Ανοιχτό το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης και της Εμπορικής άφησε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και το υπουργείο - στο οποίο προ'ϊσταται - συνεχίζει την ενσωμάτωση της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς της ΕΕ, σαν να "μην τρέχει τίποτα"
Νέο κύκλο ιδιωτικοποιήσεων εξάγγειλε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του κύκλου που διατρέχουμε τώρα και ο οποίος λήγει στις 31/12/99... Εμμεσα αλλά με σαφή τρόπο επισημάνθηκε ότι μεταξύ των πρώτων εταιριών που θα ιδιωτικοποιηθούν είναι και η Εμπορική Τράπεζα. Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Γ. Παπαντωνίου επιχείρησε να δώσει πανηγυρικούς τόνους για τις κυβερνητικές "επιτυχίες" στα θέματα της "Ατζέντας 2000" και της ιδιωτικοποίησης της Ιονικής Τράπεζας, ενώ ήταν φανερή η προσπάθειά του να προσδώσει και έντονη προσωπική διάσταση σ' αυτές τις "επιτυχίες". Κατά τα άλλα, ο υπουργός δήλωσε ένθερμος οπαδός του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού και σημείωσε την ανάγκη να προχωρήσει παράλληλα με την οικονομική και η πολιτική και αμυντική ενοποίηση, στη διαπάλη του με τους Αμερικάνους. Για πολλοστή φορά κάλεσε τους επιχειρηματίες να παγώσουν τις τιμές και να περιορίσουν τα περιθώρια κέρδους, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του πληθωρισμού για την είσοδο στην ΟΝΕ. Στα πλαίσια αυτά ομολόγησε ότι σε ορισμένους κλάδους και τομείς της ελληνικής οικονομίας έχουν επιτευχθεί υπερκέρδη...
Ο υπουργός δεν έκρυψε ότι στο πολιτικό πρόγραμμα που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στις επερχόμενες εθνικές εκλογές, θα σκιαγραφείται και ο νέος κύκλος "διαρθρωτικών παρεμβάσεων" (διάβαζε ιδιωτικοποιήσεις, ασφαλιστικά και εργατικά δικαιώματα κλπ.), που προτίθεται να εφαρμόσει μετά το 2000. Επί του παρόντος, σύμφωνα με όσα δήλωσε, προχωρούν στην υλοποίηση του προγράμματος "διαρθρωτικών αλλαγών" που ανακοίνωσαν στις 15 Μάρτη 1998, αμέσως μετά την υποτίμηση της δραχμής και την ένταξή της στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών. Οπως είπε, η ιδιωτικοποίηση της Ιονικής είναι η 14η παρέμβαση σε σύνολο 22, ενώ ακολουθούν τα ΚΑΕ, η ΕΥΔΑΠ, ο Οργανισμός Υδρευσης Θεσσαλονίκης καθώς και τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.Σε ερώτηση αν, μετά την Ιονική, έχει προγραμματιστεί και η ιδιωτικοποίηση της Εμπορικής, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας απέφυγε να απαντήσει - με ό,τι αυτό σημαίνει - παραπέμποντας στο πολιτικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων για τη μετά το 2000 περίοδο.
Ο Γ. Παπαντωνίου επιχείρησε να δώσει στοιχεία "προσωπικού θριάμβου" στην "επιτυχή" έκβαση των συνομιλιών για την "Ατζέντα 2000", αλλά και με την ιδιωτικοποίηση της Ιονικής. Για το πρώτο θέμα επιχείρησε να παρουσιάσει την Ελλάδα σαν τη χώρα που απέσπασε τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα στις συζητήσεις του Βερολίνου. Ανέφερε ότι την περίοδο 2000 - 2006 θα υπάρξει ένα "πακέτο" 15 τρισ. δραχμών, που θα διατεθεί για την αναβάθμιση των υποδομών της χώρας, το οποίο θα προέλθει από τα 9 τρισ. δραχμές που θα εισπραχθούν από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, 3,5 τρισ. δραχμές θα είναι το ύψος των "εθνικών" επενδύσεων και 2,5 τρισ. δραχμές τα ιδιωτικά κεφάλαια.
Για την Ιονική, ανέφερε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, με τίμημα "ιδιαίτερα ικανοποιητικό", εξέλιξη η οποία "δικαιώνει την πολιτική του υπουργείου", δηλαδή τη δική του...