Σάββατο 21 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Συμφωνίες "μεγάλων κυρίων" για κλιμάκωση των ανατιμήσεων

Σε βάρος των καταναλωτών και των μικρών εμπόρων, συνεχίζεται το κλίμα των ανατιμήσεων σε μια σειρά προϊόντα πλατιάς κατανάλωσης, ενώ τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων είναι αδιαπραγμάτευτα

"Συμφωνίες κυρίων", μυστικές και φανερές, εφαρμόζουν οι μεγάλες επιχειρήσεις που κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος της διακίνησης μιας σειράς ειδών ευρείας κατανάλωσης με τρόπο τέτοιο ώστε από τη μια να μη ζημιώνονται στο ελάχιστο τα κέρδη τους και από την άλλη να κάνουν και το "χατίρι" της κυβέρνησης να μην περάσει μεμιάς η αύξηση στην κατανάλωση και κατά συνέπεια και στον πληθωρισμό. Μεγάλοι χαμένοι σ' αυτή τη φάση του κύματος ανατιμήσεων είναι οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί των καταναλωτών αλλά και οι λιγότερο ισχυροί της αγοράς, στην προκειμένη περίπτωση οι μικροί λιανοπωλητές που εκβιάζονται από τους προμηθευτές τους να μειώσουν τα ποσοστά κέρδους τους, κάτι το οποίο ούτε γι' αστείο δε διανοούνται οι μεγάλες επιχειρήσεις.

Οι καινούριοι τιμοκατάλογοι των επιχειρήσεων σνακς, μπισκότων, σοκολατοποιίας, αναψυκτικών και χυμών παρουσιάζουν αυξήσεις κατά 8% - 15%, μέχρι και 20% σε ορισμένες περιπτώσεις, ενώ αυξήσεις της τάξης του 10% γνωστοποιούν στους μικρεμπόρους ότι θα επιβάλουν οι γαλακτοβιομηχανίες για τις ανοιξιάτικες παραλαβές παγωτών που θα ισχύσουν από την 1η Απρίλη. Ωστόσο, η τιμή που θα αναγράφεται στη συσκευασία θα είναι κατά τι μικρότερη από αυτή που προμηθεύονται τα προϊόντα αυτά οι μικροί καταστηματάρχες, οι οποίοι αναγκάζονται στην ουσία να περιορίσουν το δικό τους κέρδος. Δε συμβαίνει όμως το ίδιο, όπως είναι σαφές, για τις βιομηχανίες και τις επιχειρήσεις εισαγωγών που πληρώνονται στο ακέραιο την όποια αύξηση κρίνουν σκόπιμο να επιβάλουν στη χονδρική τιμή πώλησης.

Τα παραπάνω καταδεικνύουν τη λογική της "απελευθερωμένης" αγοράς, στην οποία τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων είναι α-δι-α-πραγ- μά-τευ-τα! Αυτοί οι οποίοι καλούνται να δείξουν "αυτοσυγκράτηση" και στον τομέα της παραγωγής και διακίνησης προϊόντων, αυτό που συνιστά η κυβέρνηση, είναι εκ προοιμίου οι εργαζόμενοι καταναλωτές και οι μικροί έμποροι που αποτελούν τον τελευταίο κρίκο της αλυσίδας της διακίνησης των προϊόντων.

Χαρακτηριστικά του πόσο λειτουργεί ο "ανταγωνισμός" κυρίως σε ορισμένα είδη τροφίμων, είναι τα όσα καταγγέλλουν οι ίδιοι οι έμποροι. Συγκεκριμένα, τρεις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες που έχουν το "πάνω χέρι" στη διάθεση παγωτών, τα έβαλαν κάτω μεταξύ τους και αποφάσισαν ότι οι περιπτερούχοι απολαμβάνουν πολλά "μπόνους" όπως λέγονται στην αγορά, από τις πωλήσεις παγωτών. Ετσι, τους ενημερώνουν ότι αυτά αρχίζουν να κόβονται. Παράλληλα, κάνοντας χρήση του δικαίου του ισχυρότερου, και στα πλαίσια του... αλληλοσεβασμού μεταξύ τους, συμφώνησαν εάν κάποιος μικροπωλητής δε δεχτεί τις αυξήσεις που του επιβάλουν, να μην τον προμηθεύσει καμία από τις άλλες επιχειρήσεις! Ετσι λειτουργεί η "ελεύθερη" αγορά! Τέτοιες πρακτικές κλιμακώνονται αυτές τις μέρες στα πλαίσια της συγκράτησης των αυξήσεων στη λιανική τιμή με παράλληλη διατήρηση των κερδών των επιχειρήσεων.

Ας σημειωθεί ότι σε χτεσινή ανακοίνωσή της η Νομαρχία Αθηνών αναφέρει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες κατέγραψαν "αυξήσεις περιορισμένης έκτασης στις τιμές μόνο των εισαγομένων ειδών πρώτης ανάγκης". Για... του λόγου το αληθές, παραθέτει τις "περιορισμένης έκτασης" αυξήσεις μέχρι 8% στα κρέατα, μέχρι 12% σε κατεψυγμένα ψάρια, μέχρι 14% σε κατεψυγμένα λαχανικά, 10% κοτόπουλα, 14% τυριά, 10% σε κονσέρβες. Πάντως, στο υπουργείο Ανάπτυξης καταγράφονται καταγγελίες καταναλωτών για αυξήσεις μέχρι 20%. Την ίδια στιγμή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης παρέπεμψε χτες στην επιτροπή ανταγωνισμού, όπως ανακοίνωσε, 20 εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο κατεψυγμένων τροφίμων γιατί "προχώρησαν σε μεταβολή της τιμολογιακής πολιτικής τους χωρίς να συντρέχουν πραγματικοί λόγοι". Οι αυξήσεις που επέβαλαν οι εταιρίες αυτές είναι 10% - 16%. Πάντως, η καλύτερη απάντηση σε τέτοιες κινήσεις εντυπωσιασμού που επιχειρεί η πολιτική ηγεσία, προέρχεται από στέλεχος του υπουργείου, δεινό γνώστη της σχετικής νομοθεσίας σύμφωνα με το οποίο: "δεν προσδιορίζεται στην ισχύουσα νομοθεσία, να καθοριστεί πού αρχίζουν οι "αδικαιολόγητες" αυξήσεις"!

Στο μεταξύ, χτες, οι εισαγωγείς αυτοκινήτων έσπευσαν να "διευκρινίσουν" ότι η πρόσφατη κυβερνητική ρύθμιση για διατήρηση μέχρι τις 24 Μάρτη των ισοτιμιών που ίσχυαν πριν την υποτίμηση στους φόρους που βαρύνουν την εισαγωγή αυτοκινήτων, δεν έχει καμία σχέση μετη βιομηχανική τιμή που αυξάνεται ούτως ή άλλως κανονικότατα. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι οι αυξήσεις μέχρι τώρα κυμαίνονται στο 7% - 8% και βεβαίως μετά τις 24 Μάρτη θα αυξηθούν κι άλλο.

Τέλος, η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης με χτεσινή ανακοίνωσή της εξηγώντας την αύξηση της τιμής του προϊόντος κατά 7,5%, αναφέρει ότι: "η διαμόρφωση στην ελληνική αγορά νέας τιμής στον συγκεκριμένο χρόνο και στο συγκεκριμένο ύψος, ήταν υποχρεωτική και ταυτόχρονα προς το συμφέρον του Ελληνα καταναλωτή, διότι απέτρεψε κερδοσκοπικές κινήσεις για την εξαγωγή του προϊόντος στο εξωτερικό όπου η τιμή της μετά τη μεταβολή των ισοτιμιών ήταν υψηλότερη κατά 30 - 40 δραχμές. Στην περίπτωση αυτή οι ανάγκες της ελληνικής κατανάλωσης θα ικανοποιούνταν από εισαγωγές και σε τιμές πολύ υψηλότερες από την ισχύουσα στο εξωτερικό. Σήμερα η Ελλάδα έχει τη φτηνότερη ζάχαρη από όλες τις χώρες της ΕΕ". Συμπληρώνει, δε, ότι τα τελευταία δύο χρόνια η αύξηση στη ζάχαρη είναι 2,5% έναντι ρυθμών πληθωρισμού πάνω από 8%.

Μ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ