Παρασκευή 17 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο "Λόγος" της Χιροσίμα

Μια δραματική ταινία του 1955 που έχει την υπογραφή του μεγάλου Δανού σκηνοθέτη Καρλ Ντράγιερ "κλέβει" στην κυριολεξία την αποψινή τηλεοπτική - κινηματογραφική παράσταση. Πρόκειται για την ταινία "Ο Λόγος", που στηρίζεται σ' ένα θεατρικό έργο του Δανού ιερέα Κάι Μουνκ, ο οποίος εκτελέστηκε από τους Γερμανούς το 1944. Στο Λόγο υπάρχουν δυο οικογένειες που αντιμάχονται μεταξύ τους, γιατί ακολούθησαν διαφορετικά στρατόπεδα και απέκτησαν διαφορετικά "πιστεύω", χωρίς να κατανοούν ότι η πίστη δεν είναι δόγμα αλλά αγάπη για το συνάνθρωπο, είναι η αλληλεγγύη. Ο Ντράγιερ κράτησε μονάχα ένα μέρος από το έργο του Μουνκ και συγκέντρωσε όλη του την προσοχή στην τελευταία σκηνή, τη στιγμή που συντελείται το θαύμα. Μέσα από τη λιτότητα του κινηματογραφικού λόγου φανερώνεται η αρμονία του σύμπαντος, όπου ο καθένας - κατά την άποψη του σκηνοθέτη - μπορεί να γίνει κάθε μέρα και καλύτερος. Η εκπληκτική φωτογραφία, τα ντεκόρ, η σημασία στην παραμικρή λεπτομέρεια, η ακρίβεια των ερμηνειών δίνει την ευκαιρία στο θεατή να πάρει μια γεύση από την αριστουργηματική κινηματογραφική ικανότητα του Καρλ Ντράγιερ. Η ταινία κέρδισε το βραβείο "Χρυσός Λέων" στο Φεστιβάλ Βενετίας το 1955.

Από την ΕΤ-3 στις 23.00 "Αλμπερτ Σβάιτσερ" του Γκρέι Χόφμαρ

Πρόκειται για τη βιογραφία του επιστήμονα, που αφιέρωσε τη ζωή του και τις γνώσεις του για τη σωτηρία των μαύρων της Αφρικής. Μιλάμε για έναν άνθρωπο που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ, που καταδικάστηκε, και που, τελικά, αγνοήθηκε. Με τον Μάλκομ Μακ Ντάουελ.

Από την ΕΤ-3 στη 01.00 "Χιροσίμα, το αιώνιο στίγμα" του Πίτερ Βέρνερ.

Εδώ είναι οι άλλες μέρες, οι σκοτεινές, οι μέρες των παθών των κατοίκων του τραγικού νησιού της Χιροσίμα, που βυθίστηκε στη δυστυχία και καρφώθηκε στο σταυρό του μαρτυρίου μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας. Ηταν 6 Αυγούστου του 1945, ένα ωραίο καλοκαιρινό πρωινό ξημέρωνε στο ανύποπτο και αγουροξυπνημένο νησί της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου, όταν ένα αμερικανικό βομβαρδιστικό ρίχνει την πρώτη ατομική βόμβα καταστρέφοντας τον τόπο ολοσχερώς. Μέσα σε μια εκτυφλωτική έκρηξη τελειώνει ένας εφιαλτικός πόλεμος και αρχίζει η τρομακτική πυρηνική εποχή. Ο θεατής θα δει και θα ακούσει τις αληθινές σπαραχτικές μαρτυρίες των τραγικών ανθρώπων που επέζησαν από τον όλεθρο και που έζησαν την απίστευτη εκείνη μέρα που ντρόπιασε την ιστορία της ανθρωπότητας. Με τον Μαξ Φον Σύντοφ.

Από το MEGA στις 00.45 "Οσο υπάρχουν άνθρωποι" του Φρεντ Ζίνεμαν.

Μια ταινία που άφησε εποχή, όχι τόσο για την ιστορία της, που άλλωστε δεν έχει καμιά πρωτοτυπία, όσο για το πρώτο αληθινό, παθητικό και παρατεταμένο φιλί που δόθηκε μπροστά στην κάμερα. Δράστες οι Μπαρτ Λάνκαστερ και Ντέμπορα Κερ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αμλετ(2012-12-06 00:00:00.0)
Ο λόγος(2007-10-14 00:00:00.0)
Η μαγεία του Νταγιέρ(2000-02-20 00:00:00.0)
Ο λόγος στη συμφορά και στην απάτη(1999-07-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ