Κυριακή 3 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Αντιστάσεις στις κυρώσεις κατά του Ιράκ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (του ανταποκριτή μας ΧΡ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ). -

Μετά τις μαχητικές διαδηλώσεις του αμερικανικού λαού που, μαζί με την παγκόσμια κατακραυγή, συνέβαλαν αποφασιστικά στη ματαίωση των επιδρομικών σχεδίων της Ουάσιγκτον κατά του Ιράκ, άρχισε μια νέα εκστρατεία: για την ανάκληση των απάνθρωπων κυρώσεων που έχει επιβάλει - κατ' επιταγήν των ΗΠΑ - ο ΟΗΕ. Επικεφαλής της κινητοποίησης αυτής είναι το Κέντρο Διεθνούς Δράσης, το οποίο ιδρύθηκε από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Ράμσι Κλαρκ.

Σε συγκεντρώσεις που γίνονται γι' αυτό το σκοπό, επιδείχνεται και ένα βίντεο με τίτλο: "Γενοκτονία Μέσω Κυρώσεων", που γυρίστηκε εν μέρει στο Ιράκ το Νοέμβρη 1997, στη διάρκεια επίσκεψης στη χώρα αυτή του Ρ. Κλαρκ και άλλων αγωνιστών. Αποτελεί ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο σχετικά με τις φοβερές συνέπειες που έχουν οι κυρώσεις στην υγειονομική περίθαλψη, ακόμα και στην ίδια τη ζωή μικρών παιδιών του Ιράκ.

Μιλώντας σε μια από αυτές τις συγκεντρώσεις στη Νέα Υόρκη, ο Ρ. Κλαρκ κατάγγειλε ότι οι κυρώσεις "έχουν δημιουργήσει μια καχεκτική γενιά στο Ιράκ. Και αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σ' αυτόν τον πιο απαίσιο εικοστό αιώνα. Ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι εξοντώθηκαν άμεσα. Αλλα 10 έως 15 εκατομμύρια υποφέρουν κάθε μέρα από τις συνέπειες των κυρώσεων. Ο μέσος όρος ζωής έχει μειωθεί κατά 40 χρόνια στο Ιράκ".

Και κάνοντας έναν παραλληλισμό, αναφέρθηκε σε μια ομιλία που είχε κάνει για τον πόλεμο στο Βιετνάμ ο μαύρος ιερέας Μάρτιν Λούθερ Κινγκ σε εκκλησία της Νέας Υόρκης τον Απρίλη 1967, στην οποία είχε πει: "Ο μεγαλύτερος συντελεστής βιαιότητας στον κόσμο είναι η δική μου κυβέρνηση".

Μέσα σ' αυτά τα πλαίσια και με προμετωπίδα το σύνθημα: "Πρόκληση στις κυρώσεις κατά του Ιράκ", ηγετικά στελέχη 100 και πλέον σημαντικών θρησκευτικών, πολιτικών δικαιωμάτων, εργατικών, κοινοτικών, αντιπολεμικών και ποιητικών οργανώσεων, που αριθμούν εκατομμύρια μέλη, θα επισκεφθούν το Ιράκ στις 6 - 13 Μάη, για να επιδώσουν μεγάλες ποσότητες ζωτικής ανάγκης φαρμάκων και ιατρικών εφοδίων, που αγοράστηκαν με λαϊκές εισφορές.

Με την ενέργειά τους αυτή, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο ακόμα και να συλληφθούν, γιατί - όπως με έκδηλο σαρκασμό παρατηρεί η εφημερίδα "Ουόρκερς Ουόρλντ" - "είναι ενάντια στην αμερικανική πολιτική, όταν άτομα από τις ΗΠΑ μεταφέρουν φάρμακα σε παιδιά που πεθαίνουν".

Σε έκκλησή τους προς τον αμερικανικό λαό, 9 ηγετικά στελέχη της κίνησης αυτής διακηρύσσουν, μεταξύ άλλων:

"Οι κυρώσεις των τελευταίων 8 χρόνων κατά του Ιράκ πρέπει να έχουν ένα τέλος. Δεδομένου ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι η δύναμη που επιβάλλει τις κυρώσεις, νομίζουμε πως ο λαός της χώρας μας έχει μια ειδική ευθύνη να τεθεί επικεφαλής για το σταμάτημα αυτού του κακού.

Τους τελευταίους μήνες εκδηλώθηκε ένα τεράστιο αίσθημα σε όλο τον κόσμο κατά του απειλούμενου βομβαρδισμού του Ιράκ. Αυτό απέτρεψε έναν νέο αεροπορικό πόλεμο και άλλαξε ριζικά το πολιτικό κλίμα σχετικά με τη συνέχιση των κυρώσεων, που έχουν εξοντώσει πάνω από 1,5 εκατομμύριο αθώων Ιρακικών".

Εξηγούν κατόπιν: "Η ISC γίνεται με βάση τη μακρά παράδοση αντίστασης από ανθρώπους συνείδησης στους άδικους νόμους και την εγκληματική κυβερνητική πολιτική. Ακριβώς μ' αυτόν τον τρόπο τα πολιτικά δικαιώματα σημείωσαν νίκες στη χώρα μας και ο πόλεμος στο Βιετνάμ τερματίστηκε τελικά.

Η ISC είναι ένα πρόγραμμα λαού προς όφελος λαών. Φάρμακα αξίας εκατομμυρίων δολαρίων θα μεταφερθούν σε ιρακινά νοσοκομεία, κλινικές και δημόσιους υγειονομικούς οργανισμούς. Η "Πρόκληση" θα κάνει μια ρωμαλέα δήλωση προς τον πάσχοντα ιρακινό λαό: ότι εμείς, ο λαός των Ηνωμένων Πολιτειών, αρνούμαστε να καθίσουμε ήσυχα, ενώ η κυβέρνηση εφαρμόζει μια πολιτική γενοκτονίας εν ονόματί μας".

Την έκκληση υπογράφουν ο Ράμσι Κλαρκ, ο καθολικός επίσκοπος του Ντιτρόιτ Τόμας Γκάμπλετον, ο μαύρος ιερέας Λούσιους Ουόκερ, η οργανώτρια του IAC στον Αγιο Φραγκίσκο της Καλιφόρνιας, Γκλόρια λα Ρίβα, και πέντε άλλα στελέχη συναφών οργανώσεων.

Αναφερόμενος στην πιθανότητα όρθωσης εμποδίων στην αποστολή αυτή, ο ιερέας Λούσιους Ουόκερ, διευθυντής της κίνησης "Ιερείς για Ειρήνη", που στέλνει τακτικά ανθρωπιστική βοήθεια στην Κούβα, διασπώντας το βάρβαρο αμερικανικό αποκλεισμό, δήλωσε σχετικά με τη νέα αποστολή, ότι χιλιάδες Αμερικανοί είναι έτοιμοι να αντιδράσουν, σε περίπτωση που αμερικανικές δυνάμεις αποπειραθούν να σταματήσουν τη μεταβίβαση φαρμάκων στο Ιράκ.

Και τόνισε: "Οφείλουμε να αποτινάξουμε το κάλυμμα αυτού του θέματος και να κάμουμε σαφές ότι το Ιράκ δεν είναι μόνο του, ότι είναι η αμερικανική πολιτική που απομονώνεται και πως το κίνημά μας δεν πρόκειται να σταματήσει.

Πρέπει να αντιταχθούμε στις κυρώσεις ενάντια στο Ιράκ, ενάντια στην Κούβα και ενάντια σε όλες τις χώρες που προσπαθούν να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους από την αμερικανική πολιτική. Πρέπει να παλέψουμε ενάντια σ' αυτό που, στην πραγματικότητα, ισοδυναμεί με ιμπεριαλιστικό πόλεμο".

Από την πλευρά της, και η Γκλόρια λα Ρίβα, απαντώντας σε ερώτηση γιατί Αμερικανοί είναι έτοιμοι να διασπάσουν τον αποκλεισμό κατά του Ιράκ, είπε:"Ημουν στο Ιράκ το Νοέμβρη του 1997. Αυτά που είδα, με αγανάκτησαν. Βρέφη και μεγάλης ηλικίας άνθρωποι πέθαιναν, γιατί τους έλειπαν τα πιο απλά πράγματα (...).

Πηγαίνουμε σαν μια προσπάθεια ανθρώπων προς ανθρώπους, για να δείξουμε ότι υπάρχει πλατιά εναντίωση στις αμερικανικές κυρώσεις. Τριακόσιοι άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα ως άμεση συνέπεια των κυρώσεων".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ