Τρίτη 11 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
Ερχονται νέες αλυσιδωτές ανατιμήσεις
  • Αυξήσεις, τουλάχιστον 10%, ετοιμάζονται να επιβάλουν μέχρι το τέλος του χρόνου στα κατώτατα ασφάλιστρα οχημάτων οι εταιρίες, ενώ ετοιμάζουν και κατάργηση των εκπτώσεων (μπόνους κλπ.)
  • Ακάλυπτοι οι πελάτες ασφαλιστικών εταιριών, που είναι αφερέγγυες και ίσως κλείσουν

Νέες αλυσιδωτές ανατιμήσεις στα ασφάλιστρα των οχημάτων επιφυλάσσουν στους πελάτες τους οι ασφαλιστικές εταιρίες μέχρι το τέλος του '95, οι οποίες θα προστεθούν στις τσουχτερές αυξήσεις που επιβλήθηκαν αναδρομικά από την 1-1-95 και οι οποίες έφτασαν μέχρι και 45%.Και ενώ οι ανατιμήσεις, που επιβάλλονται στα ασφάλιστρα ελέω απελευθέρωσης διαδέχονται η μία την άλλη, την ίδια ώρα κινδυνεύουν να βρεθούν στον αέρα, χιλιάδες πελάτες ασφαλιστικών εταιριών, που είναι ακάλυπτες και απειλούνται με αφαίρεση άδειας από το υπουργείο Εμπορίου. Τα παραπάνω προκύπτουν από τις δηλώσεις που έκανε χτες ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής Εταιρίας και πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Μ. Νεκτάριος,παρουσιάζοντας τον απολογισμό δράσης για το 1994 της Εθνικής Ασφαλιστικής.Οι νέες ανατιμήσεις, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Μ. Νεκτάριου, θα επιβληθούν μέχρι το τέλος του '95. Με βάση τις κοινοτικές οδηγίες, μέχρι την 1-1-1996, θα πρέπει να αυξηθούν τα κατώτατα όρια ασφαλιστικής κάλυψης οχημάτων. Θα πρέπει, δηλαδή, να έχουν υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με τα σημερινά, ώστε να προσαρμοστούν στα ευρωπαϊκά δεδομένα.Η αύξηση αυτή, θεωρείται βέβαιο ότι θα συμπαρασύρει και τις τιμές των ασφαλίστρων. Τα σημερινά κατώτατα όρια κάλυψης όπως ισχύουν από τον περασμένο Ιούλη, είναι 70 εκατ. δραχμές για σωματικές βλάβες και 14 εκατ. δραχμές για υλικές ζημιές (αντί 35 και 7 εκατ. δρχ. αντίστοιχα που ήταν πριν).

Σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες τα όρια αυτά πρέπει μέχρι την 31η Δεκέμβρη να ανέλθουν στα 100.000 ECU για υλικές ζημιές και στα 500.000 ECU για σωματικές βλάβες, δηλαδή περίπου στα 30 εκατ. και 150 εκατ. δρχ. αντίστοιχα.Η εξέλιξη αυτή θα προκαλέσει αυξήσεις στις τιμές των ασφαλίστρων περίπου κατά 10%,ποσοστό το οποίο ο Μ. Νεκτάριος άφησε να εννοηθεί ότι είναι χαμηλό λόγω ανταγωνισμού... Ωστόσο, ας θυμηθούμε ότι ο ανταγωνισμός δε στάθηκε αρκετός, όταν πέρυσι κατά το διπλασιασμό των κατώτατων ορίων κάλυψης, εμφανίστηκαν αυξήσεις στις τιμές των ασφαλίστρων που άγγιξαν σε ορισμένες περιπτώσεις το 100%! Επίσης, ο Μ. Νεκτάριος τοποθέτησε τη νέα και τελευταία αναπροσαρμογή των ορίων κάλυψης στο τέλος του '95 με αρχές του '96,εκτίμηση που φαίνεται να στέκεται αν ληφθούν υπόψη οι φιλοδοξίες της κυβέρνησης για επίτευξη μονοψήφιου πληθωρισμού το έτος που διανύουμε.

Πέρα από τις κοινοτικές επιταγές όμως, σημαντικές ανατιμήσεις αναμένεται να προκαλέσουν στα ασφάλιστρα οχημάτων και οι αλλαγές που ετοιμάζουν οι τεχνοκράτες των ασφαλιστικών εταιριών, στα κριτήρια που λαμβάνουν υπόψη για τη διαμόρφωση του ασφαλίστρου.Σύμφωνα με τις αλλαγές που δρομολογούνται, η κάθε εταιρία θα μπορεί στο εξής να διαμορφώνει το δικό της τιμολόγιο, λαμβάνοντας υπόψη κριτήρια διαφορετικά από την ιπποδύναμη του οχήματος (όπως συμβαίνει σήμερα), όπως για παράδειγμα την ηλικία του οδηγού, την κατοχή γκαράζ, τον αριθμό των ατυχημάτων, το μοντέλο και η ηλικία του οχήματος κλπ. Ο Μ. Νεκτάριος αναφερόμενος στις δρομολογούμενες αλλαγές, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να καταργηθούν τα λεγόμενα bonus - malus που ισχύουν σήμερα, αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Τέλος, ανακοινώθηκε ότι στη χρήση του 1994 τα καθαρά κέρδη της Εθνικής Ασφαλιστικής έφτασαν στα 1,8 δισ. δρχ. και τα οποία είναι αυξημένα κατά 18% σε σχέση με το 1993, ενώ στην ίδια περίοδο η παραγωγή ασφαλιστικών εργασιών ανήλθε σε 65,6 δισ. δρχ. (αύξηση 17%). Οι στόχοι της εταιρίας για το 1995 είναι η αύξηση της παραγωγής κατά 19% και των καθαρών κερδών στα 2,5 δισ. δρχ.

Αφερέγγυες ασφαλιστικές

"Στον αέρα" παραμένουν χιλιάδες πελάτες μιας σειράς ασφαλιστικών εταιριών που λειτουργούν στη χώρα μας χωρίς να τηρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις φερεγγυότητας. Το ομολόγησε επίσημα ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής Μ. Νεκτάριος,που είναι και πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών. Την ίδια στιγμή, οι εκπρόσωποι των ασφαλιστικών εταιριών στοχεύοντας σε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των υπερκερδών που εμφανίζουν στον κλάδο ζωής, δρομολογούν αλλαγές στα διάφορα προγράμματα υγείας.

Ο κίνδυνος να βρεθούν ακάλυπτοι χιλιάδες πελάτες ασφαλιστικών εταιριών, διαπιστώθηκε ύστερα από τους ελέγχους που έκαναν πρόσφατα οι υπηρεσίες του υπουργείου Εμπορίου στα οικονομικά στοιχεία όλων των 150 περίπου ελληνικών και αλλοδαπών ασφαλιστικών εταιριών που λειτουργούν στη χώρα μας, καθώς μια σειρά εταιρίες ήταν ακάλυπτες.Δηλαδή, τα αποθεματικά, οι πραγματοποιηθείσες επενδύσεις και τα περιθώρια φερεγγυότητας των εταιριών, δεν κάλυπταν τις νόμιμες προϋποθέσεις, ώστε να θεωρούνται υγιείς και ικανές να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους (αποζημιώσεις) απέναντι στους πελάτες τους. Στην αρχή τέτοιο πρόβλημα αντιμετώπιζαν περίπου 60 εταιρίες, στη συνέχεια όμως και αφού αρκετές έσπευσαν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, ο αριθμός περιορίστηκε περίπου στις 15 με 20.

Σε σχετική ερώτηση ο Μ. Νεκτάριος, ισχυρίστηκε ότι οι αποζημιώσεις στους πελάτες των ασφαλιστικών εταιριών, που κλείνουν, δίνονται από το Επικουρικό Κεφάλαιο,αλλά έσπευσε να διευκρινίσει ότι το Επικουρικό Κεφάλαιο, καλύπτει μόνο τον κλάδο αυτοκινήτου.Ομολόγησε έτσι ότι μένουν ακάλυπτοι οι πελάτες των ασφαλιστικών εταιριών που καταβάλουν και τα μεγαλύτερα ποσά για προγράμματα του κλάδου ζωής, ο οποίος είναι και ο πιο κερδοφόρος κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης...

Τέλος, ο Μ. Νεκτάριος, υποστήριξε ότι αρκετές ασφαλιστικές εταιρίες, αντιμετωπίζουν πρόβλημα με κάποια μεγάλα νοσοκομεία (όπως το Υγεία και το Ιατρικό Κέντρο) με τα οποία συνεργάζονται, σε διάφορα προγράμματα υγείας. Οπως επισημάνθηκε οι ιατρικές εξετάσεις που κάνουν οι πελάτες τους στα συγκεκριμένα νοσοκομεία (λόγω του μεγάλου αριθμού και των αυξημένων οικονομικών απαιτήσεων) καθιστούν ζημιογόνα τα προγράμματα αυτά για τις εταιρίες. Σ' αυτά τα πλαίσια, μεταξύ των λύσεων που συζητιούνται σε επίπεδο των μελών της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών, δεν αποκλείεται να αποφασιστεί και η συμμετοχή των ασφαλισμένων κατά ένα ποσοστό στα συγκεκριμένα προγράμματα που πουλούν οι εταιρίες, ή και η αναστολή κάποιων προγραμμάτων με τα συγκεκριμένα νοσοκομεία.Τα θέματα αυτά πρόκειται να συζητηθούν σε προσεχή συνάντηση της Ενωσης, με εκπροσώπους των δύο παραπάνω νοσοκομείων.Βάσω ΜΠΑΡΜΠΑ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ερχεται βροχή τσουχτερών αυξήσεων(2005-09-27 00:00:00.0)
Να κλείσουν οι μικρές ασφαλιστικές(2005-01-14 00:00:00.0)
Ιδού το μέγεθος της κλοπής!(1999-12-12 00:00:00.0)
Ερχονται νέες αυξήσεις στα ασφάλιστρα(1998-12-23 00:00:00.0)
"Λουκέτα" σε 6 και πρόστιμα σε άλλες 18(1997-11-21 00:00:00.0)
"Ελεύθερες" ανατιμήσεις μέχρι και 45%(1995-01-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ