Σάββατο 21 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Απόφαση για κινητοποιήσεις

Συλλαλητήριο στις 31 Μάρτη, απεργία στις αρχές Απρίλη, συντονισμός κατά των ιδιωτικοποιήσεων των ΔΕΚΟ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Συλλαλητήριο την Τρίτη, 31 Μαρτίου και 24ωρη απεργία στις αρχές Απρίλη αποφάσισε το ΕΚΘ σε έκτακτη ολομέλεια, σαν απάντηση στην ομοβροντία των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης που ακολουθούν την υποτίμηση της δραχμής. Επίσης, θα υπάρξει συντονισμός των εργαζομένων στις υπό ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ και τράπεζες, ενώ το ΕΚΘ θα ζητήσει από τη ΓΣΕΕ, να πάρει απόφαση για απεργία. Οι αποφάσεις αυτές που προτάθηκαν από την ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ αποτελούν, όπως τόνισαν πολλοί ομιλητές, την απαρχή μιας σειράς δυναμικών κινητοποιήσεων.

Οπως τόνισαν οι ομιλητές της ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ,με την υποτίμηση της δραχμής, η κυβέρνηση, υλοποιώντας εντολές της ΕΕ, δίνει τη χαριστική βολή στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, την ίδια στιγμή που για άλλη μια φορά με την επιλογή αυτή κερδίζουν το ξένο και ντόπιο κεφάλαιο.

"Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την υποτίμηση σαν εργαλείο εφαρμογής των λεγόμενων διαρθρωτικών μέτρων, δηλαδή, μια νέα επέλαση κατά των εργατικών δικαιωμάτων, του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος και του δημόσιου χαρακτήρα των υπόλοιπων ΔΕΚΟ με το ξεπούλημά τους", είπε ο ΓΓ του ΕΚΘ Θ. Κυριακίδης.

Στην εισήγησή του ο Πρόεδρος του ΕΚΘ, Π. Αβραμόπουλος,επισήμανε ότι η υποτίμηση της δραχμής ρίχνει τα βάρη στη μισθωτή εργασία, δηλώνοντας ότι το ΕΚΘ θα αντιδράσει με κάθε τρόπο στην απόπειρα ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, στις ιδιωτικοποιήσεις και στις αλλαγές στο σύστημα Ασφάλισης, που θα είναι αρνητικές για εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Ο πρ. Πρόεδρος του ΕΚΘ και μέλος της διοίκησης Η. Κοντόπουλος, τοποθετούμενος ζήτησε να αποβληθεί από τα συνδικαλιστικά όργανα ο Πρόεδρος της ΟΤΟΕ, ο οποίος είχε πει ότι η υποτίμηση είναι προς όφελος των εργαζομένων. "Λυπάμαι που βρίσκεται στην παράταξή μας αυτός ο συνάδελφος", πρόσθεσε. Επίσης, ο συνδικαλιστής της ΠΑΣΚΕ Θ. Σούλης,μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ, δήλωσε ότι στο εξής η στάση του στο συνδικαλιστικά όργανα θα προσδιορίζεται ανάλογα από το τι συμφέρει την εργατική τάξη. Ακόμη, μιλώντας από την παράταξη της ΠΑΣΚΕ, ο πρόεδρος των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ κατήγγειλε ότι σύμφωνα με έγγραφα που διαθέτει, υπάρχουν προτάσεις για πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας,όπως καθιέρωση της μερικής απασχόλησης, το 9ωρο, της κατάργησης των οργανικών θέσεων κλπ.,

Στο μεταξύ, με ανακοίνωση της, η Τοπική Επιτροπή της ΕΣΑΚ,τονίζοντας ότι μονόδρομος είναι ο δρόμος του αγώνα, καλεί τα πρωτοβάθμια σωματεία της Θεσσαλονίκης να κάνουν την πάλη ενάντια στο πακέτο των αντεργατικών μέτρων της κυβέρνησης, δική τους υπόθεση. Να υποχρεώσουν τις πλειοψηφίες των διοικήσεων του ΕΚΘ και των Ομοσπονδιών στις οποίες ανήκουν, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να μπουν μπροστά στο συντονισμό της πάλης των εργαζομένων ενάντια στην αντεργατική λαίλαπα και να απαιτήσουν από τη ΓΣΕΕ να προχωρήσει στην οργάνωση κινητοποιήσεων αντίστασης και αντεπίθεσης των εργαζομένων σε πανελλαδικό επίπεδο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ