Σάββατο 28 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αγριολούλουδα και νεκρές φύσεις

Με έκθεση έργων του Γιώργη Βαρλάμου και του Παναγιώτη Τέτση,θα γιορτάσει η "Αρτιγκραφ" (Αριστοτέλους 99), τα 200 χρόνια από τη γέννηση της λιθογραφίας. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα (7.30μμ) και θα παρουσιαστούν 22 λιθογραφίες των δύο ζωγράφων, με δύο θεματολογικές ενότητες: ο Γ. Βαρλάμος θα παρουσιάσει "Αγριολούλουδα" και ο Π. Τέτσης "Νεκρές φύσεις".

Τα έργα είναι λιθογραφίες, τις οποίες φιλοτέχνησαν οι δημιουργοί κατά την πολύχρονη συνεργασία τους με τον οργανισμό τέχνης "Αρτιγκραφ". Ο Γ. Βαρλάμος και ο Π. Τέτσης δούλεψαν με την τεχνική της παραδοσιακής λιθογραφίας, μέσω της οποίας δημιούργησαν λαμπρά έργα τέχνης. Πρωτομάστορες και οι δύο, τιμούν με τα έργα τους την επέτειο των 200 χρόνων από τη γέννηση της λιθογραφίας και μέσω αυτής, τους δασκάλους της χαρακτικής και τους παλιούς τεχνίτες - καλλιτέχνες.

Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Γ. Βαρλάμος "Πριν από 20 χρόνια μαζευτήκαμε σε μια κοινή προσπάθεια, μια παρέα ανθρώπων, που το κοινό σημείο μεταξύ τους ήταν η διάδοση του εικαστικού έργου τέχνης, του προσιτού σε κάθε βαλάντιο (...). Καταπιαστήκαμε λοιπόν με τη λιθογραφία και καταφέραμε σ' αυτά τα είκοσι χρόνια να βάλουμε στα σπίτια των ανθρώπων με μικρό βαλάντιο, έργα τέχνης πρωτότυπα, χωρίς αμφισβήτηση για τη γνησιότητά τους και με βαρύτητα ισάξια των δημιουργών τους, που τα ονόματά τους είναι από τα πιο γνωστά στις μέρες μας".

"Μερικοί από αυτούς δεν υπάρχουν πια, ας είναι ευλογημένο το χέρι τους και η καρδιά τους γι' αυτά που μας άφησαν (...). Οι υπόλοιποι, συνεχίζουμε, ίσως με κάποιες δυσκολίες σήμερα, σε έναν κόσμο που το πρόσωπό του είναι λιγότερο πνευματικό από πριν, μα που πρέπει να περιμένουμε με αισιοδοξία πως κάποτε θ' αλλάξει. Θεωρώ την ύπαρξη μιας τέτοιας προσπάθειας, πάρα πολύ σημαντικό πολιτιστικό γεγονός των τελευταίων χρόνων στον τόπο μας".

Σημειώνουμε, πως η "Αρτιγκραφ" χάραξε το σήμα της επετείου με το οποίο θα σφραγιστούν τα αντίτυπα που θα κυκλοφορήσουν σ' αυτή την πρώτη εορταστική περίοδο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ