Κυριακή 4 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΣΙΑ
Οι ανοιχτές πληγές των άλλοτε κραταιών "τίγρεων"

Οι "ζηλευτές" επιτυχίες των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας στον τομέα της οικονομίας φάνηκαν να παίρνουν άδοξο τέλος, καθώς μέσα στο δεύτερο ήμισυ της χρονιάς που μας πέρασε νομισματικές κρίσεις προκάλεσαν πολιτικές και κοινωνικές αναταραχές άνευ προηγουμένου σε Ταϊλάνδη, Νότια Κορέα, Ινδονησία, Μαλαισία, και κάπως λιγότερο αλλά εξίσου αισθητά στην Ιαπωνία.

Ως εκ τούτου ήταν αναπόφευκτες οι απεργίες, οι διαδηλώσεις με αφορμή πολιτικές λιτότητας αλλά και το μπαράζ απολύσεων σε όλη την περιοχή. Τα ίδια και σε ακόμη εντονότερους ρυθμούς, θεωρούν αρκετοί πολιτικοί αναλυτές, ότι θα επαναληφθούν και το νέο έτος, κυρίως εξαιτίας των δυσβάσταχτων όρων στα δάνεια που σύναψαν αρκετές χώρες της περιοχής με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στις 7 Γενάρη εκατοντάδες χιλιάδες Νοτιοκορεάτες πραγματοποιούν μαζική απεργία με αφορμή νομοσχέδιο της κυβέρνησης του Προέδρου Κιμ Γιανγκ Σαμ, που οδηγεί σε κλείσιμο δεκάδες μονάδες μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών. Στις 12 Φλεβάρη,στενός συνεργάτης του Προέδρου της Λαοκρατικής Δημοκρατίας Κορέας, Κιμ Γιουνγκ Β, φεύγει στο Πεκίνο και ζητά πολιτικό άσυλο από τη Νότια Κορέα.

Στις 2 Ιούλη το εθνικό νόμισμα της Ταϊλάνδης παίρνει την κάτω βόλτα και σημειώνει τη μεγαλύτερη μείωση της αξίας του έναντι του δολαρίου μέσα στα τελευταία 14 χρόνια. Η εξέλιξη αυτή σημαίνει την έναρξη διαδηλώσεων εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, που βρίσκονται αιφνιδίως χωρίς δουλιά και χωρίς περιουσίες...

6 Αυγούστου: Τζάμπο - τζετ των Κορεατικών Αερογραμμών συνετρίβη στο νησί Γκουάμ του Ειρηνικού, παρασύροντας στο θάνατο 225 άτομα.

11 Αυγούστου: διεθνής συνάντηση ειδικών στην Μπανγκόκ για το υπό κατάρρευση οικονομικό σύστημα της Ταϊλάνδης. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανταποκρίνεται δίνοντας δάνειο 16 δισ. δολαρίων με όρους που υπογράφουν στυγνή οικονομική λιτότητα και διόγκωση της ανεργίας για τα επόμενα χρόνια.18 Αυγούστου: πρόσφυγες από την Καμπότζη μαζεύονται στις μεθοριακές περιοχές της Ταϊλάνδης, μαζί με στρατιώτες - πιστούς στον στρατηγό Χαν Σεν.

Στις 26 Αυγούστου ο πρεσβευτής της ΛΔ Κορέας στην Αίγυπτο, Τσουνγκ Σονγ Γκιλ, ζητά άσυλο (που του δίνεται) από τις ΗΠΑ.

Στις 26 Σεπτέμβρη δεύτερη αεροπορική τραγωδία σημειώνεται στη Νοτιοανατολική Ασία με την πτώση αεροσκάφους των Ινδονησιακών Αερογραμμών (Γκαρούντα) στη Σουμάτρα με 234 νεκρούς.

17 Οκτώβρη: θερμό επεισόδιο εμπορικού πολέμου μεταξύ Ιαπωνίας και ΗΠΑ με αφορμή την απόφαση Κλίντον για απαγόρευση του ελλιμενισμού εμπορικών πλοίων ιαπωνικών ναυτιλιακών κολοσσών.

23 Οκτώβρη: πανικός στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, που προκαλεί αναστάτωση στις χρηματαγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Ο δείκτης Ντάου Τζόουνς στη Γουόλ Στριτ της Ν. Υόρκης πέφτει 230 μονάδες. Την ίδια περίοδο κλιμακώνονται οι διαδηλώσεις εκατοντάδων χιλιάδων Ταϊλανδέζων μεσοαστών στην Μπανγκόκ, οδηγώντας σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

31 Οκτώβρη: 200.000.000 Ινδονήσιοι καλούνται να σφίξουν τις ζώνες με αφορμή το δάνειο των 26 δισ. που δίνουν ΗΠΑ και ΔΝΤ στην κυβέρνηση Σουχάρτο.

Στις 3 Δεκέμβρη έρχεται η σειρά της Ν. Κορέας να υπογράψει συμφωνία για τη χορήγηση δανείου 57 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ, φυσικά με το αζημίωτο! Η εξέλιξη αυτή δένει σφιχτά τα χέρια του μελλοντικού Προέδρου, που θα αναδειχτεί στις εκλογές των προσεχών ημερών.

Ετσι, στις 18 Δεκέμβρη ο 73χρονος Κιμ Ντάε Γιουνγκ αναδεικνύεται νέος Πρόεδρος χωρίς δύναμη επιβολής δικής του πολιτικής. Εξαναγκάζεται σε δήλωση μεταμέλειας γιατί θέλησε προεκλογικά να πει ότι επιθυμεί την αλλαγή των όρων της δανειοληπτικής συνθήκης με το ΔΝΤ και λίγες μέρες μετά (21 Δεκέμβρη) δεσμεύεται από τον προκάτοχό του να απελευθερώσει - όπως και κάνει - δύο πρώην δικτάτορες, πρώην "Προέδρους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ