ΒΕΡΟΛΙΝΟ (Ανταπόκριση: ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΟΡΕΙΟΣ).-
Από επίσημο στόμα ακούστηκε σε διάσκεψη Τύπου στη Βόννη, κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στους ξένους. Και δεν είναι λίγοι αυτοί οι άνθρωποι που έχουν αναγκαστεί να καταφύγουν στη Γερμανία, είτε σαν "φιλοξενούμενοι εργάτες", είτε για να αποφύγουν τις συνέπειες εμφυλίων πολέμων στις χώρες τους, είτε, τέλος, για να αποφύγουν την εξαθλίωση στον τόπο τους με την ελπίδα να βρουν ένα κομμάτι ψωμί στη χώρα της φιλοξενίας. Και η πολιτική αυτής της χώρας απέναντί τους είναι κάθε άλλο παρά πολιτική πρόνοιας.
Αυτό το είπε στους δημοσιογράφους στη Βόννη η κυρία Κορνηλία Σμαλτς - Γιάκομπεν, εντεταλμένη της κυβέρνησης για τους αλλοδαπούς, παρουσιάζοντας την τρίτη της "Εκθεση για την κατάσταση των αλλοδαπών στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας". 7.300.000 ξένοι ζούσαν από το 1996 στη Γερμανία, που σημαίνει 8,8% του πληθυσμού της, και απ' αυτούς 28% είναι Τούρκοι. Πολλά είναι τα σημεία για την άσκηση κριτικής, είπε η επίσημη εντεταλμένη, που είναι και μέλος του μικρότερου συγκυβερνώντος κόμματος στη Βόννη, του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP). Τα συνόψισε ως εξής, χωρίς να σημαίνει ότι δεν άφησε και μερικά θέματα στο απυρόβλητο:
Σύμφωνα με τη γνώμη της, όλα αυτά σχετίζονται "όλο και περισσότερο με τους αγώνες διανομής για τα λειψά αγαθά, όπως η εργασία, η φτηνή κατοικία και τα κρατικά επιδόματα". Αυτά, είπε, "δεν επιτρέπεται να μας αφήσουν να κοιμόμαστε ήσυχοι". Και κατέληξε με έκκλησή της στους εργοδότες, τους εκπαιδευτές, τους δασκάλους και τους γονείς να βοηθήσουν να αντιστραφεί αυτή η τάση.
Στις διαπιστώσεις της έκθεσης της Κα Σμαλτς - Γιάκομπσεν η "Νόιες Ντόιτσλαντ" προσθέτει τη σχολιασμένη είδηση ότι οι κυβερνητικοί αντιπρόσωποι στην Επιτροπή Εσωτερικών της Μπούντεσταγκ εμπόδισαν να συζητηθούν δέκα προτάσεις και σχέδια νόμου για μια νέα ρύθμιση της υπηκοότητας των ξένων που έχουν γεννηθεί ή που ζουν μόνιμα στη Γερμανία.
Επίσης, αντιπρόσωπος των Πράσινων/Συμμαχίας 90 δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση αρνείται ακόμα να προσχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για το θέμα της υπηκοότητας, που οι διατάξεις της διευκολύνουν την απόκτηση της υπηκοότητας της χώρας διαμονής και γέννησης ή την απόκτηση διπλής υπηκοότητας.