- Ετοιμοι (!) δηλώνουν τώρα τόσο η δημοτική αρχή του Δ. Αβραμόπουλου,όσο και οι επίδοξοι αντικαταστάτες του υπό τη Μ. Δαμανάκη,να διαχειριστούν, χωρίς την ιδιωτική εταιρία, το σύστημα ελεγχόμενης... - 1998-03-04 00:00:00.0"/> - Ετοιμοι (!) δηλώνουν τώρα τόσο η δημοτική αρχή του Δ. Αβραμόπουλου,όσο και οι επίδοξοι αντικαταστάτες του υπό τη Μ. Δαμανάκη,να διαχειριστούν, χωρίς την ιδιωτική εταιρία, το σύστημα ελεγχόμενης... - 1998-03-04 00:00:00.0" /> Οι δημότες θα πληρώνουν πάλι | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ - ΠΑΡΚΟΕΤΑΙΡΙΕΣ
Οι δημότες θα πληρώνουν πάλι
  • Τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης επιδιώκουν κυβέρνηση και οι προσκείμενες σε ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ και ΝΔ παρατάξεις στο Δήμο Αθήνας μετά την απόφαση του ΣτΕ, περιορίζοντας τη συζήτηση στην παράνομη ανάθεση που έκανε ο Αβραμόπουλος
  • Προσπάθεια να περάσει στο απυρόβλητο η παράνομη επιβολή προστίμων από ιδιωτικές εταιρίες σε 43 συνολικά Δήμους
  • Επιμένει στην ιδιωτικοποίηση δημοτικών υπηρεσιών η κυβέρνηση και προαναγγέλλει "ρύθμιση" με Προεδρικό Διάταγμα

Ετοιμοι (!) δηλώνουν τώρα τόσο η δημοτική αρχή του Δ. Αβραμόπουλου,όσο και οι επίδοξοι αντικαταστάτες του υπό τη Μ. Δαμανάκη,να διαχειριστούν, χωρίς την ιδιωτική εταιρία, το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης. Αμφότεροι επιμένουν στο χαράτσωμα των δημοτών μέσω των παρκόμετρων και των προστίμων για "παράνομη" στάθμευση. Μόνο που δε θα βεβαιώνουν πλέον τις κλήσεις οι "ιδιωτικές αστυνομίες" των παρκοεταιριών, αλλά οι "δημοτικές αστυνομίες". Οι δημότες θα συνεχίσουν κατά τα άλλα να πληρώνουν κανονικά... Από την πλευρά της η κυβέρνηση, επιχειρεί να αποποιηθεί τις ευθύνες της, αλλά και να στρέψει την προσοχή της κοινής γνώμης μόνο στο Δήμο Αθήνας, για να μείνουν στο απυρόβλητο μια σειρά "πράσινοι" δήμαρχοι που έχουν εφαρμόσει αυτό το σύστημα, με πρώτον και καλύτερο τον νυν υφυπουργό Εσωτερικών Λάμπρο Παπαδήμα,που ήταν ο πρώτος διδάξας ως δήμαρχος Λαμίας.

Η απόφαση του ΣτΕ έχει δύο σκέλη:

- Είναι παράνομη η ανάθεση αστυνομικών καθηκόντων από Δήμους και Κοινότητες σε ιδιωτικές εταιρίες, δηλαδή δεν μπορούν να βεβαιώνουν παράβαση(παράνομη στάθμευση κλπ).

- Είναι παράνομη η ανάθεση της ελεγχόμενης στάθμευσης από το Δήμο Αθήνας στην ιδιωτική εταιρία "Κοκκινάκης", γιατί η σχετική απόφαση δεν ψηφίστηκε από τα 2/3 του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ομως, η συζήτηση, βοηθούντων και των ΜΜΕ, περιορίζεται στο δεύτερο σκέλος, παρά το γεγονός ότι το πρώτο είναι σοβαρότερο, καθώς ένας τεράστιος αριθμός κλήσεων σε 43 Δήμους έχουν εκδοθεί παρανόμως από υπάλληλους των ιδιωτικών "παρκοεταιριών" και έχουν πληρωθεί από τους πολίτες.

Διαφωνούν με τις... διαδικασίες

Οι επικεφαλής των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ στο Δήμο Αθηναίων υπεραμύνθηκαν χτες του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης, το οποίο υποσχέθηκαν και αυτοί να εφαρμόσουν με στόχο τη λύση (!) του κυκλοφοριακού προβλήματος. Η Μ. Δαμανάκη και ο Γ. Αγγελάκης έστρεψαν τα πυρά τους αποκλειστικά στο πρόσωπο του Δ. Αβραμόπουλου ο οποίος συνήψε τη διάτρητη σύμβαση με τον ιδιώτη. Αφησαν στο απυρόβλητο τους άλλους - "πράσινους" στην πλειοψηφία - δημάρχους (οι οποίοι, είπαν, κατάρτισαν σύννομες συμβάσεις) και κυρίως την κυβέρνηση η οποία δημιούργησε τις προϋποθέσεις τόσο για την επιβολή νέων φορολογιών στους δημότες, όσο και για το ξεπούλημα δημοτικών αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες.

Απ' την άλλη πλευρά, αλλά με ανάλογο στόχο, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Α. Μοσχονάς υποστήριξε ότι ο Δήμος είναι έτοιμος να αναλάβει από τον ιδιώτη τη διαχείριση του συστήματος - για το καλό της πόλης κι αυτός - σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση και όχι ο Δήμος Αθηναίων ήταν αυτή που έδωσε τη δυνατότητα στους Δήμους να εκχωρούν δημοτικές αρμοδιότητες με αποτέλεσμα και την κατάρτιση της επίμαχης σύμβασης στο Δήμο της Αθήνας. "Ολοι αυτοί οι κύριοι - υποστήριξε αναφερόμενος στην πολεμική των παρατάξεων της Μ. Δαμανάκη και του Γ. Αγγελάκη εναντίον του Δ. Αβραμόπουλου - απλώς ενδιαφέρονταν για συγκεκριμένη εταιρία, η οποία όμως δεν ήταν η πλειοδότρια στο διαγωνισμό"...

Επιμένει στην ιδιωτικοποίηση η κυβέρνηση

Σε προεκλογική αξιοποίηση της πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ, προέβη, με χθεσινές δηλώσεις του ο υφυπουργός Εσωτερικών, Λάμπρος Παπαδήμας,επικρίνοντας το δήμαρχο Αθήνας, Δ. Αβραμόπουλο, "επειδή επέλεξε να βάλει σε περιπέτειες τους πολίτες και την οικονομική κατάσταση του Δήμου". Θα έπρεπε όμως να εξηγήσει πώς ως δήμαρχος Λαμίας ανέθετε στην εταιρία "Σιτέξ" να "κόβει" κλήσεις στους πολίτες της πόλης του. Αλλωστε και η ίδια η κυβέρνηση που υπηρετεί έχει θεσμοθετήσει τη δυνατότητα ανάθεσης δημοτικών υπηρεσιών σε ιδιώτες.

Σε συνάντηση που είχε χτες με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ, ο υφυπουργός Εσωτερικών είπε ότι το υπουργείο προσανατολίζεται στην έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, όπου θα επανακαθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις εκχώρησης αρμοδιοτήτων δημοτικών υπηρεσιών σε ιδιώτες. Στην κατεύθυνση αυτή, μέσα σε δεκαπέντε περίπου μέρες, αφού δημοσιευτεί η απόφαση του ΣτΕ, θα ξεκινήσει "διάλογος" υπουργείου Εσωτερικών και εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Από την πλευρά των εργαζομένων ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΟΤΑ, Ν. Λαμπρακάκης, ζήτησε ως ελάχιστη ασφαλιστική δικλείδα την απαγόρευση ιδιωτικοποίησης των οργανωμένων υπηρεσιών των Δήμων ή των υπηρεσιών δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας,επιφυλάχτηκε να απαντήσει συγκεκριμένα σε ερωτήματα, "καθώς δεν έχει εκδοθεί ακόμα η απόφαση του ΣτΕ". Ωστόσο υπήρξε αρκετά αποκαλυπτικός για τις σκέψεις της κυβέρνησης απέναντι στο συγκεκριμένο ζήτημα και γενικότερα τη σχέση Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ιδιωτικής πρωτοβουλίας, δηλώνοντας πως "η αρμοδιότητα εταιριών να ασκούν καθήκοντα Τροχαίας, μπορεί να αποδοθεί στις εταιρίες αυτές υπό κάποιους όρους, οι οποίοι στην περίπτωση του Δήμου Αθηναίων δεν τηρήθηκαν".

Αντίθετη σε οποιαδήποτε μορφή ελεγχόμενης στάθμευσης, από δήμο ή ιδιώτη, είναι και η "Συντονιστική Επιτροπή κατά των παρκόμετρων" που σε συγκέντρωση χτες το μεσημέρι έξω από το Δημαρχείο της Αθήνας σημείωσε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα έως ότου οι δήμοι σταματήσουν να χαρατσώνουν τους δημότες ακόμα και για τη στάθμευση του αυτοκινήτου τους.

Στο μεταξύ ο Δήμος Αθήνας ανακοίνωσε ότι πρόκειται να επιστρέψει στους δημότες το σύνολο του ποσού που πλήρωσαν σε Δήμο και εταιρία για τις παράνομες κλήσεις και στη συνέχεια ο Δήμος θα διεκδικήσει από την εταιρία να του καταβάλει το δικό της μερίδιο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ