Παρασκευή 20 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επικίνδυνες παρενέργειες της εγκληματικότητας

Οπλοφορία της Δημοτικής Αστυνομίας, αλλά και "ενεργοποίηση των πολιτών", θέλει ο δήμαρχος Αθηναίων

Ευκαιρία να προωθήσει την ανάληψη καθαρά αστυνομικών αρμοδιοτήτων από την "Ειδική Υπηρεσία" - Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Αθηναίων βρήκε χτες ο δήμαρχος Δ. Αβραμόπουλος,εκμεταλλευόμενος την έξαρση των διαρρήξεων το τελευταίο διάστημα. Ενώ, ανοίγοντας ένα ακόμη επικίνδυνο παράθυρο στην υπόθεση της αντιμετώπισης του κοινού εγκλήματος, σημείωσε ότι τα νέα δεδομένα αποκτούν εκτός των άλλων "και την άμεση ενεργοποίηση των πολιτών (;) και των φορέων που τους εκφράζουν"...

Ερήμην πάντα του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμαρχος οργάνωσε συνέντευξη Τύπου με τον βαρύγδουπο τίτλο "Το φαινόμενο της εγκληματικότητας στην πόλη των Αθηνών και η επιτακτική ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλίας αντιμετώπισής του", προκειμένου να απευθύνει δημόσια πρόσκληση στα υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Υγείας, αλλά και στην ΤΕΔΚΝΑ, ώστε να "αντιδράσουν κατά τρόπο συντονισμένο, υπεύθυνο και άμεσο".

Με αυτή την αφορμή ο δήμαρχος Αθηναίων δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η Δημοτική Αστυνομία στερείται αρμοδιοτήτων, αν και είναι πλήρως εξοπλισμένη και θα έπρεπε να συμμετέχει σε ...συγκεκριμένες λειτουργίες δημόσιας τάξεως. Παρατήρησε μάλιστα ότι ο ίδιος ως δήμαρχος έχει ...αναλάβει δεσμεύσεις ενώπιον της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στη Λωζάννη για το ζήτημα της ασφάλειας της πόλης και οφείλει να τηρήσει τις υποσχέσεις του.

Ετσι σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές συνεντεύξεις του το μεσημέρι, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και να οπλοφορεί η Δημοτική Αστυνομία, παρά τις περί αντιθέτου ρητές διαβεβαιώσεις του παλιότερα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Μικρή "σοδειά"

Σαράντα μία συλλήψεις στην πλειοψηφία τους Ελλήνων, που είχαν καταδικαστεί για διάφορα αδικήματα και διέφευγαν, απέφερε η χτεσινή πρώτη εξόρμηση της Αστυνομίας στο Νομό Αττικής, στο πλαίσιο των μέτρων που εξαγγέλθηκαν από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, διατέθηκαν 1.166 αστυνομικοί και 515 οχήματα και κατά τη διάρκεια περιπολιών και μπλόκων έγινε έλεγχος σε 2.057 άτομα. Από αυτούς οι 408 προσήχθησαν ως ύποπτοι και διαπιστώθηκε ότι εις βάρος 41 εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις.

Η Πανελλήνια Ενωση Αξιωματικών με ανακοίνωσή της εκφράζει την ανησυχία της για την αυξανόμενη εγκληματικότητα και καλεί τον υπουργό να προχωρήσει στη λήψη ουσιαστικών μέτρων "μετά από προσεχτική εξέταση και μελέτη των πραγματικών δεδομένων και όχι αποσπασματικά, ευκαιριακά και χάριν εντυπώσεων". Η Ενωση Αξιωματικών ζητά να προχωρήσει η αποδέσμευση των αστυνομικών από τη φύλαξη των φυλακών και από την επίδοση δικογράφων, να προβεί στην αναδιάρθρωση των υπηρεσιών και στη νέα οργανική κατανομή του προσωπικού, να εισηγηθεί επανεξέταση του τρόπου και του χρόνου "νομιμοποίησης" των αλλοδαπών και να επισπευστεί η ίδρυση της συνοριακής αστυνομίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ