"Βροχή" συσκέψεων, αρχίζει από τη Δευτέρα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, όπου θα εξειδικευτούν τα μέτρα με τα οποία θα καλυφθούν οι νέες "μαύρες τρύπες", λόγω υποτίμησης του προϋπολογισμού 1998
"Βροχή" συσκέψεων ξεκινά από την ερχόμενη Δευτέρα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμα επιτάχυνσης των λεγόμενων διαρθρωτικών αλλαγών, που ανακοίνωσε αμέσως μετά την υποτίμηση της δραχμής ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου. Πρόγραμμα που έχει να κάνει με την άμεση - πλέον - προώθηση της ιδιωτικοποίησης μιας σειράς ΔΕΚΟ και τραπεζών (μεταξύ των οποίων εμφανίζεται τώρα και η Ιονική), την εκχώρηση της αρμοδιότητας κατασκευής και εκμετάλλευσης των μεγάλων έργων σε ιδιώτες (με το λεγόμενο σύστημα αυτοχρηματοδότησης), την κατάργηση κάθε έννοιας κράτους πρόνοιας και προστασίας εργατικών δικαιωμάτων, που ισχύουν από τις πρώτες δεκαετίες του αιώνα μας.
Στο παραπάνω πνεύμα αναμένεται να πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Δευτέρα δύο συσκέψεις στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Η πρώτη θα γίνει υπό την προεδρία του Γ. Παπαντωνίου και με τη συμμετοχή των υφυπουργών Οικονομικών, του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων και θα αφορά την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 1998, με τα νέα δεδομένα που επέφερε η υποτίμηση της δραχμής. Στο τραπέζι της σύσκεψης αναμένεται να τεθούν η πορεία των εσόδων και των δαπανών, η αντιμετώπιση του κόστους που θα προκαλέσει η υποτίμηση στις δαπάνες εξυπηρέτησης του εξωτερικού δημόσιου χρέους και διαφόρων άλλων δαπανών του προϋπολογισμού που πληρώνονται σε συνάλλαγμα, καθώς και η πορεία εκτέλεσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Το μεσημέρι της ίδιας μέρας, πραγματοποιείται δεύτερη σύσκεψη μεταξύ του Γ. Παπαντωνίου και των διοικητών των Τραπεζών Εμπορικής (Κ. Γεωργουτσάκος) και Ιονικής (Χ. Σταματόπουλος). Αντικείμενο της σύσκεψης θα είναι η τύχη της σχέσης μεταξύ Εμπορικής και Ιονικής μετά τις νέες εξελίξεις. Η κυβέρνηση, με αφορμή τα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν με την υποτίμηση, έχει κάνει σχεδόν φανερό (όπως προκύπτει από δηλώσεις των τελευταίων ημερών του Γ. Παπαντωνίου) ότι μεθοδεύει την ιδιωτικοποίηση της Ιονικής Τράπεζας. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η έκθεση της ΜΟΝΙΤΟΡ δε συνιστούσε ιδιωτικοποίηση - όπως και άλλες εκθέσεις ελληνικών και ξένων οίκων που είχαν καταρτιστεί για το ίδιο θέμα - αλλά πρόκρινε σαν καλύτερη δυνατή λύση τη συγχώνευση,με την απορρόφηση της Ιονικής από την Εμπορική.
Να θυμίσουμε ότι το 61,7% του μετοχικού κεφαλαίου της Ιονικής ανήκει στην Εμπορική, η οποία ελέγχεται από το δημόσιο, αφού το 38,5% του δικού της μετοχικού κεφαλαίου ανήκει σε διάφορα ασφαλιστικά ταμεία. Την προηγούμενη χρονιά, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας είχε δώσει εντολή στην εταιρία MΟΝΙΤΟΡ να εκπονήσει μελέτη σχετικά με το σχήμα που θα πρέπει να έχουν στο εξής οι δύο τράπεζες. Η MΟΝΙΤΟΡ κλήθηκε να εξετάσει όλα τα πιθανά σενάρια συνεργασίας μέχρι και πλήρη συγχώνευση, εκτός από το σενάριο της ιδιωτικοποίησης. Ωστόσο, στις αρχές του 1998 τέθηκε για πρώτη φορά από τα χείλη του Γ. Παπαντωνίου το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της Ιονικής, σενάριο που ήρθε πιο έντονα στην επιφάνεια στις σχετικές δηλώσεις που έγιναν μετά την υποτίμηση.
Η εταιρία MΟΝΙΤΟΡ παραδίδει εντός ολίγων ημερών στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας τη μελέτη της, η οποία - σύμφωνα με πληροφορίες - προτείνει ως καλύτερη δυνατή λύση τη συγχώνευση των δύο τραπεζών. Ωστόσο, όπως είναι εμφανές, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενικής Οικονομίας, στον υποτιθέμενο διάλογο που θα ακολουθήσει μεταξύ των συναρμόδιων φορέων, θα προτείνει και θα προωθήσει ως "λύση" την ιδιωτικοποίηση της Ιονικής.