Κυριακή 4 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προϋπολογισμός - πονοκέφαλος για τον Νετανιάχου

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Μια μέση λύση ψάχνει να βρει σχετικά με τον νέο προϋπολογισμό ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος έδωσε νέα παράταση για την ψήφισή του μέχρι τις 5 του Γενάρη, καθώς την παραμονή της Πρωτοχρονιάς δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη συμφωνίας στους κόλπους της ίδιας του της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί, ηγέτης της συγκυβερνούσας παράταξης Γκεσέρ που έχει 5 βουλευτές, απειλεί με παραίτηση από την κυβέρνηση και αποχώρηση από την κυβερνητική πλειοψηφία, σε περίπτωση που δεν αυξηθούν οι κοινωνικές δαπάνες. Η οργή του Λεβί, που είναι εκπρόσωπος των Εβραίων με καταγωγή από τη Μέση Ανατολή (Σεφαρντίμ), που αποτελούν και την πλειοψηφία των κατώτερων κοινωνικών τάξεων, εντάθηκε ακόμη περισσότερο μετά την αποκάλυψη ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, παρά τις εξαγγελίες του περί της αναγκαιότητας ενός σκληρού προϋπολογισμού, δε δίστασε να υποσχεθεί, την τελευταία στιγμή, την παροχή 2 δισεκατομμυρίων σέκελ (570 εκατομμύρια δολάρια) επιπλέον στους Εβραίους εποίκους και σε οργανώσεις υπερορθόδοξων Εβραίων.

Οπως ανακοίνωσε ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Μοσέ Λίον, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προτίθεται να δώσει ορισμένα κονδύλια στην κοινωνική πρόνοια και να ικανοποιήσει τα αιτήματα του υπουργού Εξωτερικών. Από την πλευρά του, ο Νταβίντ Λεβί τόνιζε ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί ημίμετρα και λύσεις συμβιβασμού, αλλά ριζικές αλλαγές στον προϋπολογισμό. Πάντως, όπως έγινε γνωστό, μέχρι να αποσαφηνιστεί κάπως η κατάσταση στους κόλπους της νέας ισραηλινής κυβέρνησης, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου προτίθεται να ζητήσει από τον Αμερικανό διαμεσολαβητή Ντένις Ρος να αναβάλει την προγραμματισμένη για την 5η του μήνα περιοδεία του στην περιοχή.

Ενταση λόγω Ραμαζανιού

Εκατοντάδες Ισραηλινοί αστυνομικοί και στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ και ιδιαίτερα στην περίμετρο του τεμένους Αλ Ακσά, όπου την Παρασκευή συνέρρευσαν 150.000 μουσουλμάνοι για να προσευχηθούν στην πρώτη Παρασκευή του Ραμαζανιού. Ο ιμάμης Σεϊκ Χαμέντ Μπιτάουι, απευθυνόμενος στους πιστούς, τόνισε ότι η Ιερουσαλήμ, η Παλαιστίνη και το Αλ Ακσά βρίσκονται σε κίνδυνο από τους Εβραίους εξτρεμιστές που υποστηρίζονται από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη σύλληψη, την περασμένη βδομάδα, δύο εξτρεμιστών Εβραίων που σκόπευαν να δημιουργήσουν επεισόδια κατά τη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής.

Την ίδια, περίπου, στιγμή, επεισόδια ξεσπούσαν στη Χεβρώνα ανάμεσα σε Παλαιστινίους και σε Εβραίους εποίκους, ενώ ιδιαίτερα τεταμένη είναι η κατάσταση σε όλες τις πόλεις της Δυτικής Οχθης και ιδιαίτερα στη Βηθλεέμ και τη Ραμάλλα, όπου δημιουργήθηκαν τεράστιες ουρές από τους πιστούς που περίμεναν να περάσουν από εξονυχιστικό έλεγχο για να μεταβούν στο αλ Ακσά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ