Μεγαλοαγρότες απαρτίζουν την ΠΑΣΕ, αυτοί κρατάνε το τσεκούρι, κατά τον Δ.Δ., γι' αυτό οι αγώνες της αγροτιάς είναι αναποτελεσματικοί! Με το ίδιο, όμως, επιχείρημα συκοφαντούσε την ΠΑΣΕ και η κυβέρνηση και προσπαθούσε να φέρει σε αντιπαράθεση τους "πλούσιους" αγρότες της Θεσσαλίας, που σύμφωνα με τον κ. Τζουμάκα έχουν τέσσερα εισοδήματα και ξεσηκώνονται για τα προνόμιά τους, με τους φτωχούς αγρότες των ορεινών περιοχών, που δεν έχουν κανένα εισόδημα και δεν ξεσηκώνονται.
Επειδή, όμως, ο ταξικός προσανατολισμός ενός κοινωνικού αγώνα καθορίζεται κύρια από τα αιτήματά του και όχι από τις αναπόδεικτες ετικέτες, που για ευνόητους λόγους μπορεί να προσάπτει ο καθένας, ο Δ.Δ. για να αποδείξει τον ισχυρισμό του περί μεγαλοαγροτών, θα πρέπει με σαφήνεια να μας πει ποια αιτήματα της ΠΑΣΕ εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών.
Δηλαδή, η αντίθεση στην "Αντζέτα 2000" για τη γεωργία, στην ιδιωτικοποίηση των ΕΛΓΑ, στον εισπρακτικό νόμο του ΟΓΑ, στον τρόπο σύνταξης και χρησιμοποίησης του Μητρώου Αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων, η ανάγκη για ρύθμιση των αγροτικών χρεών, η κατάργηση των ποσοστώσεων και των προστίμων συνυπευθυνότητας στους μικροαγρότες, η μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ είναι αιτήματα που ευνοούν τους μεγαλοαγρότες κατά τον Δ.Δ. και τα ευνοεί η ΕΕ. Η κυβέρνηση, όμως, για να πείσει την κοινή γνώμη ότι τα αιτήματα της ΠΑΣΕ είναι ανεδαφικά ισχυριζόταν ότι εναντιώνονται στην ΕΕ. Χρησιμοποίησε το μοναδικό επιχείρημα ότι είναι ασύμβατα με τους κανονισμούς της. Και με το ίδιο επιχείρημα δε συμφωνούσε η ΝΔ και ο ΣΥΝ με τα αιτήματα της ΠΑΣΕ. Εκτός και αν η ΕΕ και η κυβέρνηση ενδιαφέρονται για τους μικρομεσαίους αγρότες και η ΠΑΣΕ συγκρούεται μαζί τους, επειδή εκφράζει τους μεγαλοαγρότες. Η, εκτός κι αν ο Δ.Δ. τα αιτήματα των αγροτών δεν τα μαθαίνει από τις ανακοινώσεις των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα, αλλά από τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου και του υπουργείου Γεωργίας.
****
Συνειδητά, όμως, ο Δ.Δ. αποσιωπά ότι στην ΠΑΣΕ συμμετέχουν και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, γιατί έτσι πίστευε ότι μπορεί να ψαρεύει στα θολά νερά του αντιδραστικού διλήμματος Δεξιά - αντιδεξιά. Το δίλημμα, όμως, αυτό το ξεσκέπασε με τους αγώνες του το λαϊκό κίνημα και ανάγκασε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να μην το πολυχρησιμοποιεί. Η σημαντικότερη, όμως, κατάκτηση των πρόσφατων αγροτικών κινητοποιήσεων ήταν ότι στη βάση και σε αντίθεση με τις διασπαστικές ηγεσίες ΣΥΔΑΣΕ και ΓΕΣΑΣΕ ενώθηκε η μικρομεσαία αγροτιά, ξεπερνώντας ψυχώσεις δεκαετιών.
Αυτή η κατάκτηση φαίνεται να ενοχλεί τον Δ.Δ., γι' αυτό επιστρέφει στη διχαστική πολιτική του ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 1980. Ισως να τον ενοχλεί και η ίδια η ΠΑΣΕ, γιατί τόσα χρόνια στη ΓΕΣΑΣΕ απέκτησε, φαίνεται, ιδιαίτερη ευαισθησία στα... θεσμοθετημένα όργανα.
****
Η επίθεση, όμως, του Δ.Δ. κατά των αγροτικών στελεχών του ΚΚΕ που συμμετέχουν στην ΠΑΣΕ ξεπερνά κάθε όριο και αρχή, ίσως επειδή τα στελέχη αυτά έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην οργάνωση και ανάπτυξη αυτών των αγροτικών κινητοποιήσεων, που από ό,τι φαίνεται ενόχλησαν εξίσου την κυβέρνηση και τον Δ.Δ. του ΝΑΡ, ο οποίος ψάχνει να βρει "αριστερό" άλλοθι, για να δικαιολογήσει τη συστράτευσή του ενάντια στις κινητοποιήσεις.
Οπαδός ο ίδιος και ο φορέας του της πιο μαύρης προπαγάνδας, χρησιμοποιεί επιλεκτικά μεμονωμένες λέξεις που τις βάζει και σε εισαγωγικά ή ενώνει αυθαίρετα λέξεις και φράσεις από διαφορετικές ομιλίες, συνεντεύξεις και δηλώσεις αγροτικών στελεχών του ΚΚΕ, για να πει ότι οι αγώνες περιορίστηκαν, οδηγήθηκαν στην ήττα για να βγουν κομματικά οφέλη!
****
Η επίθεση του Δ.Δ. στο ΚΚΕ και στην ΠΑΣΕ και μάλιστα με τα ίδια κυβερνητικά επιχειρήματα εξ αντικειμένου τον οδηγεί στην αγκαλιά της κυβέρνησης. Εκτός αν συνειδητά κι αυτός, όπως πολλοί πρώην ασυμβίβαστοι επαναστάτες, σημερινοί σύμβουλοι της κυβέρνησης, επενδύει για ένα "καλύτερο" πολιτικό μέλλον...
Η ιστορία, όμως, του αγροτικού κινήματος γράφεται με τους αγώνες των αγροτών και της φυσικής τους ηγεσίας και όχι με τις πολιτικές ίντριγκες και προσωπικές φιλοδοξίες ορισμένων γυρολόγων της πολιτικής.
Γιώργος ΝΤΑΦΟΥΛΗΣ
Γι' αυτό και οι διάφοροι αρθρογράφοι του ΝΑΡ, όπως και η κυβέρνηση και πολλά ΜΜΕ, προσπαθούν να καλλιεργήσουν την απογοήτευση και ηττοπάθεια στους αγρότες με το "επαναστατικό" επιχείρημα ότι δεν είχαν άμεσα αποτελέσματα οι κινητοποιήσεις!!!