Κυριακή 30 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 56
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ
Επεισόδια στο Κογκρέσο από εξαγριωμένους απεργούς

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-

Επεισόδια δημιουργήθηκαν προχτές στον προθάλαμο του Κογκρέσου του Μεξικού, όταν δεκάδες εξαγριωμένοι απεργοί εργάτες, που δουλεύουν σε καλλιέργειες ζαχαρότευτλων, επιχείρησαν να συναντηθούν με βουλευτές του κυβερνώντος Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος. Στη διάρκεια των συμπλοκών τραυματίστηκαν ελαφρά 20 άτομα.

"Κάτω η κυβέρνηση Ζεντίγιο"! "Θέλουμε τα λεφτά μας", φώναζαν χτες οι απεργοί, που διαμαρτύρονταν για την απόφαση της κυβέρνησης να μην τους δώσει τα εδώ και χρόνια καθυστερούμενα συνδικαλιστικά επιδόματα, συνολικού ύψους περίπου 780 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τα επεισόδια, που δεν πήραν διαστάσεις πέραν των συμπλοκών μεταξύ εργατών και αστυνομικών που φρουρούσαν το κτίριο του Κογκρέσου, έληξαν μετά από δύο ώρες, προκαλώντας ανάλογη διακοπή των εργασιών της Βουλής των Αντιπροσώπων. Οι απεργοί ανήκουν σε συνδικαλιστική οργάνωση περίπου 700 εργατών στην παραγωγή ζάχαρης, οι οποίοι είχαν στρατοπεδεύσει έξω από το Κογκρέσο από τις 10 Σεπτέμβρη διεκδικώντας την καταβολή των επιδομάτων τους. Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη συνδικαλιστική οργάνωση πρόσκειται πολιτικά στο κυβερνών Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα και εκπροσωπεί εργάτες από τις Πολιτείες της Βέρα Κρουζ και Πουέμπλα. Μετά τα χτεσινά επεισόδια οι κινητοποιήσεις των εργατών σε καλλιέργειες ή μονάδες παραγωγής ζάχαρης αναμένεται να επεκταθούν και σε άλλες Πολιτείες του Μεξικού...

Επιθέσεις κατά του Τύπου

Ο διευθυντής του εβδομαδιαίου περιοδικού "Zeta" τραυματίστηκε σοβαρά και δύο άτομα σκοτώθηκαν, όταν χτες το πρωί ομάδα ενόπλων άνοιξε πυρ εναντίον του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε ο δημοσιογράφος, που κατευθυνόταν προς την εργασία του. Η επίθεση έγινε στην πόλη Τιχουάνα στο Βόρειο Μεξικό, όπου δρουν έμποροι ναρκωτικών.

Το 1988 είχε δολοφονηθεί ο υποδιευθυντής του ίδιου περιοδικού, ύστερα από μία σειρά δημοσιευμάτων, που είχαν στόχο σημαντικά πρόσωπα της πολιτικής ζωής του Μεξικού. Η δολοφονία αυτή ακόμη δεν έχει εξιχνιαστεί.

Παρατηρητές πιστεύουν ότι η απόπειρα δολοφονίας του Χεσούς Μπλανκορνέλας έχει σχέση με έρευνες που έχουν δημοσιευτεί από το περιοδικό "Zeta" για τη δράση των εμπόρων ναρκωτικών στην Τιχουάνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ