Εντυπωσιακή αποσιώπηση ακόμα και των επιπτώσεων που μπορεί να έχουν οι πολεμικές συγκρούσεις στα Βαλκάνια από τους τραπεζίτες και την κυβέρνηση
Ως ουρανοκατέβατοι και από άλλον πλανήτη εμφανίστηκαν χτες στη γενική συνέλευση της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) ο πρόεδρός της Θ. Καρατζάς και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου. Και οι δυο τους, όχι μόνο απαξίωσαν - ως μοναδικοί ομιλητές - ν' αναφερθούν στοιχειωδώς στις τραγικές εξελίξεις στο Κόσσοβο και τις εν δυνάμει επιπτώσεις που έχουν για τη χώρα μας, αλλά αντίθετα προσπάθησαν να δημιουργήσουν κλίμα ευδαιμονίας για τα "καλά" που αναμένουν τη χώρα μας και ιδιαίτερα τον τραπεζικό τομέα, από την ένταξη στην ΟΝΕ.
Χαρακτηριστικές από την άποψη αυτή είναι οι επισημάνσεις του Θ. Καρατζά περί της προοπτικής ένταξης της Ελλάδας στο τρίτο στάδιο της ΟΝΕ, η οποία, όπως ανέφερε, "είναι ορατή όσο ποτέ άλλοτε", λόγω της ακολουθούμενης μακροοικονομικής πολιτικής. Στο πνεύμα αυτό κάλεσε το σύνολο των ελληνικών τραπεζών να εκμεταλλευτεί - στην προοπτική της ένταξης της δραχμής στη ζώνη του ΕΥΡΩ - "τα οφέλη από το σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον και τις προκλήσεις που συνεπάγεται η ένταση του ανταγωνισμού σε πανευρωπαϊκό πλέον επίπεδο". Επίσης έκανε λόγο για επιτακτική ανάγκη "λήψης πρωτοβουλιών σε ευρύτερο διατραπεζικό επίπεδο, προκειμένου να επιτευχθεί ο εκσυγχρονισμός των εγχώριων αγορών και να βελτιωθεί το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του ελληνικού τραπεζικού τομέα".
Αναφερόμενος σε όλα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα στην ελληνική τραπεζική αγορά, με αποκορύφωμα το πρόσφατο ξεπούλημα της Ιονικής Τράπεζας, εκτίμησε ότι η τάση εξαγορών και συγχωνεύσεων θα συνεχιστεί και στα επόμενα χρόνια. Χαρακτήρισε δε ως παράδειγμα προς μίμηση των υπόλοιπων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο της ελληνικής οικονομίας την πολιτική "μεγέθυνσης μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων" που ακολουθούν οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έτσι "βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρηματοοικονομικού τομέα".
Πέραν των παραπάνω, ο Θ. Καρατζάς αξίωσε από την κυβέρνηση σειρά αλλαγών του θεσμικού πλαισίου των ελληνικών χρηματοοικονομικών αγορών και όχι μόνο, με πρόσχημα να μπορούν οι ελληνικές τράπεζες να είναι ανταγωνιστικές σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Σ' αυτά τα πλαίσια αξίωσε μεταξύ άλλων και τα εξής:
Από την πλευρά του ο Γ. Παπαντωνίου κατά την ομιλία του, κάλεσε τις ελληνικές τράπεζες "να προχωρήσουν με πολύ περισσότερο αποφασιστικούς ρυθμούς σε μεγεθύνσεις, στρατηγικές συνεργασίες και συγχωνεύσεις", με την επισήμανση ότι η επόμενη διετία είναι ο χρόνος των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών. Τις κάλεσε επίσης να κινηθούν με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς από ό,τι μέχρι σήμερα, στην κατεύθυνση της μείωσης του κόστους λειτουργίας, ουσιαστικά μέσω της συμπίεσης του εργατικού κόστους, αφού τις προέτρεψε να ξεκινήσουν άμεσα συζητήσεις με τους εργαζόμενους.