Τετάρτη 21 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Φορολογική επέλαση στα λαϊκά εισοδήματα
  • Αρχισε χτες στην ολομέλεια η συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου
  • Αχ. Κανταρτζής: Νέα βάρη στα λαϊκά εισοδήματα, νέα προνόμια στο κεφάλαιο

Αρχισε χτες στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου που κινείται στην ίδια φορομπηχτική τακτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και προσθέτει νέα βάρη στους μισθωτούς και συνταξιούχους ενώ ταυτόχρονα επιφυλάσσει νέα προνόμια και νέες χαριστικές ρυθμίσεις για το κεφάλαιο.

Οπως τόνισε χαρακτηριστικά ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, βουλευτής Αχ. Κανταρτζής, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο σηματοδοτείται "νέα κλιμάκωση του αντιλαϊκού και αντικοινωνικού χαρακτήρα της φορολογικής πολιτικής".

Αναφέροντας συγκεκριμένα στοιχεία, είπε ότι όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός θα επιβληθούν φέτος 900 δισ.. δρχ. επιπλέον φόροι από τα οποία μόνο τα 100 δισ. δρχ. προέρχονται από τις επιχειρήσεις ενώ τα υπόλοιπα θα τα καταβάλλουν οι "συνήθεις ύποπτοι" μισθωτοί, συνταξιούχοι και γενικότερα τα μικρά και μεσαία εισοδήματα. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι αυξάνονται κατά 11,5% οι έμμεσοι φόροι τους οποίους πληρώνουν εξίσου οι πλούσιοι και οι φτωχοί ενώ η φορολογία των μισθωτών, των συνταξιούχων και των ΕΒΕ αυξάνεται κατά 12,5% με αποτέλεσμα η νέα φορολογική αφαίμαξη να είναι τριπλάσια του πληθωρισμού. Η επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων είναι ακόμα μεγαλύτερη αν ληφθεί υπόψη και η εισοδηματική πολιτική και η συρρίκνωση των κοινωνικών δαπανών.

Το φορολογικό νομοσχέδιο είπε ο Αχ. Κανταρτζής αποτελεί μία αναδιανομή του εισοδήματος προκειμένου να ενισχυθεί το μεγάλο κεφάλαιο και είναι χαρακτηριστικό ότι δίνονται 3,3 δισ. δρχ. για τόκους του χρέους που πηγαίνουν κυρίως στο χρηματιστηριακό και στο τραπεζικό κεφάλαιο. Την ίδια στιγμή, είπε, η κυβέρνηση εξαντλεί την αυστηρότητά της στους ψαράδες και στους σφουγγαράδες όπως φάνηκε από τις τελευταίες κινητοποιήσεις για το φοροκυνηγητό τους.

Στη συνέχεια κατέρριψε το επιχείρημα περί ωφέλειας των μισθωτών λόγω τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας, τονίζοντας ότι τιμαριθμοποίηση έχει να γίνει από το 1992 τη στιγμή που ο πληθωρισμός ανέβηκε κατά 50%.

Αντίθετα με το φοροκυνηγητό των λαϊκών στρωμάτων το μεγάλο κεφάλαιο όχι μόνο επιβαρύνεται αλλά αντίθετα προωθούνται προς όφελός του και νέες χαριστικές ρυθμίσεις. Ανέφερε χαρακτηριστικά τις περιπτώσεις των απαλλαγών στις κατασκευαστικές εταιρίες, στα αποθεματικά των εταιριών και στη χαριστική ρύθμιση για τις επισφαλείς απαιτήσεις των τραπεζών.

Ο Αχ. Κανταρτζής δεν παρέλειψε να εκφράσει την αντίθεση του ΚΚΕ στη διάταξη του φορολογικού που ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις στις ΔΕΚΟ καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι καταργεί τα κεκτημένα προκειμένου να παραδώσει τους εργαζόμενος στους βιομήχανους όπως ακριβώς επιτάσσει η "Λευκή Βίβλος". Επίσης κατήγγειλε την εξαίρεση από τις φορολογικές απαλλαγές της θρησκευτικής μειονότητας της Θράκης, διάταξη που και η επιστημονική επιτροπή της Βουλής κρίνει αντισυνταγματική.

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν και οι εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ ενώ ο Γ. Παπαντωνίου δήλωσε ότι δε θα δεχτεί καμία τροπολογία. Να σημειωθεί ότι παρά το ότι τα κόμματα ζήτησαν περισσότερες μέρες για τη συζήτηση του νομοσχεδίου, η κυβέρνηση αποφάσισε να το συζητήσει σε πέντε συνεδριάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ