Τρίτη 11 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΕΣΥΕ)
Υπολειτουργεί με ευθύνη της κυβέρνησης

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ, για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην ΕΣΥΕ, επισημαίνοντας ότι η σοβαρή καθυστέρηση στην έκδοση και δημοσιοποίηση διαφόρων στοιχείων και ερευνών, υπονομεύει την υπηρεσία προς όφελος των ιδιωτών

Το μεγάλο και παρατεταμένο πρόβλημα της καθυστέρησης που σημειώνεται στην ολοκλήρωση και παράδοση στη δημοσιότητα των αποτελεσμάτων των ερευνών που διενεργεί η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδας (ΕΣΥΕ) και τη χρόνια υπολειτουργία της, εξαιτίας της αμέλειας από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, έφεραν στη Βουλή με ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ και Γερ. Αραβανής.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι παρά το στρατηγικής σημασίας ρόλο που θα έπρεπε να έχει η ΕΣΥΕ, τόσο στη χάραξη και την άσκηση της κρατικής πολιτικής, όσο και στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης και στη διευκόλυνση της επιστημονικής έρευνας, η Υπηρεσία αφήνεται να υπολειτουργεί σε βάρος της έγκαιρης και έγκυρης πληροφόρησης και παραγωγής χρήσιμων στοιχείων για μια σειρά από αντικείμενα. Ενώ, από την άλλη η ελλιπής λειτουργία της ΕΣΥΕ στρώνει το έδαφος στην παραπληροφόρηση σε θέματα στατιστικής από ιδιωτικές υπηρεσίες που για δικές τους σκοπιμότητες δίνουν στη δημοσιότητα μια σειρά από αλλοιωμένα στοιχεία. Ας σημειωθεί, ότι τα προβλήματα αυτά θίχτηκαν και από αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες της ΕΣΥΕ στο πρόσφατο συνέδριο που διοργάνωσε η Υπηρεσία με θέμα "Η ΕΣΥΕ προς το 2000", χωρίς ωστόσο μέχρι τώρα να έχει φανεί κάποια ουσιαστική πρόοδος.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

"Ο ρόλος της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ), είναι εξαιρετικά σημαντικός για το σχεδιασμό και την άσκηση της κρατικής πολιτικής, τη διαμόρφωση γνώμης για την πραγματικότητα από τα πολιτικά κόμματα, τους κοινωνικούς φορείς και τους πολίτες, για τη διευκόλυνση της επιστημονικής έρευνας κτλ. Ωστόσο, οι εκάστοτε κυβερνήσεις αφήνουν αυτή τη στρατηγικής σημασίας υπηρεσία να υπολειτουργεί, με αποτέλεσμα να αλώνεται ο χώρος της στατιστικής πληροφόρησης από τις ιδιωτικές στατιστικές υπηρεσίες, που εξυπηρετούν τις δικές τους σκοπιμότητες.

Προκαλεί πραγματική θλίψη, όταν βλέπει κανείς στον τελευταίο (Δεκέμβρης 1994) τιμοκατάλογο δημοσιευμάτων της ΕΣΥΕ ότι οι πιο πρόσφατες εκδόσεις που διαθέτει η υπηρεσία είναι:

  • η "Στατιστική Επετηρίδα της Ελλάδος", ετών 1990 - 1991
  • η "Ερευνα Εργατικού Δυναμικού", έτους 1989
  • η "Στατιστική έρευνα Βιομηχανίας", έτους 1990
  • η "Γεωργική Στατιστική της Ελλάδος", έτους 1990
  • η "Στατιστική Δημοσίων Οικονομικών", οικονομικού έτους 1991
  • η "Στατιστική Κοινωνικής Πρόνοιας και Υγιεινής", έτους 1991
  • η "Στατιστική της Δικαιοσύνης", έτους 1991
  • η "Στατιστική της Εκπαιδεύσεως", έτους 1984 - 85
  • οι "Πολιτιστικές Στατιστικές", ετών 1989 - 1990
  • οι "Στατιστικές Περιβάλλοντος", έτους 1991
  • η "Στατιστική της Φυσικής Κινήσεως του Πληθυσμού της Ελλάδος", έτους 1991.

Τα παραπάνω παραδείγματα δεν εκφράζουν κάποιες εξαιρέσεις, αλλά τον κανόνα. Να προσθέσουμε ότι είναι χαρακτηριστικό για την αργοκίνητη λειτουργία στην οποία έχει καταδικαστεί η ΕΣΥΕ, το γεγονός ότι ενώ διεξαγόταν η Απογραφή Πληθυσμού του 1991, δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμα η δημοσίευση των αποτελεσμάτων της Απογραφής του 1981!

Εξάλλου, τώρα, εν έτει 1995, από την ΕΣΥΕ διατίθεται μόνον ο τόμος με τον Πραγματικό Πληθυσμό, που εξακριβώθηκε με την Απογραφή του 1991. Κάποια στιγμή σε ένα απροσδιόριστο μέλλον αναμένεται να ετοιμαστούν οι τόμοι με την Απογραφή του 1991 που θα περιέχουν τα δημογραφικά, τα κοινωνικά και τα οικονομικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού, τις κατοικίες, τις συνθήκες στεγάσεως των νοικοκυριών, την εσωτερική μετανάστευση, την παλιννόστηση κτλ.

Ερωτάται ο κ. υπουργός πώς σχολιάζει η κυβέρνηση αυτή την απαράδεκτη κατάσταση; Πού στηρίζεται η κυβέρνηση και ποια δεδομένα χρησιμοποιεί, προκειμένου να χαράξει την πολιτική της, όταν τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία αναφέρονται στην προηγούμενη δεκαετία; Ποιες είναι οι αιτίες που δημιουργούν αυτή την κατάσταση, και ποια μέτρα και πότε πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση για να τερματιστεί αυτή η χρόνια υπολειτουργία της ΕΣΥΕ;".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ