ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"ΕΠΙ ΓΗΣ ΕΙΡΗΝΗ"

Τις μέρες αυτές τις γιορτινές και με την αναμονή του καινούριου χρόνου, οι ευχές των ανθρώπων "δίνουν και παίρνουν". Ανεξαρτήτως θρησκείας, φυλής, γλώσσας και εθίμων, η πιο συχνή επιθυμία πολλών ανθρώπων, που έρχεται στα χείλη σαν ευχή, είναι η επιθυμία για ειρήνη σε όλο τον κόσμο, για αρμονική συμβίωση των λαών.

Σήμερα, ιδιαίτερα, γίνεται όλο και πιο επίκαιρη η ανάγκη να εξασφαλιστεί η ειρήνη ανάμεσα στους λαούς, που θα βασίζεται στον πραγματικό σεβασμό και την αλληλεγγύη τους, στις αμοιβαία επωφελείς διεθνείς σχέσεις και πάνω από όλα στο αναφαίρετο δικαίωμά τους στην αυτοδιάθεση, στην εδαφική ακεραιότητα και την αξιοπρέπεια.

****

Στην εποχή της "νέας τάξης", που βιώνουμε, αξίζει να δούμε ορισμένα χαρακτηριστικά στοιχεία, τα οποία συνθέτουν την "ειρήνη" που αυτή η τάξη προστατεύει. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της UNISEF, 7 εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από την πείνα σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης και κύρια στις χώρες, που αποτελούν πεδία εκμετάλλευσης και άντλησης πρώτων υλών για τις μητροπόλεις του καπιταλισμού, δηλαδή τις πλούσιες σε φυσικούς πόρους, αλλά φτωχές για τους λαούς τους χώρες της Λ. Αμερικής, της Αφρικής και της Ασίας. Τριακόσιες οικογένειες μεγαλοκαπιταλιστών, ιδιοκτητών πολυεθνικών καρπώνονται πάνω από το 45% του παγκόσμιου παραγόμενου πλούτου. Την ίδια στιγμή, 1,3 δισ. ανθρώπων στον κόσμο ζουν με μόλις 1 δολάριο τη μέρα, ενώ από αυτούς 840 εκατομμύρια άνθρωποι είναι καταδικασμένοι στην ασιτία και την ανέχεια.

Μόνο στις ΗΠΑ, μια χούφτα 60 οικογενειών έχει εισόδημα πάνω από 1 δισ. δολάρια το χρόνο. Το ποσό δε που σπαταλιέται για να περνάνε ευχάριστα τις ώρες τους οι διάφοροι Κροίσοι, παίζοντας γκολφ, ανέρχεται στα 40 δισ. δολάρια το χρόνο, ποσό με το οποίο θα μπορούσαν να σωθούν εκατομμύρια από τα θύματα της πείνας και ειδικότερα τα παιδιά. Πάνω από 1 δισ. ανθρώπων ζουν κάτω από τα επίσημα όρια φτώχειας, στην περιθωριοποίηση της ανεργίας και της υποαπασχόλησης.

Για την εγκαθίδρυση αυτής της "ειρήνης", σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ, οι ίδιες σπαταλούν για πολεμικές προπαρασκευές 300 δισ. δολάρια το χρόνο, σύμφωνα με το γνωστό σλόγκαν "αν θες την ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο".

*****

Αυτός ο "θαυμαστός" κόσμος της "ειρήνης" και της "ευημερίας" των καπιταλιστικών μητροπόλεων δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από τον κόσμο των συγκρούσεων και των εμφύλιων σπαραγμών, με την εκούσια πάντα "βοήθεια" των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Γιατί η "ειρήνη" τύπου Ντέιτον στη γειτονική μας πρώην ενιαία Γιουγκοσλαβία στοίχισε χιλιάδες ζωές, χιλιάδες αποδεκατισμένες οικογένειες, χιλιάδες ορφανά. Η επιβολή "δημοκρατικής ειρηνικής" λύσης στην Αλβανία σηματοδότησε τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων προς αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής, στα σύγχρονα δουλεμπόρια των αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών. Η εμφύλια σύγκρουση και η "ανθρωπιστική" βοήθεια των ιμπεριαλιστών στη Ρουάντα ξερίζωσε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και έστειλε στην ανέχεια χιλιάδες άλλους. Οι ασκοί του Αιόλου που άνοιξαν στην πρώην Σοβιετική Ενωση με την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος και την ανοιχτή επέμβαση των καπιταλιστών, που ήρθαν να "εκσυγχρονίσουν" τη "στερημένη" υπερδύναμη, στοίχισαν, από το 1991 και μετά, χιλιάδες νεκρούς στους τοπικούς πολέμους και τις εμφύλιες συρράξεις για τη νομή των φυσικών πόρων και του εθνικού πλούτου. Εστειλαν εκατομμύρια των πρώην Σοβιετικών πολιτών στην ανέχεια, στην πείνα και την εξαθλίωση. Παρόμοια είναι η κατάσταση στις μακρινές "μπανανίες" της Απω Ανατολής, της παιδικής υπερεκμετάλλευσης και δυστυχίας. Στις συνεχιζόμενες συγκρούσεις και γενοκτονίες του κουρδικού και του παλαιστινιακού λαού.

*****

Για όλα αυτά και πολλά άλλα, γίνεται σήμερα πιο επιτακτικό, οι λαοί όλου του κόσμου να βλέπουν πιο ξεκάθαρα το μεγάλο υπεύθυνο γι' αυτήν την κατάσταση. Το διεθνή ιμπεριαλισμό, που έχει μετατρέψει τους λαούς του πλανήτη σε "δοκιμαστικό σωλήνα" εφαρμογής των σχεδίων του για την παγκόσμια ηγεμονία και απειλεί σήμερα ακόμα πιο απροκάλυπτα την παγκόσμια ειρήνη. Ο πόλεμος του Κόλπου, που ήταν η πρόβα τζενεράλε και όλες οι άλλες επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών που ακολούθησαν, αφού πρώτα είχαν πετύχει τα σχέδιά τους για την ανατροπή των σοσιαλιστικών χωρών, σηματοδότησαν τη νέα εποχή της επιβολής της "ειρήνης" και της "τάξης" με τη χρήση των πιο εξελιγμένων οπλικών συστημάτων. Οι Αμερικανοί και οι άλλοι ιμπεριαλιστές, με το οπλισμένο χέρι τους, το ΝΑΤΟ, μετατρέπουν όλους τους διεθνείς οργανισμούς και συμφωνίες σε μοχλούς για την επιβολή της κυριαρχίας τους. Με τη διεύρυνσή του, το ΝΑΤΟ επιδιώκει να εμπλέξει στα δίχτυα του ακόμα περισσότερους λαούς, να τους ξεζουμίσει και οικονομικά, αποσπώντας όλο και μεγαλύτερα ποσά για εξοπλισμούς, δήθεν για τη διατήρηση της "ειρήνης", που όμως θα γεμίσουν τα ταμεία των πολυεθνικών του μαζικού θανάτου, των εταιριών όπλων. Αυτό επιδιώκει με τη διεύρυνσή του προς ανατολάς, με την επέκτασή του με διμερείς συμφωνίες σε Β. Αφρική, Μέση Ανατολή και την Ασία.

*****

Στην γκρίζα αυτή διεθνή πραγματικότητα, ο μόνος δρόμος που μένει για τους λαούς του κόσμου, για να εκπληρωθεί η πανανθρώπινη ευχή "Επί Γης Ειρήνη", είναι η πάλη για την ανατροπή της σύγχρονης ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας. Τα μηνύματα ανασυγκρότησης και συντονισμού του διεθνούς φιλειρηνικού κινήματος αυτή την προοπτική ανοίγουν και, αργά ή γρήγορα, οι λαοί παίρνουν την υπόθεση της ειρήνης στα χέρια τους. Οδηγοί τους σ' αυτόν τον αγώνα είναι οι χιλιάδες μάρτυρες της ειρήνης που έδωσαν και τη ζωή τους για την εθνική ανεξαρτησία και την κοινωνική προκοπή, για την κατάργηση της κοινωνικής αδικίας και τη νίκη του σοσιαλισμού.

Ετσι, είναι ιδιαίτερα επίκαιρα τα λόγια της χαροκαμένης μάνας του Ν. Μπελογιάννη, Βασιλικής, που αναφέρονται στη ζωή και δράση του μεγάλου αυτού αγωνιστή, κομμουνιστή, επαναστάτη: "Αγωνιζότανε για την ιδεολογία της ειρήνης, προσφέροντας γι' αυτήν και τη ζωή του. Το αίμα που χύθηκε σ' αυτό το σκλαβωμένο χώμα, ν' ανθίσει τα λουλούδια της ειρήνης και το χαμόγελό του να γίνει δώρο για τη νεολαία όλου του κόσμου, κι άλλες μητέρες να μην ποτίσουν με δάκρυα τη Γη".

Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Στην γκρίζα αυτή διεθνή πραγματικότητα, ο μόνος δρόμος που μένει για τους λαούς του κόσμου, για να εκπληρωθεί η πανανθρώπινη ευχή "Επί Γης Ειρήνη", είναι η πάλη για την ανατροπή της σύγχρονης ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας


ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΠΑΠΑΔΑΧΗ, ΑΝΕΡΓΟΥ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΗ
"Για να μην πάμε άκλαφτοι"

- Πώς βλέπει τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων ένας άνεργος;

- Εχω τρία μικρά παιδιά. Η κόρη μου πάειστη Γ' Δημοτικού, ο ένας γιος μου Β' Δημοτικού και ο πιο μικρός πάει στο Νηπιαγωγείο. Ζουν σε ένα χωριό της Λακωνίας. Η σύζυγός μου δουλεύει στο χωριό και με το ζόρι παίρνει 100 χιλιάδες δραχμές το μήνα. Πληρώνουμε και νοίκι 40 χιλιάδες δραχμές το μήνα. Είναι Χριστούγεννα και όλα τα παιδιά του χωριού θα έχουν και από ένα έστω φτωχό δωράκι. Τα δικά μου δε θα πάρουν. Δεν μπορώ να τους στείλω τίποτα. Μετά από τόσα χρόνια που θαλασσοπνίγομαι για πρώτη φορά δεν έχω λεφτά για να τους πάρω τουλάχιστον κάτι συμβολικό. Η γυναίκα μου μόνο το φαγητό μπορεί να τους εξασφαλίσει. Νομίζω ότι μπορείτε να καταλάβετε πώς είναι για έναν άνεργο αυτές οι μέρες. Καλύτερα να μην έρχονταν. Πώς θα αντικρίσω τα παιδιά μου;

- Πόσο καιρό είστε ξέμπαρκος;

- Είμαι μάγειρας και ξεμπάρκαρα περίπου πριν από 5 μήνες από ένα κρουαζιερόπλοιο, όπου υπηρέτησα 4 μήνες. Από τον περασμένο μήνα, με αυτή την ακρίβεια και τα πολλά έξοδα (τρία παιδιά βλέπετε) τα λεφτά τελείωσαν και εγώ ψάχνω καθημερινά και απεγνωσμένα για δουλιά, πόρτα - πόρτα, ενώ κοιμάμαι στην Εστία Ναυτικών. Σε όποια εταιρία και να πάω, μου λένε "πέρνα αύριο ή μεθαύριο". Στα περισσότερα πλοία τώρα παίρνουν αλλοδαπούς που έχουν πολύ χαμηλούς μισθούς. Για να μου μείνουν λίγα χρήματα για τα έξοδα μετακίνησης έφτασα στο σημείο να τρώω σε συσσίτια της εκκλησίας. Και δεν είμαι ο μόνος. Είμαστε πολλοί και δυστυχώς καθημερινά εμφανίζονται καινούρια πρόσωπα και όλοι είναι άξιοι συνάδελφοι. Ναι εκεί έφτασαν τους ναυτικούς. Μετά από τόσα χρόνια προσφοράς στην ελληνική οικονομία να τρώμε τώρα στα συσσίτια.

- Σε ποιους αναφερόσαστε;

- Η κυβέρνηση συνεχώς βγάζει νόμους που εξυπηρετούν τους εφοπλιστές. Αφού πετάνε τους συναδέλφους από τα ποντοπόρα, τώρα μαθαίνω ότι θα μας βρουν και άλλα κακά με νέο νόμο που θα ψηφίσουν στη Βουλή. Θα μας παίρνουν λένε τα φυλλάδια, αν δεν έχουμε την τελευταία 4ετία 8 μήνες θαλάσσιας υπηρεσίας. Πού θα βρούμε εμείς την υπηρεσία, όταν η κυβέρνηση επιτρέπει στους εφοπλιστές να μας πετάξουν από τα καράβια; Πού θα βρούμε την υπηρεσία, αφού με τους νόμους τους δεν μπορούμε να μπαρκάρουμε; Ομως δε φταίνε μόνο η κυβέρνηση και οι εφοπλιστές. Συμμετείχα στην κινητοποίηση που έγινε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Με όσα είδα εκεί κατάλαβα ότι αυτοί οι συνδικαλιστές στην ΠΝΟ δεν έχουν σχέση με τους ναυτεργάτες. Είναι προδότες για μας. Τους ενδιαφέρει μόνο η "καρέκλα" και το απέδειξαν με τις διαδικασίες που ακολούθησαν για να κάτσει ξανά στην "καρέκλα" της ΠΝΟ ο Ι. Χαλάς.

- Νομίζετε ότι υπάρχει τρόπος ώστε να μην ξαναζήσουν οι ναυτεργάτες τέτοιες καταστάσεις;

- Το μέλλον είναι ακόμα πιο σκούρο για τους ναυτεργάτες αν δεν πάρουν την τύχη στα χέρια τους. Οταν είμαι ξέμπαρκος συμμετέχω σε όλες τις κινητοποιήσεις του κλάδου μου και πιστεύω ότι είναι ο μόνος τρόπος για να σωθούμε. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι οι συνάδελφοι. Το σωστό θα ήταν όλοι αυτοί που μαζευόμαστε καθημερινά στην εκκλησία για να φάμε, να πηγαίνουμε μετά και στα γραφεία της ΠΝΟ για να πιέσουμε να ξεκινήσουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Αλλιώς θα πάμε άκλαφτοι.

Α. Ζ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ