Σε αγώνα δρόμου μεταξύ Σόφιας - Βουκουρεστίου "τρέχουν" τους τελευταίους μήνες Ελλάδα και Τουρκία προσπαθώντας να εδραιώσουν τις θέσεις τους, να προσεταιριστούν τις δύο χώρες και να κυριαρχήσουν η μία έναντι της άλλης. Ο ελληνοτουρκικός διαγκωνισμός για την πρωτοκαθεδρία στα Βαλκάνια έχει αρχίσει να εντείνεται μετά τα τελευταία γεγονότα στο Κόσσοβο και να προκαλεί έντονους προβληματισμούς στην Αθήνα, καθώς είναι ορατή πλέον μια ολοένα και πιο στενή - με τη συνδρομή και την υπόδειξη της Ουάσιγκτον - τουρκοβουλγαρική συνεργασία, η οποία τείνει να ρυμουλκήσει και τη Ρουμανία. Μέσα στο κλίμα αυτό και με βάση αυτές τις ανήσυχες σκέψεις πραγματοποιήθηκε το περασμένο διήμερο η επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στη Σόφια.
Ως την αρχή ενός δρόμου που θα φέρει όλες τις βαλκανικές χώρες πιο κοντά, περιέγραψε ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, την περίοδο που διανύουμε, επισημαίνοντας ότι η επίσκεψή του στη Σόφια συνέβαλε προς αυτή την κατεύθυνση. Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Βούλγαρο ομόλογό του κ. Κόστοφ, ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε "φιλικές και εγκάρδιες" τις συνομιλίες που είχε με την πολιτική ηγεσία της Βουλγαρίας, λέγοντας ότι διακρίθηκαν για "τις προσπάθειες εξεύρεσης κοινών τρόπων στην επίλυση των προβλημάτων". Υπάρχει συμφωνία, πρόσθεσε, για το γενικό πλαίσιο πολιτικής που πρέπει να διέπει τις σχέσεις στην περιοχή, ενώ χαρακτήρισε καθοριστικό το γεγονός ότι η Βουλγαρία συμμετέχει στη διεύρυνση της ΕΕ, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα πάντοτε υποστήριξε πως πρέπει να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες.
Σωστή και καλή, χαρακτήρισε την πορεία των διμερών σχέσεων ο Κ. Σημίτης (κάνοντας αναφορά στις ελληνικές επενδύσεις στη Βουλγαρία) και είπε ότι συμφωνήθηκε να κυρωθεί από τη Βουλγαρική Βουλή η συμφωνία αποφυγής της διπλής φορολογίας, να προωθηθούν οι συμφωνίες για το Νέστο, να επιταχυνθούν οι ρυθμοί για την κατασκευή των καθέτων διόδων και του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης.
Για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου οι δυο πρωθυπουργοί συμφώνησαν ότι πρέπει να επιλυθεί το πρόβλημα με πολιτικά μέσα, ενώ ο Κ. Σημίτης είπε ότι η Ελλάδα δεσμεύεται από τις αποφάσεις της ΕΕ. Ωστόσο, τόνισε ότι είναι απαραίτητη η επαφή των βαλκανικών χωρών για κοινή πολιτική δράση στο θέμα αυτό. Στα πλαίσια αυτά κρίθηκε και από τις δυο πλευρές ως θετική η πρόταση για δημιουργία βαλκανικής δύναμης ταχείας επέμβασης, χωρίς όμως να υπάρξει κατάληξη για άλλα ζητήματα όπως η έδρα της δύναμης.
Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε χτες το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, η Τουρκία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία θα υπογράψουν συμφωνία συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, στη διάρκεια διήμερης διάσκεψης κορυφής μεταξύ των Προέδρων των τριών αυτών χωρών, που θα ξεκινήσει σήμερα στην Αττάλεια, στη Νότια Τουρκία.
Οι Πρόεδροι της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, της Βουλγαρίας Πέταρ Στογιάνοφ και της Ρουμανίας Εμίλ Κονσταντινέσκου θα συναντηθούν αύριο για δεύτερη φορά, έπειτα από μια πρώτη συνάντηση αυτού του τύπου που είχαν πέρσι τον Οκτώβρη στη Βάρνα της Βουλγαρίας, τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Νετσατί Ουτκάν.
Η ημερήσια διάταξη της διάσκεψης αυτής στην Αττάλεια, η οποία θα διαρκέσει έως την Παρασκευή, περιλαμβάνει θέματα όπως η συνεργασία στα Βαλκάνια, η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, η δημιουργία ζώνης ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ των τριών χωρών, όπως επίσης και η σύσταση μιας πολυεθνούς δύναμης ταχείας επέμβασης στα Βαλκάνια, πρόσθεσε ο Ουτκάν.
Μια πρώτη συνάντηση για τη σύσταση αυτής της μελλοντικής δύναμης είχε ήδη πραγματοποιηθεί σε επίπεδο στρατιωτικών στις 18 Μάρτη στην Αγκυρα.