Σάββατο 28 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκφραστική δύναμη και φαντασία

Τη Δευτέρα (7.30 μμ), στην αίθουσα Λόγου και Τέχνης, στη "Στοά του Βιβλίου",θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Γεωργίου Α. Καλακαλλά "Γλυπτική 1965 - 1998" (εκδόσεις "Ψυχάλου"). Για το βιβλίο και το έργο του καθηγητή του ΕΜ Πολυτεχνείου Γ. Α. Καλακαλλά, θα μιλήσουν οι: Γεώργιος Σαρηγιάννης(καθηγητής ΕΜ Πολυτεχνείου), Νικ. Θ. Χολέβας (καθηγητής Αρχιτεκτονικής Μορφολογίας και Ρυθμολογίας του ΕΜ Πολυτεχνείου), Γιώργος Τσαπόγας (δημοσιογράφος) και Σταμάτης Χονδρογιάννης (σκηνοθέτης).

Δημιουργός με πλούσιο έργο και εξαιρετική παρουσία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ο Γ. Καλακαλλάς, γλύπτης με ενδιαφέροντα και για τη ζωγραφική, διακρίνεται για την έκταση των αναζητήσεων και το χαρακτήρα της προσφοράς του. Τόσο οι παλαιότερες, όσο και οι τελευταίες προσπάθειές του, χαρακτηρίζονται από τον πλούτο της μορφοπλαστικής του φαντασίας και την εκφραστική δύναμη των διατυπώσεών του. Με την αξιοποίηση των κάθε κατηγορίας υλικών του - πέτρας, μαρμάρου, χαλκού, σιδήρου, ξύλου, αλάβαστρου, όνυχα, σύρματος - και τις αναζητήσεις του σε διάφορες στιλιστικές κατευθύνσεις, κατορθώνει να δίνει έργα που διακρίνονται για την επιβολή των καθαρά πλαστικών αξιών. Στόχος του είναι πάντα το ουσιαστικό και το διαχρονικό, που επιτυγχάνεται με την εκμετάλλευση όλων των δυνατοτήτων και της υφής των υλικών του, όπως και η χρησιμοποίηση εκφραστικού λεξιλογίου, που ανταποκρίνεται σε κάθε θεματογραφική επιλογή. Ετσι, χρησιμοποιεί το ρεαλιστικό για τις προτομές, ένα σύνθετο για τους ανδριάντες του, με πολλές προσωπικές επινοήσεις στις ελεύθερες συνθέσεις και δημιουργίες του.

Σημαντικά έργα του έχουν κοσμήσει δημόσιους χώρους, πολλά μνημειακών διαστάσεων. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα μνημεία των Πεσόντων του Αιγίου και του Ορχομενού, το μνημείο του Ιπποκράτη στη Λάρισα, το μνημείο Εθνικής Αντίστασης στον Τύρναβο, το μνημείο της Ηρωίδας της Πίνδου κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ