• "Ανθρακες ο θησαυρός", σχετικά με την περιβόητη "δήλωση" του Συμβουλίου για την Ελλάδα
  • Πρωτοφανής επιχείρηση εξαπάτησης του ελληνικού λαού από τη μεριά της κυβέρνησης
  • - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ). - Το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας (ΕΚΟΦΙΝ) άνοιξε χτες την αυλαία του τριήμερου των Βρυξελλών, εγκρίνοντας όλες τις βασικές συστάσεις για την έναρξη... - 1998-05-02 00:00:00.0"/>
  • "Ανθρακες ο θησαυρός", σχετικά με την περιβόητη "δήλωση" του Συμβουλίου για την Ελλάδα
  • Πρωτοφανής επιχείρηση εξαπάτησης του ελληνικού λαού από τη μεριά της κυβέρνησης
  • - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ). - Το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας (ΕΚΟΦΙΝ) άνοιξε χτες την αυλαία του τριήμερου των Βρυξελλών, εγκρίνοντας όλες τις βασικές συστάσεις για την έναρξη... - 1998-05-02 00:00:00.0" /> Το ΕΚΟΦΙΝ άνοιξε την αυλαία | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σάββατο 2 Μάη 1998
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 6
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ
    Το ΕΚΟΦΙΝ άνοιξε την αυλαία
    • Εγκρίθηκαν όλες οι βασικές "συστάσεις" για την έναρξη της ΟΝΕ του Μάαστριχτ από 1/1/1999
    • "Ανθρακες ο θησαυρός", σχετικά με την περιβόητη "δήλωση" του Συμβουλίου για την Ελλάδα
    • Πρωτοφανής επιχείρηση εξαπάτησης του ελληνικού λαού από τη μεριά της κυβέρνησης

    ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ). - Το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας (ΕΚΟΦΙΝ) άνοιξε χτες την αυλαία του "τριήμερου των Βρυξελλών", εγκρίνοντας όλες τις βασικές "συστάσεις" για την έναρξη της ΟΝΕ του Μάαστριχτ από 1/1/1999, δηλαδή το "σούπερ σύμφωνο" του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Τ. Βάιγκελ, τη σύσταση της Κομισιόν για ένταξη στη "ζώνη ΕΥΡΩ" μόνο ένδεκα κρατών - μελών και τη σύσταση "υπερβολικού ελλείμματος" αποκλειστικά και μόνο προς την Ελλάδα. Αύριο οι 15 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα αποφασίσουν οριστικά και με ειδική πλειοψηφία αν χρειαστεί τον κατάλογο των χωρών που πληρούν τα "κριτήρια" του Μάαστριχτ, έτσι ώστε να συμμετάσχουν στην ΟΝΕ υιοθετώντας το ΕΥΡΩ-νόμισμα. Αλλά η χτεσινή μέρα χαρακτηρίστηκε από μια πρωτοφανή επιχείρηση εξαπάτησης του ελληνικού λαού από μεριάς της κυβέρνησης και ιδιαίτερα του υπουργού Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου. Αμέσως μετά τη λήξη του ΕΚΟΦΙΝ, ο Γ. Παπαντωνίου, χαρακτηρίζοντας "ιστορική πολιτική επιτυχία", παρουσίασε την περιβόητη "δήλωση" του Συμβουλίου για την Ελλάδα, όπως θα εγκριθεί αύριο από τους "15". Η "δήλωση" ολόκληρη έχει ως εξής:

    "Το Συμβούλιο σημειώνει την ουσιαστική πρόοδο που πέτυχε η Ελλάδα για την ικανοποίηση των κριτηρίων σύγκλισης. Το Συμβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει την πολιτική της για δημοσιονομική εξυγίανση και διαρθρωτική προσαρμογή, προκειμένου η Ελλάδα να συμμετάσχει στο 3ο στάδιο της ΟΝΕ από 1ης Ιανουαρίου 2001. Τότε, η πρόοδος της Ελλάδας θα κριθεί με τον ίδιο τρόπο που κρίθηκαν τα κράτη - μέλη που θα συμμετάσχουν στην ΟΝΕ από 1ης Ιανουαρίου 1999".

    Η εξαπάτηση έγκειται στο γεγονός ότι η "δήλωση" δε δεσμεύεται για τίποτε παραπάνω απ' όσα προβλέπει ήδη το άρθρο 109 Κ του Μάαστριχτ 1 από το 1992 για τα "κράτη - μέλη με παρέκκλιση",δηλαδή τις χώρες "εκτός" της ΟΝΕ. Συγκεκριμένα, η παράγραφος 2 του άρθρου 109 Κ προβλέπει ότι "τουλάχιστον μια φορά κάθε δύο χρόνια ή όποτε το ζητήσει το κράτος - μέλος, με παρέκκλιση, η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποβάλλουν ένθεση στο Συμβούλιο (...), το οποίο αποφασίζει με ειδική πλειοψηφία (...) ποια κράτη - μέλη με παρέκκλιση πληρούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις (...) και καταργεί τις παρεκκλίσεις".Δηλαδή αυτό το οποίο ο Γ. Παπαντωνίου χαρακτηρίζει τρέμοντας από συγκίνηση "ιστορική εθνική στιγμή" δεν είναι παρά η συνήθης τυπική διαδικασία που προβλέπει το Μάαστριχτ ήδη από το 1992 για χώρες "εκτός" της ΟΝΕ, όπως η Ελλάδα. Αυτό δε σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επανενταχθεί στην ΟΝΕ. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει με πρόταγμα "ΟΝΕ και ξερό ψωμί" να γίνουν τουλάχιστον τα εξής:

    1) Να υποβληθεί σύντομα νέο Πρόγραμμα Σύγκλισης.

    2) Να πληρωθούν όλα τα "κριτήρια" του Μάαστριχτ, που αυτή τη στιγμή δεν εκπληρώνεται κανένα.

    3) Να γίνει επανεξέταση σε δύο χρόνια για το αν πράγματι υπάρχουν οι "αναγκαίες προϋποθέσεις".

    4) Να συνεχιστεί η δημοσιονομική πειθαρχία στο διηνεκές.

    Κατά τ' άλλα, χτες το ΕΚΟΦΙΝ αποφάσισε τις εξής τρεις συστάσεις.

    "Σύσταση" για υπερβολικό έλλειμμα

    Το Συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ, μετά από τη "σύσταση" της Κομισιόν (25/3/1998) αποφάσισε ότι το μόνο κράτος - μέλος, το οποίο διατηρεί "υπερβολικό" δημοσιονομικό έλλειμμα είναι η Ελλάδα - μείον 4,0% του ΑΕΠ με "κριτήριο" του Μάαστριχτ το μείον 3,0% του ΑΕΠ. Οπως είχε αποφασίσει η Κομισιόν και ακολουθεί το Συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ, "η δημοσιονομική διόρθωση που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα δεν είναι επαρκής" και δεν μπορεί να διατυπωθεί "σύσταση για την κατάργησή" της. Κατά συνέπεια, θα εγκριθεί "νέα σύσταση", η οποία, μετά τη χτεσινή υιοθέτηση του ΕΚΟΦΙΝ, θα διατυπωθεί από την Κομισιόν "εντός" του Μάη 1998. Η νέα αυτή σύσταση θα διατυπώνεται από δω και πέρα κάθε χρόνο μόνο για την Ελλάδα μέχρις ότου το έλλειμμα μειωθεί κάτω του 3% του ΑΕΠ. Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη εφαρμογή της διαδικασίας "υπερβολικού ελλείμματος" το 1994, το Συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ αποφάσισε ότι υπήρχε δημοσιονομικό έλλειμμα σε δέκα από τα δώδεκα τότε κράτη - μέλη. Φέτος "επίπληξη" θα υπάρχει μόνο για τη χώρα μας. Η "σύσταση" θα αναφέρεται στο κατά πόσον το δημοσιονομικό έλλειμμα υπερβαίνει τις δαπάνες δημοσίων επενδύσεων, καθώς και όλους τους άλλους σχετικούς παράγοντες, "συμπεριλαμβανομένης της μεσοπρόθεσμης οικονομικής και δημοσιονομικής κατάστασης" της χώρας. Η "επίπληξη" προς την Ελλάδα μπορεί ανά πάσα στιγμή να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων, οι οποίες αρχίζουν από τη δημόσια ανακοίνωση της "σύστασης" με εμφανείς επιπτώσεις στη διεθνή χρηματοπιστωτική αγορά και φθάνουν μέχρι την περικοπή των πιστώσεων του Ταμείου Συνοχής στη συγχρηματοδότηση των "μεγάλων έργων". Με την έναρξη της ισχύος του "τρίτου σταδίου" της ΟΝΕ από την 1/1/1999, η διαδικασία "υπερβολικού ελλείμματος" συμπλέει παράλληλα, τόσο με το Σύμφωνο Σταθερότητος, όσο και με το "σούπερ σύμφωνο" για δημοσιονομική "πειθαρχία" και κυρώσεις. Η "επίπληξη" προς την Ελλάδα αφορά το ετήσιο δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά και το συσσωρευμένο δημόσιο χρέος και θα εμπεριέχεται στο νέο Πρόγραμμα Σύγκλισης.

    Υιοθέτηση του ΕΥΡΩ

    To ΕΚΟΦΙΝ ενέκρινε με ειδική πλειοψηφία την "έκθεση για την πρόοδο της σύγκλισης και σχετική σύσταση, ενόψει της μετάβασης στο τρίτο στάδιο της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ)" της Κομισιόν, που συστήθηκε την 25η Μαρτίου. Κατά συνέπεια, Κομισιόν και ΕΚΟΦΙΝ "συστήνουν" προς τους 15 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων την "υιοθέτηση από έντεκα κράτη - μέλη του ΕΥΡΩ". Τα 11 αυτά κράτη - μέλη πληρούν τα "κριτήρια" του Μάαστριχτ και θέλουν να συμμετάσχουν στη "ζώνη ΕΥΡΩ" από την 1/1/1999. ΕίναιΒέλγιο, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Αυστρία, Πορτογαλία και Φινλανδία. Η Ελλάδα δεν πληροί καμία από τις απαραίτητες προϋποθέσεις και όπως διαπιστώνεται στην κοινοτική γλώσσα "δεν πληροί κανένα από τα κριτήρια σύγκλισης που αναφέρονται στις τέσσερις περιπτώσεις του άρθρου 109 παράγραφος 1". Την οριστική και αναμενόμενη απόφαση θα λάβουν αύριο Σάββατο, σε πανηγυρική συνεδρίαση, οι 15 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης θα αναγκαστεί να συνυπογράψει την έξωση της χώρας από την ΟΝΕ.

    Εγκρίθηκε το "σούπερ σύμφωνο"

    Το Συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ ενέκρινε χτες το γερμανικό "σούπερ σύμφωνο", που είχε υποβληθεί αιφνιδιαστικά στο Γιορκ (20 Μάρτη 1998), σύμφωνα με το οποίο επεκτείνεται η δημοσιονομική "πειθαρχία" στις χώρες "εντός" της ΟΝΕ και στο δημόσιο χρέος - μετά την ομόφωνη σχετική απόφαση του Συμφώνου Σταθερότητας (Ιούνης 1997) για το ετήσιο δημοσιονομικό έλλειμμα - με ποινικοποίηση ελλειμμάτων και χρέους με υψηλά χρηματικά πρόστιμα. Οι υπερχρεωμένες χώρες υποχρεούνται να χρησιμοποιήσουν κάθε "πρωτογενές πλεόνασμα" του προϋπολογισμού, στην προσπάθεια γρήγορης και έντονης μείωσης το δημοσίου χρέους. Ουσιαστικά, πρόκειται για τη διά νόμου απαγόρευση κοινωνικής πολιτικής. Επιπλέον δεσμεύονται οι χώρες "εντός" της ΟΝΕ ότι δε θα βοηθούν η μια την άλλη με πιστώσεις ή άλλες δράσεις σε περίπτωση οικονομικών κρίσεων, έτσι ώστε να είναι έρμαια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, των Βρυξελλών και του μεγάλου πολυεθνικού κεφαλαίου.

    Οι χώρες "εντός" της ΟΝΕ θα υποβάλουν τα "εθνικά" προγράμματα σταθερότητας μέχρι τα τέλη του χρόνου, αφού το Σύμφωνο Σταθερότητας "ενεργοποιείται" από τον ερχόμενο μήνα. Κάθε έτος οι "εθνικοί" προϋπολογισμοί θα εγκρίνονται, τόσο από την Κομισιόν, όσο και από το Συμβούλιο ΕΥΡΩ. Αυτά τα Προγράμματα Σταθερότητας αποτελούν τη συνέχεια των αντίστοιχων Προγραμμάτων Σύγκλισης, τα οποία, αντίθετα, θα υποβάλουν κανονικά, σύμφωνα με τις εντολές του Μάαστριχτ τα κράτη "εκτός" της ΟΝΕ, όπως η Ελλάδα. Η Κομισιόν θα αξιολογεί τους "εθνικούς" προϋπολογισμούς κάθε χρόνο και θα υποβάλει σχετικές "συστάσεις" προς το Συμβούλιο ΕΥΡΩ, που θα έχει και τον τελικό λόγο στην "εποπτεία" των Βρυξελλών. Βέβαια, τόσο η Νομισματική Επιτροπή (29/30 Απρίλη), όσο και το χτεσινό ΕΚΟΦΙΝ δεν αποδέχτηκαν τις σκληρές αρχικές εκφράσεις του "σχεδίου" του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Τ. Βάιγκελ για αυτόματη ποινικοποίηση και αποκλειστική χρήση του ετήσιου πλεονάσματος στη μείωση του χρέους, αλλά αποδέχτηκαν, τόσο την ανάγκη ύπαρξης του "σούπερ συμφώνου", όσο και τις γενικές στοχεύσεις του γερμανικού σχεδίου. Και αυτό αποτελεί ακόμη μεγαλύτερη απειλή για τους Ευρωπαίους εργαζόμενους, γιατί, με δεδομένη τη διαπραγμάτευση για "εξειδίκευση" του "σούπερ συμφώνου", κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί μέχρι πού και πώς θα θιχθεί η εναπομείνασα κοινωνική πολιτική και το "κράτος πρόνοιας". Ετσι και αλλιώς, το σύνολο της δημοσιονομικής πολιτικής τίθεται πλέον υπό τον έλεγχο και τη "ρύθμιση" των κεντρικοτραπεζιτών πέρα και κατά σε κάθε δημοκρατικό πολιτικό έλεγχο. Και ισχύουν ήδη για το ετήσιο έλλειμμα οι αποφασισμένες από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Αμστερνταμ (Ιούνης 1997) κυρώσεις, που με τη μορφή άτοκης επιστρεφόμενης κατάθεσης, ύψους 0,2% έως 0,5% του ΑΕΠ, μετατρέπονται σε οριστικά πρόστιμα μετά από δύο έτη, αν δεν έχει μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ που επιτρέπει το Μάαστριχτ. Το "σούπερ σύμφωνο", όπως εγκρίθηκε, δε θα απασχολήσει περαιτέρω τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στο "τριήμερο των Βρυξελλών", αλλά θα αποτελέσει από την "επόμενη μέρα" τη νέα μεγάλη κοινοτική διαπραγμάτευση.


    Κορυφή σελίδας
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ