέχρι και σήμερα, οι κυβερνήσεις παρακρατούν από τους θεσμοθετημένους υπέρ των ΟΤΑ πόρους, το ποσό των 1,3 τρισ. δραχμών. Το δε ποσοστό από τον κρατικό προϋπολογισμό που δίνεται στους ΟΤΑ παραμένει πενιχρό, ενώ η κατάσταση επιδεινώνεται από την κυβερνητική πολιτική μεταφοράς αρμοδιοτήτων κρατικής ευθύνης στους δήμους και τις κοινότητες, χωρίς τους αντίστοιχους πόρους. Αποτέλεσμα, η μετακύληση των βαρών λειτουργίας των δήμων στους δημότες και η "προσφυγή" πολλών Δημοτικών Αρχών στις ιδιωτικοποιήσεις και την πρόσθετη φορολογία, ως τρόπο λειτουργίας.

Στη Γενική Συνέλευση αναμένεται επίσης να συζητηθεί η "εφαρμογή του άρθρου 8 του νόμου 2515/97", που προβλέπει τη μεταφορά στους ΟΤΑ της αρμοδιότητας χορήγησης και ανάκλησης των αδειών διενέργειας ψυχαγωγικών και τεχνικών παιχνιδιών. Τη μετατροπή δηλαδή των δήμων σε μπαρμπουτάδικα. Ενα ακόμα ζήτημα που απασχολεί τους αιρετούς είναι το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι", για τη λειτουργία του οποίου αφαιρούνται στην ουσία χρήματα από τους ήδη υπάρχοντες πόρους των ΟΤΑ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ