Σε μέτρα αντιδημοκρατικής και αντιδραστικής κατεύθυνσης βλέπει την αντιμετώπιση των μεγάλων κινητοποιήσεων των ανέργων, που συνταράζουν τον τελευταίο καιρό τη Γαλλία, ο Πρόεδρος της χώρας, Ζ. Σιράκ. Και ήδη έχει καλέσει έκτακτη σύσκεψη των δημάρχων όλης της Γαλλίας, όπου και θα προτείνει μέτρα, όπως η επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας, η μείωση του ορίου ηλικίας, από τα 16 στα 14 χρόνια, για την ανάληψη ευθύνης εγκληματικών πράξεων και η καθιέρωση διαδικασίας ώστε να υπόκεινται οι γονείς των υπευθύνων σε δικαστική δίωξη.
Κι ενώ, η κυβέρνηση του Λ. Ζοσπέν αντιμετωπίζει θετικά τις προεδρικές πρωτοβουλίες, ο γαλλικός Τύπος μιλά για "κοινωνική εξέγερση" και δημοσκοπήσεις φέρνουν το 77% των Γάλλων να μην εμπιστεύονται τις προτάσεις και την πολιτική της κυβέρνησης και τη μεγάλη πλειοψηφία του γαλλικού λαού να βλέπει με συμπάθεια και να συμπαραστέκεται στους κινητοποιημένους.
Εχει κανείς αμφιβολία ότι ανάλογα φαινόμενα θα παρουσιαστούν, αργά ή γρήγορα, σε όλες λίγο - πολύ τις χώρες, όπου τα προβλήματα των ανέργων, αλλά και των εργαζόμενων, έχουν ήδη φτάσει για πολλούς στο απροχώρητο, ενώ πολλαπλασιάζονται και οξύνονται συνεχώς; Εχει κανείς αμφιβολία ότι δύο δρόμοι υπάρχουν πλέον στην αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων; Η εφαρμόζεται μια ριζικά διαφορετική πολιτική - με ό,τι αυτό προϋποθέτει - ή ενισχύεται ο αυταρχισμός - με ό,τι αυτό συνεπάγεται;