Σάββατο 2 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
"Μας γυρίζουν εκατό χρόνια πίσω... "

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ, Βαγγέλη Μπούτα, στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή

Την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας, που διαλύει τους συνεταιρισμούς και μέσω της περίφημης "Τράπεζας Γης" ξεκληρίζει τη μικρομεσαία αγροτιά,εξέφρασε ο βουλευτής του Κόμματος Βαγγέλης Μπούτας,μιλώντας προχτές στη συνεδρίαση της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, όπου συζητείται το νομοθέτημα. Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί και την επόμενη βδομάδα, ενώ θα υπάρξει και ακρόαση φορέων από την επιτροπή.

Αναφερόμενος στα άρθρα 47, 49, 50, 51 του νομοσχεδίου, που αφορούν στην Τράπεζα Γης, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Βαγγέλης Μπούτας, τόνισε πως "διάφανος στόχος αυτής της εταιρίας είναι να βοηθήσει να συγκεντρωθεί η γη των μικρομεσαίων αγροτών που θα ξεκληριστούν στους μεγαλοαγρότες, αλλά και στις καπιταλιστικού χαρακτήρα αγροτικές εκμεταλλεύσεις, τους λεγόμενους αποδοτικούς επενδυτές, με στόχο να μεγαλώσει η εκμετάλλευση τους. Μάλιστα η βοήθεια αυτή γίνεται με πρωτοφανή αυταρχικό και αντισυνταγματικό τρόπο που στην κυριολεξία αρπάζει τη γη των μικρομεσαίων αγροτών για ένα κομμάτι ψωμί και αφού κάνει τις ανάλογες επενδύσεις, την ενοικιάζει ή την πουλάει στους μεγαλοαγρότες και στους επενδυτές γενικότερα που έχουν δυνατότητες καλύτερης αξιοποίησης. Και αυτό γιατί με τα άρθρα αυτά η εταιρία παρεμβαίνει υποχρεωτικά στις αγοραπωλησίες αγροτικής γης με δικαιώματα προτίμησης στην αγορά. Ελέγχει τις τιμές πώλησης και συμπιέζει τις τιμές στα επίπεδα των αντικειμενικών κριτηρίων ή των συγκριτικών τιμών της περιοχής που έχει καθοριστεί από την εφορία".

Καταλήγοντας τόνισε πως, "επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις του ΚΚΕ, που έχει διατυπώσει ως προς τις προθέσεις της κυβέρνησης, αλλά και του αγροτικού κινήματος. Δικαιώνονται οι εκτιμήσεις του ότι η κυβέρνηση και η ΕΕ μάς γυρίζουν 100 χρόνια πίσω, δημιουργώντας καινούριους τσιφλικάδες και ξεκληρίζοντας τους μικρομεσαίους αγρότες".

Παράλληλα, αναφερόμενος στις προβλέψεις του νομοσχεδίου για τη διάλυση σειράς συνεταιριστικών οργανισμών τόνισε πως "σαν δικαιολογίες για τη διάλυση αυτών των οργανισμών η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον περιορισμό του σπάταλου και γραφειοκρατικού Δημοσίου Τομέα και την αποτελεσματικότερη τάχα λειτουργία του. Αυτές όμως είναι ρηχές δικαιολογίες που δεν αντέχουν σε κανενός είδους σοβαρή κριτική. Οι πραγματικοί λόγοι είναι εντελώς διαφορετικοί και σχετίζονται με την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης αλλά και με τη γενικότερη πολιτική της και το ρόλο του δημόσιου τομέα σε αυτή".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ