Τρίτη 11 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ερωτοτροπούν με την "αντικειμενικοποίηση" του ΦΠΑ

Πόρισμα για τη σύλληψη της φοροδιαφυγής από τη διακίνηση πλαστών και εικονικών τιμολογίων

Το θέμα της σύνδεσης του ΦΠΑ με το εισόδημα που θα προκύψει από τα "αντικειμενικά" κριτήρια, φαίνεται ότι απασχολεί σοβαρά την κυβέρνηση, που αναζητά την αύξηση των φορολογικών εσόδων κυρίως από τα μικρομεσαία νοικοκυριά των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων. Το θέμα αυτό ήρθε στη δημοσιότητα ταυτόχρονα με την πληροφορία ότι παραδόθηκε από την αρμόδια επιτροπή στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, το πόρισμα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, από τη διακίνηση πλαστών και εικονικών τιμολογίων.

Σε περίπτωση που γίνει αυτή η σύνδεση των "αντικειμενικών" κριτηρίων με το ΦΠΑ, θα υποχρεωθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, να πληρώνουν ΦΠΑ με βάση το ελάχιστο εισόδημα που καθιερώθηκε με τα "αντικειμενικά" κριτήρια και όχι με τα αναγραφόμενα στα βιβλία και στοιχεία της επιχείρησης. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσαν ότι το θέμα αυτό απασχολεί το υπουργείο, αλλά όπως ανέφεραν, η εφαρμογή του μέτρου αυτού δε θα είναι άμεση. Θέμα βέβαια είσπραξης του ΦΠΑ υπάρχει, καθώς το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι οι απώλειες εσόδων από τη μη απόδοση του παρακρατούμενου αυτού φόρου ανέρχονται σε 600 δισ. δραχμές ετησίως.

Στο πόρισμα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής από τη διακίνηση των πλαστών και εικονικών τιμολογίων, προτείνεται η επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων για τη μη υποβολή, ή υποβολή ανακριβών συγκεντρωτικών καταστάσεων, καθώς και την ευθύνη για την έκδοση απόδειξης να τη φέρει ο αγοραστής. Για εξόφληση τιμολογίων πάνω από ένα ποσό καθώς και για το ΦΠΑ που αντιστοιχεί σε συναλλαγές πάνω από ένα ποσό, οι πληρωμές να γίνονται με δίγραμμες επιταγές υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, κλπ.

  • Λήγει στις 15 Απρίλη, η υποβολή φορολογικών δηλώσεων των αγροτών. Το υπουργείο Οικονομικών με σχετική εγκύκλιό του, κάνει γνωστό ότι όσοι έχουν αποκτήσει εισόδημα από γεωργικές χρήσεις και δεν το έχουν δηλώσει, μπορούν να υποβάλουν συμπληρωματικές δηλώσεις και να τις υποβάλουν μέχρι τις 15 Απρίλη.
Τα έσοδα

Η κατανομή των συνολικών φορολογικών εσόδων το 1994 κατά διοικητικό διαμέρισμα, ήταν η εξής:

Αττική 64,67%,Κ. Μακεδονία 11,92%,Α. Μακεδονία - Θράκη 2,27%,Δ. Μακεδονία 0,52%,Ηπειρος 0,85%,Α. Σ. Ελλάδα 1,96%,Δ. Σ. Ελλάδα 2,29%,Θεσσαλία 2,94%,Ιόνια Νησιά 0,61%,Πελοπόννησος 3,11%,Β. Αιγαίο 0,65%,Ν. Αιγαίο 0,95%,Κρήτη 2,31%.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ