Τετάρτη 4 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΩΝ. ΑΥΔΗΣ
Οι δημόσιοι δρόμοι είναι για χρήση απ' όλους

"Καμία δημοτική υπηρεσία δεν μπορεί να εκχωρείται σε ιδιώτες και κανένας δημόσιος χώρος δεν μπορεί να μετατρέπεται, ούτε μέσω ιδιώτη ούτε απ' το Δήμο απευθείας, σε ενοικιαζόμενο χώρο στάθμευσης. Και οι δρόμοι είναι χώροι δημόσιοι. Αν ο Δήμος έχει κάποιο οικόπεδο μπορεί να το μετατρέψει σε επιχείρηση στάθμευσης όχι όμως και τους δημόσιους χώρους που προορίζονται για χρήση από το κοινό. Οι Δήμοι δεν είναι μεσολαβητές για να πουλάνε τους δημότες σε ιδιώτες κερδοσκόπους".

Αυτά επανέλαβε χτες, μιλώντας στον "902" ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" Λεων. Αυδής,ο οποίος, ως γνωστόν, παρενέβη κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος των παρκοεταιριών στο ΣτΕ.

Σε κάθε περίπτωση - είπε ο Λεων. Αυδής - η "Αγωνιστική Συνεργασία" έχει ταχθεί εναντίον της εφαρμογής συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης, καθώς το περιεχόμενό της είναι αποκλειστικά εισπρακτικό και δεν μπορεί να λύσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα. Μέτρα διευθέτησης της στάθμευσης μπορεί να ληφθούν μόνο σε χώρους όπου χρειάζεται σχετικά συχνή εναλλαγή των οχημάτων, όπως γύρω από νοσοκομεία ή σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους. Από εκεί και πέρα είναι άλλα τα μέτρα που χρειάζονται για το κυκλοφοριακό. Η αποθάρρυνση του ιδιωτικού αυτοκινήτου δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την ανάπτυξη μεταξύ άλλων των μέσων μαζικής μεταφοράς και τη δρομολόγηση ήπιων μέσων σταθερής τροχιάς, όπως το τραμ.

"Θα πρέπει, σημείωσε ο Λεων. Αυδής, να περιμένουμε τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ για να μπορέσουμε να πούμε ποια είναι τα νομικά πλαίσια που θέτει το ΣτΕ στην εκχώρηση των αρμοδιοτήτων της ελεγχόμενης στάθμευσης και κατ' επέκταση των άλλων δημοτικών αρμοδιοτήτων".

"Ο Δήμαρχος Αθηναίων ήταν μια ακραία περίπτωση. Εκχώρησε 10.000 θέσεις σ' όλη την Αθήνα, που σημαίνει ότι και... τα βουνά θα γίνονταν πάρκινγκ. Ωστόσο, υπογράμμισε ο Λ. Αυδής, υπάρχει μια κατεύθυνση της κυβέρνησης και πάνω απ' την κυβέρνηση υπάρχει κατεύθυνση της ΕΕ. Η κυβέρνηση επιβάλλει τις νέες φορολογίες με το πρόσχημα της εκχώρησης αρμοδιοτήτων, την ίδια ώρα που παρακρατεί τους πόρους της Αυτοδιοίκησης".

"Σ' αυτό το πλαίσιο κάθε δήμαρχος, σημείωσε ο Λ. Αυδής, έδωσε το δικό του χρώμα σ' αυτή την υπόθεση. Ανάλογα με τις φιλοδοξίες του ο καθένας να εισπράξει λιγότερα ή περισσότερα απ' τους δημότες. Οι δήμαρχοι οι... καημένοι ό,τι μπορούνε, κάνουνε. Θα βάζουμε, είπαν, πρόστιμα και θα εισπράττουμε. Θα μετατρέψουμε τους δρόμους σε δημοτικές επιχειρήσεις και θα βρούμε έναν ιδιώτη να τα κάνει αυτά για λογαριασμό μας"...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ