Σάββατο 2 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΘΕΩΝΑΣ
Οι ευρωπαϊκοί λαοί θα αντιδράσουν

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, σχετικά με την προώθηση του "ευρώ" από τις κυρίαρχες δυνάμεις της ΕΕ

Παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη συζήτηση σχετικά με τη σύσταση της επιτροπής για τα κράτη που θα ενταχθούν στην τρίτη φάση της ΟΝΕ, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Θεωνάς,τόνισε τα ακόλουθα: "Οι κυρίαρχες δυνάμεις της ΕΕ μπαίνουν αυτό το Σαββατοκύριακο στην τελική ευθεία για την υλοποίηση της πιο σημαντικής επιλογής της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Την εισαγωγή του "ευρώ", του ενιαίου νομίσματος από 1/1/1999.

Αγνοώντας τις δραματικές συνέπειες (ανεργία, φτώχεια) σε βάρος των εργαζομένων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων από τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν από την ΕΕ και τα κράτη - μέλη, τόσο η έκθεση της ΕΕ όσο και η έκθεση της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πανηγυρίζουν και χαιρετίζουν την επιτευχθείσα ονομαστική σύγκλιση από τα έντεκα κράτη - μέλη που θα συμμετάσχουν στην ΟΝΕ από 1/1/99. Γνωρίζουν, όμως, ότι οι λαοί και οι εργαζόμενοι δεν πανηγυρίζουν ούτε χειροκροτούν.

Τα πανηγύρια θα τα συνεχίσουν από τη Δευτέρα, άλλοι: κερδοσκόποι των χρηματοοικονομικών αγορών, τα διεθνή χρηματιστήρια και οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου, οι οποίοι θα δουν ότι αποκτούν ένα ισχυρό - με τις θυσίες των λαών και των δικαιωμάτων τους - νόμισμα, για να παίζουν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια τους".

Συνεχίζοντας ο Γ. Θεωνάς πρόσθεσε: "Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν παρά να ανησυχούν. Να ανησυχούν για τα επόμενα βήματα. Ηδη, τα φερέφωνα του κεφαλαίου, ενθαρρημένα από την ορατή πλέον έναρξη της ΟΝΕ, απαιτούν παραπέρα σκλήρυνση της δημοσιονομικής πολιτικής, άμεση εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και μέτρα άμεσης και βίαιης προσαρμογής της αγοράς εργασίας και της αγοράς προϊόντων, προκειμένου να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το "εύρω".

Δυστυχώς, αυτό το ρόλο επιφυλάσσει για τον εαυτό του και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποδεχόμενο τις προτάσεις της έκθεσης von Wogau. Μιας έκθεσης που επιμένει να θέτει πιο αυστηρούς όρους για την ΟΝΕ, όχι μόνο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και απ' αυτή τη Συνθήκη".

Καταλήγοντας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, υπογράμμισε:

"Η Ομάδα μας φυσικά θα καταψηφίσει αυτή την έκθεση. Ωστόσο, για ένα πράγμα πρέπει να είναι βέβαιοι οι πάντες. Οι ευρωπαϊκοί λαοί δε θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια. Θα αντιδράσουν. Με τον αγώνα τους θα αποτρέψουν αυτή την πορεία, θα ανοίξουν το δρόμο για μια άλλη Ευρώπη της κοινωνικής προκοπής".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για όλα»(2000-05-18 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1999-02-13 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1998-11-20 00:00:00.0)
Ποιος θα μας φυλάξει από τους τραπεζίτες;(1998-10-09 00:00:00.0)
Σταθεροί στο στόχο των εθνικών δημοψηφισμάτων(1998-04-09 00:00:00.0)
"Οχι στη "δημοκρατία" των τραπεζιτών"(1996-06-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ