Παρασκευή 20 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΧΙ στον ψεύτικο κόσμο των ναρκωτικών

Εκδήλωση των ΠΚΣ στη ΣΕΥΠ ΤΕΙ Αθήνας

Τι είναι αποποινικοποίηση; Τι σημαίνει διαχωρισμός των ναρκωτικών ουσιών σε "σκληρά" και "μαλακά"; Πού οφείλεται η έξαρση του φαινόμενου της τοξικομανίας; Αυτά ήταν μερικά από τα ερωτήματα που κλήθηκαν να απαντήσουν οι προσκεκλημένοι των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας της ΣΕΥΠ, σε εκδήλωση που έγινε χτες στο κυλικείο Σαρακάκη του ΤΕΙ.

Ο Βασίλης Μάνος,γιατρός και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών, είπε προς τους σπουδαστές ότι η σημερινή κοινωνία, θέλοντας να "δικαιολογήσει" την έξαρση των ναρκωτικών, χρησιμοποιεί δικαιολογίες όπως "δεν έχει κανείς δικαίωμα να παρεμβαίνει στην ιδιωτική ζωή του συνανθρώπου του, αφού αυτός μπορεί να χρησιμοποιεί το σώμα του όπως θέλει", ή ακόμα ότι "το χασίς είναι πιο ακίνδυνο ακόμα και από ένα τσιγάρο" ή ότι "τα ναρκωτικά είναι μια πραγματικότητα και πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτά". Κάλεσε τους σπουδαστές να διαλέξουν σε ποιο στρατόπεδο θα είναι: Αυτό που δε θέλει στη ζωή του τα ναρκωτικά και παλεύει εναντίον τους και το άλλο που παραιτείται από τη ζωή και βρίσκει διέξοδο στα ναρκωτικά.

Στη συνέχεια ο Ηλίας Μιχαλαρέας,ψυχολόγος στη μονάδα απεξάρτησης "18 ΑΝΩ", είπε ότι η αποξένωση από το συνάνθρωπο και η απομόνωση από τον ίδιο μας τον εαυτό οδηγούν σε φυγή, αναζητώντας έτσι διέξοδο σε ψευδαισθήσεις και αυταπάτες, που οδηγεί ο ψεύτικος κόσμος των ναρκωτικών. Τόνισε δε ότι τα ναρκωτικά είναι κοινωνικοοικονομικό, ψυχολογικό και σωματικό φαινόμενο, ενώ ο διαχωρισμός που γίνεται σε "σκληρά" και "μαλακά" είναι σε επίπεδο χημείας και φαρμακολογίας. Είπε, επίσης, ότι καμιά νομιμοποίηση των ναρκωτικών δε θα λύσει το πρόβλημα, αλλά λύνεται μόνο με την ανατροπή των αιτιών, δηλαδή αυτών που η ίδια η κοινωνία δημιουργεί.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ