Παρασκευή 20 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αδιέξοδη πολιτική με θύματα τους εργαζόμενους

Εκδήλωση στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, με θέμα την υποτίμηση της δραχμής

Με αφορμή και τις εξελίξεις που δρομολογήθηκαν μετά την ανακοίνωση για υποτίμηση της δραχμής κατά 14%, οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου (πρώην ΑΣΟΕΕ) διοργάνωσαν χτες ανοιχτή συζήτηση με θέμα τις επιπτώσεις της υποτίμησης. Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Κράτης Κυριαζής,γραμματέας της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ και ο Θ. Λιανός,πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας.

Ο πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών δήλωσε εξαρχής τη συμφωνία του με την υποτίμηση, λέγοντας ότι είναι κάτι που θα έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση τρία με τέσσερα χρόνια πριν. Είπε επίσης ότι συμφωνεί και με τα συνοδευτικά με αυτή μέτρα (ιδιωτικοποιήσεις κτλ.), τα οποία έκρινε ως απαραίτητα και εκτίμησε πως δε θα συνοδευτούν από κοινωνικές αναταραχές.

Ο Κρ. Κυριαζής, από την πλευρά του, τόνισε ότι η άποψη του ΚΚΕ εντάσσεται στη λογική μιας άλλης πολιτικής κατεύθυνσης. Αναφέρθηκε δε στις επιπτώσεις της χρόνιας λιτότητας, η οποία επιβάλλεται στον ελληνικό λαό στο όνομα της "σύγκλισης" και είχε μέχρι τώρα ως αποτέλεσμα την άνοδο των ποσοστών ανεργίας, τη μείωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, τη συρρίκνωση του βιομηχανικού ιστού της χώρας και την ταυτόχρονη αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων. Ο Κρ. Κυριαζής χαρακτήρισε αδιέξοδη αυτή την πολιτική. "Καλούν τους εργαζόμενους σε θυσίες χωρίς ανταλλάγματα", τόνισε και, απευθυνόμενος στους φοιτητές, ρώτησε: "Σας ενδιαφέρει περισσότερο το αν θα έχετε δραχμές ή ECU στην τσέπη σας από το αν δε θα έχετε λεφτά;".Τόνισε ότι ο καθένας πρέπει να σταθεί μπροστά στις ευθύνες του και πρόβαλε τη θέση του ΚΚΕ για δημιουργία αντιμονοπωλιακού αντιιμπεριαλιστικού μετώπου που θα αντιπαλέψει αυτή την πολιτική.

Η αντιπαράθεση των απόψεων των ομιλητών πυροδότησε μια σειρά προβληματισμούς στους φοιτητές για το αν υπάρχει διέξοδος από αυτή την πολιτική στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για την αποδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης της χώρας και την ανάγκη της αντίδρασης από πλευράς των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ