Τρίτη 11 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μικρή μείωση επιτοκίων από 4 τράπεζες

"Ψήνεται" η μείωση των επιτοκίων στις καταθέσεις ταμιευτηρίου

Τέσσερες τράπεζες, ανακοίνωσαν την απόφασή τους να προχωρήσουν σε μικρή μείωση των επιτοκίων, για διάφορες κατηγορίες δανείων, που χορηγεί η καθεμιά. Παράλληλα, όλες οι τράπεζες, προετοιμάζονται πυρετωδώς, προκειμένου να προχωρήσουν σύντομα (ίσως και πριν το τέλος του μήνα) στη μείωση των επιτοκίων για καταθέσεις ταμιευτηρίου.

Συγκεκριμένα, χτες:

  • Η Εθνική Στεγαστική Τράπεζα Ελλάδας ανακοίνωσε την απόφασή της, να μειώσει (από χτες) το "βασικό επιτόκιο στεγαστικών δανείων", βάσει του οποίου καθορίζονται τα κυμαινόμενα επιτόκια της τράπεζας, στο 19,25%,από 19,75% που ίσχυε μέχρι προχτές.
  • Η Alpha Τράπεζα Πίστεως, ανακοίνωσε νέα μείωση 0,5% στο επιτόκιο prim rate, που ακολουθεί τη γενική μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων που προχώρησε πρόσφατα η τράπεζα όταν έθεσε σε εφαρμογή το σύστημα ελάχιστου δανειστικού επιτοκίου. Μετά τη νέα μείωση, το επιτόκιο prim rate ορίστηκε στο 19%, με ανώτατο περιθώριο προσαυξήσεως (spread) τις 3,5 ποσοστιαίες μονάδες. Ετσι τα νέα επιτόκια χορηγήσεων για πάγιες εγκαταστάσεις και κεφάλαιο κίνησης θα κυμαίνονται μεταξύ 19% και 22,5% και το επιτόκιο στα δάνεια για κατοικία στο 19%.
  • Η CITIBANK, ανακοίνωσε ότι μειώνει από σήμερα και για μια βδομάδα, το "βασικό επιτόκιο" των βραχυπρόθεσμων δανείων" (κεφάλαια κίνησης) και "επαγγελματικής πίστης" κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες. Ετσι, το βασικό επιτόκιο δανείων για κεφάλαιο κίνησης, μειώνεται από 22,25% σε 22% και το επιτόκιο επαγγελματικής πίστης από 23,25% σε 23%. Τα υπόλοιπα επιτόκια μένουν αμετάβλητα.
  • Η Τράπεζα XIOSBANK, ανακοίνωσε ότι μειώνει το επιτόκιο δανειοδότησης αυτοκινήτων "xiosauto" από 26% σε 25% και πως για το διάστημα μέχρι 16 Απρίλη, παραμένουν αμετάβλητα στο 23% το βασικό επιτόκιο επιχειρηματικής πίστης, στο 15,5% το επιτόκιο καταθέσεων ταμιευτηρίου XiosAλμα κλπ.

Η ζημιά που συνεπάγεται για τις τράπεζες η μείωση στα επιτόκια των χορηγούμενων δανείων, θα καλυφθεί από τους μικροκαταθέτες, καθώς - όπως έγραψε την περασμένη βδομάδα ο "Ρ" - κυβέρνηση και τραπεζίτες "τα έχουν βρει" για τη νέα μείωση στα επιτόκια των καταθέσεων ταμιευτηρίου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ