Κυριακή 3 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ
Συνέλευση των Λαών της ΕΣΣΔ

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Μετά τα δυο Συνέδρια στη Μόσχα (1993 και 1994) και στο Μινσκ (1997) των Λαών της ΕΣΣΔ, στις 25 Απρίλη συνήλθε για πρώτη φορά στη Μόσχα η Συνέλευση των Λαών της ΕΣΣΔ, στην οποία συμμετείχαν 188 εξουσιοδοτημένοι και αντιπροσωπείες απ' όλες τις 15 πρώην Δημοκρατίες της Σοβιετικής Ενωσης. Η πρωτοβουλία για τη σύγκληση της Συνέλευσης ανήκει στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ και της Διεθνούς Επιτροπής "Για την Ενωση και την Αδελφοσύνη των Λαών", Ολέγκ Σένιν. Μεταξύ των αντιπροσώπων ήταν εργάτες, αγρότες, συγγραφείς, καλλιτέχνες, ηγέτες των κομμουνιστικών κομμάτων και των λαϊκοπατριωτικών κινημάτων, δημοσιογράφοι, βουλευτές των Κοινοβουλίων της Ρωσίας, της Λευκορωσίας, της Γεωργίας, της Ουκρανίας, της Μολδαβίας, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κύριο θέμα της Συνέλευσης ήταν η εξέταση και η υιοθέτηση των "Βασικών Θέσεων του Συμφώνου για το Ενωσιακό Κράτος". Ανοίγοντας τις εργασίες της Συνέλευσης, ο Σένιν υπογράμμισε τη νίκη το 1917 της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης και τη δημιουργία της ΕΣΣΔ - του πρωτόγνωρου τύπου κρατικής οργάνωσης, του κράτους των ανθρώπων του μόχθου και όχι των ατομικών ιδιοκτητών - εκμεταλλευτών, το οποίο σε ρεκόρ, από ιστορική άποψη, χρονικό διάστημα πραγματοποίησε μεγαλειώδεις αλλαγές και αναδείχτηκε σε μια από τις προηγμένες δυνάμεις του κόσμου. Ηδη στα 1941 - 1945 η Σοβιετική Ενωση απέδειξε τις πραγματικές δυνατότητες του νέου κοινωνικού συστήματος, τις ικανότητες κινητοποίησης και οργάνωσης των κρατικών και πολιτικών δομών για την προάσπιση των θεμελιακών συμφερόντων των εργαζομένων, της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας του.

Και στη συνέχεια, παρά τα μεγάλα θεωρητικά και πρακτικά λάθη της ηγεσίας του ΚΚΣΕ, αρχίζοντας από την εποχή του "χρουστσοφικού λιώσιμου των πάγων", η ΕΣΣΔ αναπτυσσόταν και τελειοποιόταν, δημιουργήθηκε η νέα ιστορική κοινότητα ανθρώπων - ο σοβιετικός λαός - και δεν υπήρχε καμία βάση να γίνει λόγος για τη διάλυση του ενιαίου κράτους. Το Μάρτη του 1990, στις συνθήκες πλέον της καπιταλιστικοποίησης της χώρας, το 78% του πληθυσμού είπε στο δημοψήφισμα "ναι" στην ΕΣΣΔ. Ακόμα και στη σημερινή εποχή των ταραχών, όταν εκφυλίζονται τα πάντα και ο άνθρωπος του μόχθου οδηγείται σε συνθήκες αυτοεπιβίωσης, μια από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις στη Ρωσία, που διενήργησαν το περασμένο φθινόπωρο κοινωνιολόγοι των ΗΠΑ και που δε διακρίνονται για τη συναισθηματικότητά τους, έδειξε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που λυπούνται για τη διάλυση της ΕΣΣΔ αυξάνει συνεχώς και ανέρχεται στο 84%.

Στην εισήγηση "Οι βασικές Θέσεις του Συμφώνου για το Ενωσιακό Κράτος", που παρουσίασε ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ, Γεγκόρ Λιγκατσόφ, τονίστηκε ότι η έξοδος από τη βαθιά κρίση που έχει προκληθεί από την εγκληματική καταστροφή της Σοβιετικής Ενωσης και των Σοβιέτ των εργαζομένων, θα επέλθει μόνο με την εγκαθίδρυση της πραγματικής λαϊκής εξουσίας και την ανασύσταση της ανανεωμένης Ομοσπονδιακής Ενωσης των ισότιμων κυρίαρχων κρατών σοβιετικού τύπου. Στη διάρκεια της συζήτησης όπου συμμετείχαν οι εκπρόσωποι όλων των Δημοκρατιών και των νέων σχηματισμών - Αμπχαζία, Νότια Οσετία και Υπερδνειστερία - υπογραμμίστηκε ότι το κράτος αυτό πρέπει να είναι η Ενωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών και η μορφή του, η δικτατορία του προλεταριάτου. Οι αντιπρόσωποι της Συνέλευσης διατύπωσαν την κοινή άποψη για τις καταστροφικές συνέπειες και τη χρεοκοπία της ακολουθούμενης από τις αρχές πολιτικής, ότι στις σημερινές συνθήκες η ταξική προσέγγιση πρέπει οπωσδήποτε να συνδεθεί και με την εθνική - ανορθωτική και λαϊκοπατριωτική πάλη και ότι το ΝΑΤΟ ετοιμάζει έναν καταστροφικό πόλεμο ενάντια στους λαούς της πρώην ΕΣΣΔ. Γι' αυτό δεν μπορεί να γίνει καμία υποχώρηση, διότι πρόκειται για τη ζωή ή το θάνατο των λαών του μεγάλου κράτους - να είναι ελεύθεροι ή να υποδουλωθούν.

Οι αντιπρόσωποι της Συνέλευσης εξέφρασαν τη σταθερή πεποίθησή τους ότι ο σοβιετικός λαός εξακολουθεί να υπάρχει. Διαμορφώθηκε, αναπτύχθηκε, ανδρώθηκε στις μεγάλες νίκες και τις δύσκολες δοκιμασίες, έγινε μια πρακτικά παντοτινή εθνική και κοινωνική κοινότητα και πρέπει να έχει το ενωσιακό κράτος του, και θα το έχει!

Οι "Βασικές Θέσεις του Συμφώνου για το Ενωσιακό Κράτος" υιοθετήθηκαν με δυο ψήφους κατά και δυο αποχές. Ομόφωνα ψηφίστηκε η δήλωση υποστήριξης των πολιτικών κρατουμένων στη Λιθουανία, Μίκολας Μπουροκιάβιτσιους και Γιουόζας Ερμολάβιτσιους και του ηγέτη του Εργατικού Κινήματος του Καζαχστάν, Μαντέλ Ισμαϊλοφ. Οι αντιπρόσωποι αποχώρησαν με τη σταθερή θέληση να εφαρμόσουν τις αποφάσεις της Συνέλευσης στη ζωή, να διοχετεύσουν τις ιδέες της Συνέλευσης στις ευρύτερες μάζες του εργαζόμενου λαού, να τις βοηθήσουν να αντιληφθούν την απειλητική καταστροφή, να ξεπεράσουν το πληροφοριακό σοκ, να κινητοποιήσουν τους εργαζόμενους στον αγώνα για τα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματά τους, για την ανασύσταση της μεγάλης ενιαίας πατρίδας, της ΕΣΣΔ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ