Σάββατο 2 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
"Ρουκέτες" Χόλμπρουκ
  • Με πρώτο στόχο τη ματαίωση της αγοράς των ρωσικών πυραύλων, έφτασε στη Λευκωσία ο Αμερικανός διαμεσολαβητής
  • Η αναγνώριση του ψευδοκράτους, δεύτερη αμερικανική επιδίωξη
  • Εντονες επιφυλάξεις για την αμερικανική πρωτοβουλία από το ΑΚΕΛ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας). Οι ρωσικοί πύραυλοι S - 300 θα είναι ένα από τα μεγάλα "χαρτιά", που ο προεδρικός απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ θα ρίξει στο τραπέζι των συνομιλιών του με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ρ. Ντενκτάς για να πετύχει την επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό. Θεωρείται βέβαιο ότι ο προεδρικός απεσταλμένος, που ήρθε στην Κύπρο χτες, θα ασκήσει μεγάλη πίεση στον Πρόεδρο Κληρίδη για να εξασφαλίσει, όπως ελπίζει, τη συγκατάθεσή του για τη ματαίωση της παραλαβής των πυραύλων ή έστω την αναβολή της παραλαβής τους. Εχοντας στην τσέπη του μια τέτοια συγκατάθεση, ο Χόλμπρουκ θα ζητήσει από τον Ντενκτάς να δείξει κατανόηση και να δεχτεί να προσέλθει στο διάλογο χωρίς κανέναν όρο.

Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει την "αρχή του τέλους" του θέματος "Ρωσικοί πύραυλοι S - 300", το οποίο, όπως ισχυρίζονται, συνέτεινε στην παραπέρα όξυνση των σχέσεων Αθήνας - Αγκυρας, καθώς και στην παραπέρα κλιμάκωση της τουρκικής αδιαλλαξίας στο Κυπριακό.

Η στάση που θα τηρήσει ο Ντενκτάς στις επαφές του με τον Χόλμπρουκ ήταν ένα από τα βασικά θέματα με τα οποία ασχολήθηκε το πανίσχυρο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας σε προχθεσινή σύσκεψή του που κράτησε 5 ώρες. Οπως αναφέρει ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, που ελέγχεται από το στρατό, στη σύσκεψη έγινε εκτίμηση των τελευταίων εξελίξεων στην Κύπρο σ' όλες τις διαστάσεις τους. Συζήτησε επίσης την πολιτική της Αγκυρας στο Κυπριακό, ενόψει της επίσκεψης Χόλμπρουκ στο νησί.Το ότι στις συνομιλίες του Χόλμπρουκ θα δεσπόζει, στην πρώτη τουλάχιστο φάση τους, το θέμα των ρωσικών πυραύλων, επιβεβαιώνεται και από δηλώσεις του εκπροσώπου του Προέδρου Κλίντον, Μάικ Μακέρι. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, είπε, αναφερόμενος στην επίσκεψη του Χόλμπρουκ στην Κύπρο, επιθυμούν λύση του Κυπριακού, η οποία θ' αποτρέψει την εισαγωγή πυραυλικής τεχνολογίας, όπως οι πύραυλοι S - 300 στην Κύπρο, την οποία θεωρούν αποσταθεροποιητικό παράγοντα. Ο προεδρικός απεσταλμένος, πρόσθεσε ο Μακέρι, θα μεταφέρει στην Κύπρο τα ισχυρά αισθήματα του Προέδρου Κλίντον πως είναι σημαντικό για τα μέρη να εκμεταλλευτούν τώρα την ευκαιρία, να παραμερίσουν τις διαφορές που έχουν διαιρέσει το νησί για περισσότερα από 20 χρόνια.

Σύμφωνα, εξάλλου, με δημοσιογραφικές πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη, ο Χόλμπρουκ μεταφέρει μηνύματα του Προέδρου Κλίντον προς τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ντενκτάς υπό μορφή επιστολών. Ο Αμερικανός Πρόεδρος θα καλεί τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να επιδείξουν διαλλακτικότητα και πνεύμα συνεργασίας και ν' αρχίσουν σύντομα συνεχείς διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και να φτάσουν σε διευθέτηση του Κυπριακού.

Επίσης έφθασε στο νησί ο συντονιστής στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Μίλερ, ο οποίος θα παραμείνει στη Λευκωσία για περισσότερες από 10 μέρες. Ο Αμερικανός δίπλωμάτης είχε προχθές το βράδυ συνάντηση με τον Ντενκτάς.

Χθες το απόγευμα αναμενόταν να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Επιφυλακτικός ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

Ο γγ του ΑΚΕΛ Δημ. Χριστόφιας εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις, όσον αφορά τα αποτελέσματα της επίσκεψης Χόλμπρουκ στην Κύπρο. Σε δηλώσεις του κατά την επιστροφή του από επισκέψεις του στην Κούβα και την Ισπανία, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι ένας λογικός πολιτικός παράγοντας θα έπρεπε να αναμένει από τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και την αμερικανική κυβέρνηση να αλλάξουν τη στάση τους απέναντι στην Τουρκία, πιέζοντάς τη να αλλάξει και αυτή με τη σειρά της τη στάση της στο Κυπριακό, προκειμένου να το οδηγήσουν σε δίκαιη και βιώσιμη λύση, στηριγμένη στις αρχές των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, στις αρχές των ανθρώπινων δικαιωμάτων και στις συμφωνίες κορυφής μεταξύ των ηγετών των δύο Κοινοτήτων. "Λέγω, πρόσθεσε, θα έπρεπε. Δυστυχώς όμως, η όλη στάση των ηγετών της υπερδύναμης των ΗΠΑ, στάση φιλίας και αλληλεγγύης με στρατηγικούς συμμάχους, όπως η Τουρκία, δεν επιτρέπει μεγάλη ή ακόμα και συγκρατημένη αισιοδοξία. Δε βλέπω τέτοια μηνύματα αλλαγής στάσης και για να είμαι ειλικρινής, δεν περιμένω κάτι τέτοιο".

Αναφερόμενος στη μακρά συνάντησή του με τον Φιντέλ Κάστρο, ο Δημ. Χριστόφιας είπε ότι είχε μαζί του ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Κούβα και για τα μέτρα που η κουβανική κυβέρνηση εφαρμόζει για να αντιμετωπίσει το απάνθρωπο εμπάργκο των ΗΠΑ κατά του λαού της Κούβας. "Φαίνεται, τόνισε, ότι η Κούβα ξεπερνά την κρίση, στην οποία την οδήγησε το εμπάργκο και η διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης. Η ανάπτυξη είναι εμφανής", υπογράμμισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Πρωτομαγιάτικη διακήρυξη

Η ΚΕ του ΑΚΕΛ, σε διακήρυξή της για την Πρωτομαγιά, αναφέρεται και στην αμερικανική πρωτοβουλία και καλεί την κυπριακή κυβέρνηση να ακολουθήσει δραστήρια και ξεκάθαρη πολιτική και να εγκαταλείψει οριστικά τις αντιφάσεις, τις πελαγοδρομήσεις και την παθητική ενατένιση των όποιων ξένων πρωτοβουλιών. Επιβάλλεται, αναφέρεται στην ανακοίνωση, να ακολουθήσουμε πολιτική παραμονής του Κυπριακού στα πλαίσια του ΟΗΕ και συνέπειας στις αρχές λύσης του προβλήματος, όπως αυτές ορίζονται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις συμφωνίες κορυφής.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται επίσης ότι "η φετινή Πρωτομαγιά συμπίπτει με έντονες διεργασίες στο εθνικό μας πρόβλημα, στις οποίες πρωταγωνιστικό ρόλο θέλει να διαδραματίσει ο αμερικανικός παράγοντας. Το ΑΚΕΛ προσεγγίζει με μεγάλο σκεπτικισμό τα τεκταινόμενα, δεδομένου ότι δε διαφαίνεται η παραμικρή διάθεση από πλευράς Αγκυρας και Ντενκτάς να εγκαταλείψουν τη διχοτομική τους πολιτική. Δε διαβλέπουμε επίσης, συνεχίζει η ανακοίνωση, πρόθεση από πλευράς ΗΠΑ, αλλά και ευρωπαϊκών χωρών να ασκήσουν πιέσεις προς την Τουρκία και τον Ντενκτάς για να ευθυγραμμιστούν επιτέλους με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο. Αντίθετα, φαίνεται ότι η δική μας πλευρά θα δεχτεί πιέσεις για κάποιου είδους αναγνώριση χωριστής οντότητας του κατοχικού καθεστώτος, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι παράλογες απαιτήσεις της Αγκυρας και του Ντενκτάς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμφώνησαν να συναντηθούν Κληρίδης και Ντενκτάς(2001-11-20 00:00:00.0)
"Παρανοήθηκε" ο Χόλμπρουκ(1998-05-07 00:00:00.0)
Στο Συμβούλιο Ασφαλείας(1998-05-06 00:00:00.0)
Απέτυχε ο πρώτος γύρος(1998-05-05 00:00:00.0)
Επιασε ...δουλιά ο Χόλμπρουκ(1997-11-11 00:00:00.0)
Συνομιλίες "αναγνώρισης" γνωστού εδάφους(1997-08-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ