Κυριακή 30 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Μαζικές φοιτητικές διαμαρτυρίες

Εδώ και δυο βδομάδες περίπου, ύστερα από αρκετά χρόνια, οι φοιτητές της Γερμανίας και πάλι κατά χιλιάδες πραγματοποιούν μαχητικές διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις και απεργίες ενάντια στην "αδίστακτη πολιτική λιτότητας", την οποία εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια ο κυβερνητικός συνασπισμός της Βόννης. Με ιδιαίτερη αυστηρότητα καταγγέλλεται η συνεχιζόμενη δραστική περικοπή των δαπανών για την παιδεία, με αποτέλεσμα τα προβλήματα που κυριαρχούν στον τομέα αυτό να οξύνονται όλο και περισσότερο...

Στην πρωτεύουσα της Γερμανίας, στη Βόννη, χιλιάδες φοιτητές, παρά το τσουχτερό κρύο που επικρατούσε, συγκεντρώθηκαν στους πανεπιστημιακούς χώρους και πάνω από το 80% απ' αυτούς, στα πλαίσια σχετικής συζήτησης που έγινε, αποφάσισε να μποϊκοτάρει τις παραδόσεις: "Γιατί θα πρέπει να ξοδευτούν 23 δισεκατομμύρια μάρκα για την κατασκευή του διαβόητου "Ευρωκαταδιωκτικού", ενώ την ίδια στιγμή εμάς, τη νέα γενιά, μας λησμονούν εντελώς, με αποτέλεσμα η αθλιότητα ν' αγκαλιάζει όλο και περισσότερο το εκπαιδευτικό μας σύστημα;". Οι Γερμανοί φοιτητές γνωρίζουν πολύ καλά ότι το σύγχρονο αυτό πολεμικό αεροπλάνο δε θα χρησιμοποιηθεί για την ασφάλεια της χώρας, αλλά για επεμβάσεις των ενόπλων δυνάμεων σ' άλλες χώρες, όταν οι Γερμανοί μιλιταριστές το κρίνουν απαραίτητο.

Στο Βισμπάτεν, δεκάδες χιλιάδες πραγματοποίησαν μαχητική διαδήλωση με κεντρικό αίτημα "Περισσότερα χρήματα για την παιδεία και δημιουργία νέων θέσεων σπουδών". Στο Ντάρμσταντ, επίσης, χιλιάδες φοιτητές απείχαν από τις παραδόσεις, καταχειροκροτούμενοι μάλιστα από τους ίδιους τους καθηγητές τους. Στη Φρανκφούρτη του Μάιν, οι σπουδαστές έκαναν μπλόκα σε κεντρικά σταυροδρόμια απαιτώντας παιδεία για όλους.

Πολλές δεκάδες χιλιάδες ήταν οι φοιτητές, οι οποίοι κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών συμμετείχαν σε μαζικές κινητοποιήσεις και σ' άλλες διαμαρτυρίες.

Υστερα από τις πρώτες κινητοποιήσεις, που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές αυτού του μήνα, αμέσως μετά αυτές είχαν επεκταθεί σ' όλα σχεδόν τα γερμανικά πανεπιστήμια και τις ειδικές ανώτατες σχολές. Μαχητικές κινητοποιήσεις προγραμματίζονται για το επόμενο χρονικό διάστημα σε Μόναχο, Αμβούργο, Βρέμη και Ανόβερο. Κι όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται, τα προβλήματα στο εκπαιδευτικό σύστημα έχουν σε τέτοιο βαθμό οξυνθεί, γεγονός που αναγκάζει τη συντριπτική πλειοψηφία των σπουδαστών να συμμετέχουν ενεργά στις ογκούμενες μαχητικές διαμαρτυρίες... Οι περικοπές των δαπανών για την παιδεία είναι τόσο δραστικές, ώστε να ματαιώνονται ακόμα και οι παραγγελίες απαραίτητων ειδικών επιστημονικών περιοδικών. Ταυτόχρονα, κλείνουν πανεπιστημιακά πειραματικά εργαστήρια και ινστιτούτα, γιατί τα κτίριά τους είναι ετοιμόρροπα, ενώ η κατασκευή νέων αναβάλλεται για τον επόμενο αιώνα... Αυτή τη στιγμή 1.900.000 φοιτητές συνωθούνται σε 950.000 θέσεις σπουδών. Ταυτόχρονα, όμως, ο αριθμός των νεοεισαχθέντων στις ανώτατες γερμανικές σχολές κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών χρόνων πρόκειται να αυξηθεί αισθητά και από 275.000 που είναι τώρα θα φτάσει στις 335.000.

Παράλληλα, οι δαπάνες για την παιδεία θα περικόπτονται συνεχώς... Στο Εσσεν, η τοπική κυβέρνηση του ομοσπονδιακού κρατιδίου έχει καταργήσει τη δημιουργία 450 νέων θέσεων σπουδών, οι οποίες είχαν προβλεφτεί. Επίσης, στην Κάτω Σαξονία πρόκειται να καταργηθούν πάνω από 1.100 από τις 14.000 που είναι σήμερα. Ταυτόχρονα, ο "Μεγάλος Συνασπισμός του Βερολίνου" απαιτεί από τις ανώτατες σχολές να εξοικονομήσουν 300 εκατομμύρια μάρκα, κάτι που ο πρόεδρος του Τεχνικού Πανεπιστημίου της πόλης, Ντίτερ Σιούμαν, χαρακτηρίζει ως μια "πραγματική οικονομική καταστροφή...". Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Επιστημονικού Συμβουλίου, για την οικοδόμηση νέων πανεπιστημιακών κτιρίων χρειάζονται 1,7 δισ. μάρκα. Συνολικά, τα έξοδα που προβλέπονταν για τις ανώτατες σχολές, από το 1978 και μετά, έχουν μειωθεί κατά το ένα τρίτο.

Αδύνατη θεωρείται η τήρηση του κανονικού χρόνου φοίτησης, αφού τα δύο τρίτα περίπου των Γερμανών σπουδαστών είναι αναγκασμένα κατά διαστήματα να εργάζονται, γιατί σε διαφορετική περίπτωση δεν είναι σε θέση να τα βγάλουν πέρα από οικονομική άποψη. Παράλληλα, όμως, μειώνεται πολύ αισθητά και ο αριθμός εκείνων των φοιτητών που παίρνουν κάποιο χρηματικό βοήθημα, αφού τα σχετικά κριτήρια που απαιτούνται για τη χορήγησή του γίνονται όλο και πιο αυστηρά. Στα παλιά ομοσπονδιακά κρατίδια αυτή τη στιγμή κάποια οικονομική υποστήριξη παίρνει μόνο το 16,9% των σπουδαστών, ενώ το 1982 ήταν 37%.

Κι όμως, κατά την άποψη των κυβερνήσεων των ομοσπονδιακών κρατιδίων, τα ποσοστά των φοιτητών που δέχονται χρηματικό βοήθημα θεωρούνται ακόμα "πολύ υψηλά...". Πριν μερικές μέρες, έγινε γνωστό ότι οι υπουργοί Συντονισμού, σχετικά με τα οικονομικά αυτά επιδόματα, μελλοντικά πρόκειται να κάνουν δραστικές περικοπές. Στη διάρκεια του 1999 για το σκοπό αυτό προβλέπεται να διατεθούν 1,5 δισ. μάρκα, ενώ το 1992 ξοδεύονταν 3 δισεκατομμύρια. Η αθλιότητα, λοιπόν, σε πάνω από 300 πανεπιστήμια και ειδικές ανώτατες σχολές της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας αυξάνεται όλο και περισσότερο...

Νίκος ΗΛΙΑΔΗΣ - ΗΛΙΟΥΔΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ