Τετάρτη 4 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
"Δε θ' αποφασίσουν άλλοι για το μέλλον μας"

Για τρίτη βδομάδα συνεχίζονται οι καταλήψεις των Γυμνασίων και Λυκείων του νομού. Δίπλα στους μαθητές - και παρά τις προσπάθειες τρομοκράτησης του αγώνα τους - στέκουν καθηγητές, γονείς και πολλοί φορείς της περιοχής

Τα μεγάλα προβλήματα στο χώρο της παιδείας κινητοποιούν και συσπειρώνουν τους μαζικούς φορείς της Καλαμάτας. Μαθητές, καθηγητές, γονείς, αλλά και εργαζόμενοι, συντονίζουν τη δράση τους ενάντια στο νόμο 2525/97, θεωρώντας πως μόνο με τον κοινό αγώνα θα μπει φρένο στην πολιτική που σαρώνει την εκπαίδευση.

Πάνω από δύο βδομάδες κρατούν οι καταλήψεις των Γυμνασίων και Λυκείων της περιοχής, με πολύ υψηλά ποσοστά συμμετοχής. Οι μαθητές του 1ου, 2ου και 3ου Γυμνασίου και Λυκείου Καλαμάτας, του Γυμνασίου και Λυκείου Παραλίας, του ΤΕΛ και της ΤΕΣ, του Πολυκλαδικού και του Νυχτερινού, καθώς και των αντίστοιχων της Μεσσήνης βρίσκονται στο... πόδι. Κύριος στόχος τους η ανατροπή του νόμου 2525/97, αλλά και η επίλυση των ιδιαίτερων προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν τα σχολικά κτίρια του νομού.

Οι μαθητές τονίζουν πως "βγήκαμε στους δρόμους για να μη μας πετάξουν στο δρόμο" και έχουν συστήσει Γενική Συντονιστική Επιτροπή. Μάλιστα, δείχνουν αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν αν δε δοθούν λύσεις, και λένε χαρακτηριστικά: "Δεν μπορούν άλλοι να αποφασίζουν για το μέλλον μας. Είναι καιρός να πάρουμε στα χέρια μας την κατάσταση".

Επικίνδυνα κτίρια, επικίνδυνος νόμος

Μια περιήγηση στους χώρους του ΤΕΛ και της ΤΕΣ Καλαμάτας φτάνει για να διαπιστώσει κανείς τη φοβερή πραγματικότητα. Κτίρια γεμάτα ρωγμές, με τα νερά να στάζουν δίπλα σε ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, με γυμνά ηλεκτροφόρα καλώδια πραγματικός κίνδυνος για μαθητές και καθηγητές.

"Αγωνιζόμαστε για την κατάργηση του νόμου 2525, ο οποίος καταργεί την τεχνική εκπαίδευση", τόνισε ο Κώστας Γεωργακόπουλος,μέλος της ΣΕ και της Γενικής Συντονιστικής. Πρόσθεσε πως υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στους μαθητές των ΤΕΛ - ιδιαίτερα εκείνων της Α Λυκείου - καθώς δεν υπάρχει ενημέρωση για τον τρόπο βαθμολόγησής τους.

Από την άλλη πλευρά, ο Σταύρος και η Δήμητρα επισημαίνουν πως "αγωνιζόμαστε και για την καλυτέρευση των συνθηκών λειτουργίας του σχολείου", αφού τα σχολικά κτίρια της περιοχής είναι επικίνδυνα, λόγω των σεισμών. Τα παιδιά προσθέτουν πως σε πολλές αίθουσες δεν υπάρχει ρεύμα, ενώ τα περισσότερα εποπτικά μέσα είναι παλιά και επικίνδυνα. Μάλιστα, πρόσφατα μαθητής κινδύνεψε να χάσει την όρασή του, εξαιτίας των κατεστραμμένων τόρνων...

Ανάλογη κατάσταση συναντήσαμε και στο κτίριο που στεγάζει το 1ο Λύκειο και το Νυχτερινό.Μαθητές μίλησαν για ανεπαρκείς εγκαταστάσεις. "Υπάρχουν 32 παιδιά σε κάθε τμήμα", λέει ο Ηλίας,"ενώ το χημείο λειτουργεί σε μια αποθήκη". Εκφράζουν την αντίθεσή τους στο νόμο, εκτιμώντας πως στόχος του είναι "να μην περνά το 60% στα Πανεπιστήμια", ειδικά τα παιδιά των εργαζόμενων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων που δε θα μπορούν να αντέξουν το κόστος της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Μα και στο 1ο Λύκειο της Μεσσήνης η κατάσταση είναι παρόμοια. "Στο Γενικό Λύκειο δεν επαρκούν τα τμήματα και δανειζόμαστε δύο τμήματα από το Πολυκλαδικό, όπου λειτουργεί μόνο η πρώτη τάξη. Το 1ο Γυμνάσιο δε διαθέτει χώρο εργαστηρίου, ενώ υπάρχουν ελλείψεις υλικοτεχνικής υποδομής", υπογραμμίζει ο Μπάμπης Μπάρκας.

Προσπάθειες τρομοκράτησης και εκφοβισμού

Οι μαθητές, πάντως, σ' αυτόν τον αγώνα έχουν ν' αντιμετωπίσουν τους κυβερνητικούς φορείς, που με κάθε τρόπο προσπαθούν να τρομοκρατήσουν και να καταστείλουν τις κινητοποιήσεις τους. Πρώτος στη σειρά των επίδοξων "πυροσβεστών" βρίσκεται ο προϊστάμενος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Μεσσηνίας Μιχάλης Σούμπλης,που διαδίδει πως οι κινητοποιήσεις είναι "έργο του ΚΚΕ", κατηγορεί τους μαθητές πως υποκινούνται και καταφέρεται ενάντια σε συνδικαλιστές χαρακτηρίζοντάς τους "εμπρηστές".

Από κοντά και αρκετά τοπικά ΜΜΕ, που με κάθε τρόπο προσπαθούν να υπονομεύσουν τις κινητοποιήσεις. Ταυτόχρονα, σημειώνονται και κάποιες προσπάθειες εκφοβισμού, όπως αυτή που έγινε πριν λίγες μέρες στο ΤΕΛ Καλαμάτας όταν ο καθηγητής και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Θ. Σγουρόπουλος επισκέφθηκε το ΤΕΛ συνοδευόμενος από τον αστυνομικό διευθυντή Μεσσηνίας! Απειλές για μηνύσεις χρησιμοποιεί ο διευθυντής του Πολυκλαδικού Λυκείου Μεσσήνης Γ. Δημόπουλος, ενάντια στους μαθητές που "παρασύρουν τα παιδιά του". Θεωρώντας "υποκινητή" των καταλήψεων το μέλος της ΣΕ Μπ. Μπάρκα ζήτησε από τον λυκειάρχη του Κ. Τσιμογιάννη να τον "συμμορφώσει". Ανάλογη στάση κρατά και ο διευθυντής του Νυχτερινού Γ. Πουλόπουλος.

Φυσικά δε θα μπορούσαν να λείψουν και οι τραμπουκισμοί. Πριν λίγες μέρες ο Χρ. Καραμπάτος,πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του ΤΕΛ, χειροδίκησε εναντίον του Γιάννη Χιώτη,μέλος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, ο οποίος βρισκόταν στο σχολείο εκφράζοντας την ομόφωνη στήριξη του ΕΚΚ στον αγώνα των μαθητών.

Ολοι στο πλευρό των μαθητών

Απέναντι σε όλα αυτά, ορθώνεταιένα πλατύ μέτωπο αντίστασης από καθηγητές, γονείς και εργαζόμενους, που βλέπουν πως η μόνη λύση στα αδιέξοδα της παιδείας είναι η κοινή πάλη.

Ο Κώστας Γεωργακόπουλος,μέλος της Γενικής Συντονιστικής επισημαίνει: "Η μεγάλη πλειοψηφία των καθηγητών συμπαραστέκονται στον αγώνα μας, θεωρώντας πως είναι και δικός τους. Το ίδιο συμβαίνει και με τους γονείς. Αντιδρούν μόνο κάποιοι που δε γνωρίζουν την κατάσταση. Το ΕΚΚ και οι εργαζόμενοι μάς στηρίζουν και προγραμματίζουμε κοινές εκδηλώσεις μαζί τους".

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο καθηγητής της Φυσικής, συνδικαλιστής Κώστας Λαμπρινέας, ο οποίος σημειώνει: "Εκ μέρους της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Μεσσηνίας" συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των μαθητών και χαιρετίζουμε τις κινητοποιήσεις τους. Ο αγώνας τους είναι δίκαιος, γιατί υπερασπίζονται το δικαίωμα των παιδιών - ιδιαίτερα των εργατικών στρωμάτων - για μόρφωση χωρίς ταξικές διακρίσεις. Και επειδή είναι κοινά τα συμφέροντα των μαθητών, των καθηγητών και των γονέων, απαιτείται ο συντονισμός της δράσης μας, η δημιουργία ενός πανεκπαιδευτικού μετώπου στο νομό".

Τη συμπαράσταση των εργαζόμενων της Καλαμάτας εκφράζει το μέλος της Διοίκησης του ΕΚΚ και μέλος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Γιάννης Χιώτης,ο οποίος θεωρεί πως "οι μαθητές δεν έχουν άλλο δρόμο από τον αγώνα τους".

Ο πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Καλαμάτας Γιάννης Φουσέκης χαρακτηρίζει το νόμο 2525 μια "καλοστημένη παγίδα", που πλήττει τα λαϊκά στρώματα και ανοίγει τις πόρτες της παραπαιδείας. Σχετικά με τις μαθητικές κινητοποιήσεις σημειώνει πως "σεβόμαστε τις αποφάσεις των παιδιών και δε θα τα πουλήσουμε", πρσθέτωντας πως οι λίγοι γονείς που αντιδρούν το κάνουν εξαιτίας της ελλιπούς ενημέρωσης.

Παναγιώτης ΖΑΒΟΥΔΑΚΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ