Τραγικές εικόνες έφεραν μαζί τους από το Ιράκ οι Ελληνες γιατροί, που μετείχαν σε ανθρωπιστική αποστολή σ' αυτή τη χώρα κι έδωσαν πρόσφατα συνέντευξη Τύπου. Περίπου 400.000 παιδιά, κάτω των πέντε ετών, έχουν πεθάνει, ενώ 1,5 εκατομμύριο υποσιτίζονται και πολλά άλλα. Κι όλ' αυτά μέσα σε 7 μόλις χρόνια. Οσο διαρκεί το απάνθρωπο εμπάργκο σε βάρος αυτής της χώρας, με συνέπεια να μην υπάρχουν ούτε καν τα στοιχειώδη φάρμακα και τρόφιμα.
Την ίδια μέρα, η βρετανική εφημερίδα "Ιντεπέντεντ" αποκάλυπτε, ότι επτά χρόνια μετά τον πόλεμο του Κόλπου έχουν τετραπλασιαστεί τα κάθε είδους κρούσματα καρκίνου στο Ιράκ, ιδιαίτερα στα παιδιά. Μάλιστα, τα κρούσματα συγκεντρώνονται κυρίως στην περιοχή της Μπάσρα και τις περιοχές των πολεμικών επιχειρήσεων γενικότερα.
Αραγε, είναι ανεξάρτητη χρονική σύμπτωση του απότομου τετραπλασιασμού των καρκίνων με τον πόλεμο; Η συνέχιση του εμπάργκο, βέβαια, δεν αφήνει περιθώρια για μια επιστημονική έρευνα του φαινομένου. Ολοι θυμούνται, όμως, ότι οι αμερικανικές και άλλες δυνάμεις της επέμβασης χρησιμοποίησαν κατά κόρον βλήματα εμπλουτισμένου ουρανίου κατά των ιρακινών τεθωρακισμένων. Θυμούνται ακόμη, ότι αρκετά και σοβαρά προβλήματα υγείας παρουσιάστηκαν ακόμη και στους Αμερικανούς και Βρετανούς στρατιώτες, που τα χειρίζονταν εκείνη την περίοδο.
Ετσι ή αλλιώς, πάντως, ο καρκίνος θερίζει στο νότιο Ιράκ και φάρμακα δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα.