Το προσχέδιο νόμου για την "Ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας", που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα προβλέπει - πέραν των άλλων - και την ίδρυση Ανώνυμης Εταιρίας για τη διαχείριση της περιουσίας στην υγεία και στην πρόνοια
Η κυβέρνηση εισάγει στους ρυθμούς και στο πνεύμα της αγοράς την Πρόνοια και την Υγεία, με το προσχέδιο νόμου για την "Ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας", που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας.
Πέρα απ' το ότι αναγορεύονται σε ισότιμο πυλώνα του δημόσιου τομέα πρόνοιας οι "ιδιωτικοί φορείς κερδοσκοπικού χαρακτήρα" στο προσχέδιο (άρθρο 7) υπάρχει η πρόβλεψη για σύσταση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με τη μορφή Ανώνυμης Εταιρίας, για τη διαχείριση της "κινητής και ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας και των Νομικών Προσώπων που εποπτεύει". Ο υπουργός Κ. Γείτονας διευκρίνισε ότι η Ανώνυμη Εταιρία θα αφορά στην περιουσία τόσο της υγείας όσο και της πρόνοιας.
Μεγάλο βάρος των υπηρεσιών πρόνοιας μεταφέρεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι χρήστες θα πληρώσουν είτε οι ίδιοι είτε μέσω των ασφαλιστικών ταμείων, με τις προγραμματικές συμβάσεις που θα συνάπτουν με το Δημόσιο ή ιδιωτικούς φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. "Για τομείς που δεν είναι σαφώς πρόνοια, δηλαδή δεν υπάρχει μεγάλη ανάγκη, φτώχεια, αθλιότητα, όπου υπάρχει δυνατότητα από τους χρήστες ναι θα πληρώνουν", είπε ο υφυπουργός Πρόνοιας Θ. Κοτσώνης.
Καταργούνται το ΠΙΚΠΑ, Εθνικός Οργανισμός Πρόνοιας και το Κέντρο Βρεφών η"Μητέρα" και οι αρμοδιότητες των καταργουμένων νομικών προσώπων μεταφέρονται στον Εθνικό Οργανισμό Κοινωνικής Φροντίδας - το νέο οργανισμό που προβλέπει το άρθρο 6 του προσχεδίου. Οι παραπάνω οργανισμοί διχοτομούνται. Οι εξοχές του ΠΙΚΠΑ στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη μεταφέρονται στις οικείες περιφέρειες και των υπόλοιπων στις υπηρεσίες πρόνοιας των οικείων νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων. Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί του ΠΙΚΠΑ και του ΕΟΠ μεταφέρονται στους δήμους και τις κοινότητες, ενώ η ταπητουργία και η οικοτεχνία του ΕΟΠ μεταφέρονται στο υπουργείο Ανάπτυξης.Ακόμα προβλέπεται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος (Αρθρο 20) με το οποίο θα "συγχωνεύονται, μετατρέπονται, μεταφέρονται ή καταργούνται" οι δημόσιοι εκείνοι φορείς της Πρόνοιας "των οποίων ο σκοπός εκπληρώθηκε ή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ή έγινε αδύνατος ή ασύμφορος ή επικαλύπτεται από το σύνολό του ή κατά μέγα μέρος από άλλους φορείς".
Πρόκειται δηλαδή για μια άτεγκτη λογική, που λέει: "Είναι ασύμφορο οικονομικά το καταργώ". Η θέση των εργαζομένων μένει μετέωρη παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δε θα θιγούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και ότι η όποια μετάταξη θα γίνει μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου. Μάλιστα, δόθηκε η υπόσχεση ότι "δε θα γίνει μετάταξη εργαζομένου εκτός νομού, που δε θα τη θέλει ο ίδιος".
Ο εθελοντισμός τόσο στην υγεία όσο και στην πρόνοια αναγορεύεται σε ακρογωνιαίο λίθο και σε στρατηγική επιλογή.
Το προσχέδιο αποτελείται από 26 άρθρα.
Το Πρώτο Κεφάλαιο αφορά στην οργάνωση και λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας. Ως υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας αναφέρονται οι φορείς του Δημοσίου, οι ιδιωτικοί φορείς μη κερδοσκοπικού χαραχτήρα - συμπεριλαμβανομένων και των μη κυβερνητικών οργανώσεων εθελοντικού χαρακτήρα - καθώς και οι ιδιωτικοί φορείς κερδοσκοπικού χαρακτήρα(άρθρο 1).
Το άρθρο 3 αφορά στις υπηρεσίες του δημοσίου τομέα και το άρθρο 4 στα εθνικά προγράμματα που καθορίζονται από τους τομείς οικογένειας, παιδιού, νεότητας, ηλικιωμένων, ατόμων με ειδικές ανάγκες, ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων και εκτάκτων αναγκών.
Το άρθρο 5 αναφέρεται στο Μητρώο Φορέων Ιδιωτικού Τομέα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και στους όρους και προϋποθέσεις που απαιτούνται, προκειμένου να χορηγηθεί η Ειδική Πιστοποίηση.
Με το άρθρο 6 συνιστάται Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με έδρα την Αθήνα και επωνυμία "Εθνικός Οργανισμός Κοινωνικής Φροντίδας", που υπάγεται στην εποπτεία και τον έλεγχο του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας. Τα ιατροκοινωνικά Κέντρα της Παιδικής Πολυκλινικής του ΠΙΚΠΑ μεταφέρονται στις υπηρεσίες υγείας του ΕΣΥ και τα Κέντρα Περίθαλψης Παίδων (ΚΕΠΕΠ) στις οικείες περιφέρειες.
Ο Εθνικός Οργανισμός θα διοικείται από 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο.
Με το άρθρο 8 συνιστάται Εθνικό Συμβούλιο Κοινωνικής Φροντίδας, ως συμβουλευτικό - γνωμοδοτικό όργανο για την ανάπτυξη και λειτουργία του Συστήματος.
Το άρθρο 9 αφορά στην κοστολόγηση των υπηρεσιών, ενώ με το άρθρο 10 συστήνονται 300 θέσεις διαφόρων κλάδων Πανεπιστημιακής και τεχνολογικής Εκπαίδευσης για τη στελέχωση των υπηρεσιών.
Σύμφωνα με το άρθρο 11 οι πόροι των φορέων του Δημόσιου Τομέα προέρχονται από τις επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το προϊόν του ειδικού κρατικού λαχείου κοινωνικής αντίληψης και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι πόροι των φορέων του Δημοσίου Τομέα που προέρχονται από ίδια έσοδα είναι από ασφαλιστικά ταμεία, συμμετοχή χρηστών, δωρεές, κληροδοτήματα, αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας.
Το άρθρο 13 στην ανάπτυξη και οργάνωση του εθελοντισμού. Μάλιστα, στον οργανισμό του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας συνίσταται Διεύθυνση Ανάπτυξης Εθελοντισμού και καθορίζεται η 5η Δεκεμβρίου ως επίσημη μέρα εορτασμού του εθελοντισμού.
Το Δεύτερο Κεφάλαιο περιλαμβάνει τέσσερα άρθρα και αφορά στις νέες υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας. Το Τρίτο και Τέταρτο Κεφάλαιο περιλαμβάνουν εφτά και δύο άρθρα αντίστοιχα και αναφέρονται στα μέτρα προστασίας ατόμων με νοητική υστέρηση, στους πολύτεκνους και άλλες διατάξεις.