Παρά το γεγονός ότι η υποτίμηση της δραχμής πυροδότησε ήδη αύξηση του πληθωρισμού, οι τραπεζίτες ανακοινώνουν μεγάλες μειώσεις στα επιτόκια καταθέσεων ταμιευτηρίου (τα περιορίζουν στο 9-9,5%) και ισχνές στα επιτόκια χορηγήσεων (παραμένουν σταθερά πάνω από 16%)
Την πρόθεσή τους να αξιοποιήσουν την υποτίμηση της δραχμής, για ένταση της κερδοσκοπίας και της τοκογλυφίας σε βάρος των μικροκαταθετών και δανειοληπτών, άρχισαν να δείχνουν οι τραπεζίτες, μόλις 4 μέρες μετά την υποτίμηση της δραχμής. Ενδεικτικές, από αυτή την άποψη είναι και οι χτεσινές ανακοινώσεις των τραπεζών Εμπορική, ΑΛΦΑ Πίστεως και Αττικής, σύμφωνα με τις οποίες αποφάσισαν να προχωρήσουν σε γενναία μείωση των επιτοκίων καταθέσεων ταμιευτηρίου και σε ισχνή μείωση των επιτοκίων των δανείων που θα χορηγούν.
Συγκεκριμένα:
Είχαν προηγηθεί μειώσεις επιτοκίων - που ήδη ισχύουν από τις 16 Μάρτη - από τις τράπεζες Ιονική και ASPIS BANK. Η Ιονική είχε μειώσει το προνομιακό επιτόκιο για κεφάλαια κίνησης και για πάγια κατά μισή μονάδα (από 16,5% και 16% σε 16% και 15,5% αντίστοιχα) και κατά 0,25 της μονάδας τα επιτόκια καταθέσεων ταμιευτηρίου, Ιονικός Τρεχούμενος και Ιονικός Επιχειρήσεων. Η ASPIS BANK είχε μειώσει κατά 0,25 της μονάδας το βασικό επιτόκιο στεγαστικών δανείων και δανείων για επαγγελματική στέγη (από 16,75% σε 16,5%) και παράλληλα μειώνει από 0,5 μέχρι 0,75 της μονάδας τα επιτόκια καταθέσεων λογαριασμών Golden, ταμιευτηρίου, Diamond και μηνιαίου εισοδήματος.
Είναι αξιοσημείωτο ότι, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός θα ανέβει σημαντικά με την υποτίμηση, όλες σχεδόν οι τράπεζες προχώρησαν σε πολύ μεγαλύτερη μείωση των επιτοκίων καταθέσεων ταμιευτηρίου και πολύ ισχνές μειώσεις των επιτοκίων στα δάνεια που χορηγούν. Χαρακτηριστικό είναι το εξής: Αυτή τη στιγμή, το βασικό επιτόκιο των χορηγούμενων δανείων είναι περίπου 4 φορές μεγαλύτερο από τον πληθωρισμό και το επιτόκιο καταθέσεων ταμιευτηρίου μόλις 2,2 φορές μεγαλύτερο του πληθωρισμού. Με τις νέες μειώσεις των επιτοκίων που αποφάσισαν οι τράπεζες και την αναζωπύρωση του πληθωρισμού που προκαλεί η υποτίμηση της δραχμής, γίνονται ακόμη πιο τοκογλυφικοί οι όροι που οι τράπεζες θα χορηγούν δάνεια και θα τοκίζουν τις καταθέσεις. Κι αυτό, γιατί τα μεν επιτόκια χορηγήσεων θα είναι λίγο μεγαλύτερα από 3,5 φορές του πληθωρισμού, τα δε επιτόκια καταθέσεων ταμιευτηρίου μικρότερα από 2 φορές. Επίσης, η διαφορά ανάμεσα στα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων, όχι μόνο δε μειώνεται - παρά την κοινή διαπίστωση ότι παραμένει απαράδεκτα μεγάλη με την ανοχή της κυβέρνησης - αλλά αναμένεται να μεγαλώσει κι άλλο.