Τετάρτη 14 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Επίσκεψη στα ακριτικά νησιά

Με συνοδεία τουρκικών μαχητικών!

Σε μια ακόμα ενέργεια έμπρακτης αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο προχώρησε, χτες, η Τουρκία. Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παρακολούθησαν την πτήση των ελικοπτέρων που μετέφεραν τον υπουργό Αμυνας, τον αρχηγό Στρατού, κυβερνητικό κλιμάκιο και δημοσιογράφους από τη Μυτιλήνη στα Ψαρά.

Τα τουρκικά αεροσκάφη, τα οποία πετούσαν εντός του ελληνικού FIR, σε ύψος 15.000 ποδών - τα ελληνικά ελικόπτερα ήταν λίγες εκατοντάδες πόδια πάνω απ' τη θάλασσα - αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά. Το επεισόδιο κράτησε σε όλη τη διάρκεια της πτήσης από Λέσβο μέχρι τα 9 μίλια από το ελικοδρόμιο των Ψαρών.

Είχαν προηγηθεί, χτες το πρωί, αλλεπάλληλες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στην περιοχή Δωδεκανήσου. Συγκεκριμένα, τουρκικά F - 16 και F - 4 μπήκαν σε μεγάλο βάθος στο ελληνικό εναέριο χώρο πάνω από την Κάρπαθο, με αποτέλεσμα να υπάρξουν και εμπλοκές με 8 ελληνικά μαχητικά, τα οποία έσπευσαν να τα αναχαιτίσουν. Σε όλη την έκταση του Αιγαίου χτες η Πολεμική Αεροπορία βρισκόταν σε κατάσταση ετοιμότητας και μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποιούσαν περιπολίες λόγω της τουρκικής άσκησης που είχε προγραμματιστεί στο Βόρειο Αιγαίο αλλά και για να αποτραπεί τυχόν προσπάθεια παρενόχλησης του αεροσκάφους που θα μετέφερε τον υπουργό Αμυνας στη Μυτιλήνη, στα πλαίσια περιοδείας του στα νησιά της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας έγινε επίσκεψη σε διάφορες περιοχές της Λέσβου και πραγματοποιήθηκε άσκηση με πραγματικά πυρά για την απόκρουση υποθετικής προσπάθειας εχθρικής απόβασης στη ΒΑ ακτή της Λέσβου. Ο Α. Τσοχατζόπουλος, συνοδευόμενος από τον αρχηγό του ΓΕΣ, Μ. Παραγιουδάκη, και μαζί με την υπουργό Αιγαίου, Ελ. Παπαζώη, πήγαν στη συνέχεια με ελικόπτερο στα Ψαρά οπότε και σημειώθηκε το επεισόδιο με τα τουρκικά μαχητικά. Ακολούθησε πτήση πάνω από το νησιωτικό σύμπλεγμα των Οινουσών, που βρίσκεται μεταξύ της Χίου και τουρκικών παραλίων και προσγείωση των ελικοπτέρων στη νησίδα Παναγιά, η οποία απέχει μόλις 2 μίλια από την τουρκική ακτή, όπου και βρίσκεται ελληνικό παρατηρητήριο.

Ο υπουργός Αμυνας σε δηλώσεις που έκανε είπε ότι διαπίστωσε την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. "Τα νησιά, ανέφερε, δεν κινδυνεύουν" και κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και την κατηγόρησε για επεκτατική πολιτική. Πρόβλεψε ότι επί μακρά περίοδο θα συνεχίσουμε να ζούμε σε συνθήκες έντονου ανταγωνισμού, πράγμα που το απέδωσε στη μεταβατική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα αυτή και στα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Το βράδυ πραγματοποιήθηκαν νυχτερινές ασκήσεις σε δύο περιοχές της Χίου με πραγματικά πυρά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ