Σάββατο 2 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
Οικολογικό ατύχημα στην Ισπανία

Σοβαρή οικολογική καταστροφή κατόρθωσαν να αποτρέψουν την προηγούμενη Κυριακή, όπως μετέδωσαν διεθνή πρακτορεία, οι ισπανικές αρχές, εκτρέποντας μιαν επικίνδυνη διαρροή τοξικών ουσιών μακριά από το δρυμό της Δονιάνα.

Οπως ανακοίνωσε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ισαμπέλ Τοθίνο, οι μηχανικοί κατόρθωσαν να σταματήσουν τη ροή ενός ποταμού μολυσμένου από πέντε εκατ. κυβικά μέτρα τοξικής ουσίας, που διέρρευσαν μετά τη θραύση δεξαμενής αποθήκευσης των υπολειμμάτων ορυχείου σιδηροπυρίτη πλησίον της Σεβίλλης.

Τα μολυσμένα ύδατα δεν έφτασαν στους υδάτινους ταμιευτήρες, επειδή λειτούργησαν όλα τα συστήματα πρόληψης που εγκαταστάθηκαν μόλις έγινε γνωστό το ατύχημα.

Η δεξαμενή υπολειμμάτων του ορυχείου στο Λος Φράιλες, που είναι ιδιοκτησίας της καναδικής εταιρίας "Μπόλιντεν", θραύστηκε ξαφνικά προκαλώντας διαρροή ενός μολυσμένου υδάτινου όγκου, μετώπου 50 μ., στον παρακείμενο ποταμό Γκουαδιαμάρ, που ρέει με κατεύθυνση προς τη Δονιάνα.

Οι αρχές αγωνίστηκαν και τελικά τα κατάφεραν να υψώσουν υδατοφράκτες γύρω από τον έκτασης 185.000 στρεμμάτων δρυμό, προκειμένου να αποτρέψουν τη μόλυνσή του.

Αν και το πάρκο δε διατρέχει κανέναν άμεσο κίνδυνο, οι ισπανικές αρχές ανακοίνωσαν πως περίπου 25.000 στρέμματα γεωργικών εκτάσεων, κατά μήκος του Γκουαδιαμάρ, έχουν καταστραφεί από τη διαρροή. Για άλλη μια φόρα τίθεται το ζήτημα των εγκαταστάσεων υψηλού κινδύνου κοντά σε κατοικημένες ή οικολογικά ευαίσθητες περιοχές. Αυτή τη φορά η τύχη ήταν με το μέρος μας. Την επόμενη φορά;

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ

Ατύχημα και στην Ιταλία

Την ίδια περίπου ώρα τοξικά αέρια διέρρευσαν από εργοστάσιο χημικών υλών κοντά στο Μιλάνο, με αποτέλεσμα οι αρχές να καλέσουν τους κατοίκους της γύρω περιοχής να παραμείνουν στα σπίτια τους, μετέδωσε η ιταλική τηλεόραση.Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, από το εργοστάσιο διέρρευσαν περισσότερα από 200 κιλά χλωρίου, ενός αερίου που μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα.

Εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας ανέφερε πάντως ότι η διαρροή είναι υπό έλεγχο και τα συνεργεία διάσωσης προσπαθούν να περιορίσουν την έκταση του τοξικού νέφους, που έχει δημιουργηθεί πάνω από το εργοστάσιο, με νερό και άλλες διαλυτικές ουσίες. Τα δυο ατυχήματα φέρνουν ξανά στην επικαιρότητα το κατά πόσον είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε παρόμοια ατυχήματα στην Ελλάδα και τι γίνεται με την περίφημη Οδηγία Sevezo. Θα τη θυμηθούμε πάλι μετά την καταμέτρηση θυμάτων όπως έγινε στην "Πετρόλα" και μετά θα ξεχαστεί;

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

Αρκτική και Ανταρκτική

Αλλος ένας τίτλος από την πολύ καλή σειρά "Αυτόπτης Μάρτυρας" των εκδ. ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ, γραμμένο από την Barbara Taylor με φωτογραφικό υλικό του Geoff Brightling. Ενας πρωτότυπος και συναρπαστικός οδηγός για τις απέραντες παγωμένες εκτάσεις του Βόρειου και Νότιου Πόλου της Γης. Χιονισμένα βουνά, παγωμένες θάλασσες, σπάνια ζώα και φυτά κι ανεξερεύνητες παρθένες περιοχές... Μικροί και μεγάλοι μπορούν να δουν και να μάθουν, από το πλούσιο πληροφοριακό και φωτογραφικό υλικό, για τις αρκούδες και τις φωλιές τους, τα παγόβουνα που ξεπερνούν σε ύψος τους ουρανοξύστες, τους πιγκουίνους και τους τάρανδους, τους θαλάσσιους ίππους κι όλα όσα εξακολουθούν να κεντρίζουν τη φαντασία μας γι' αυτές τις κατάλευκες περιοχές του πλανήτη μας, πολλά χρόνια μετά την ανακάλυψή τους από τους Σκοτ και Αμουνσεν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλλη μια φωτιά σε εργοστάσιο που υπογραμμίζει τον κίνδυνο ενός Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης(2022-07-23 00:00:00.0)
«Χρόνια αμέλεια» τα ρήγματα στη δεξαμενή τοξικών αποβλήτων(2021-04-07 00:00:00.0)
Νέα διαρροή στη Φουκουσίμα(2013-08-21 00:00:00.0)
Φόβοι για ρύπανση του Δούναβη με ανυπολόγιστες συνέπειες(2010-10-07 00:00:00.0)
Διαρροή κλοφέν στην Κρήτη(2002-02-23 00:00:00.0)
Γεωργικό φάρμακο σε δίκτυο ύδρευσης(1998-06-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ