Κυριακή 30 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΚ ΑΡΜΕΝΙΑΣ
Αλλο ένα βήμα στην ενότητα των κομμουνιστών

Το ΚΚ Αρμενίας έκανε αίτηση να ενταχθεί στην Ενωση Κομμουνιστικών Κομμάτων ΚΚΣΕ

Κατ' απαίτηση των κομμουνιστών της Δημοκρατίας της Αρμενίας, η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚ Αρμενίας έλαβε την απόφαση να ενταχθεί στην Ενωση Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ. Το γεγονός, σημαντικό αυτό καθεαυτό για το κομμουνιστικό κίνημα στην επικράτεια της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, αποκτά ιδιαίτερο βάρος, αν θυμηθούμε ότι αυτό το κόμμα πολλές φορές μαζί με το ΚΚΡΟ επιχείρησε να δημιουργήσει μια παράλληλη με την ΕΚΚ - ΚΚΣΕ δομή. Διαφωνώντας μ' αυτή τη γραμμή, οι κομμουνιστές συγκρότησαν την Ενωση Εργατών της Αρμενίας, κομμουνιστικού προσανατολισμού, και το 1994 εντάχθηκαν στην ΕΚΚ - ΚΚΣΕ. Το δε ΚΚ Αρμενίας συνέχιζε την ιδιαίτερη γραμμή του. Πέρσι πρότεινε την ιδέα της δημιουργίας της "Σλαβοαρμενικής Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων", ιδέα που επικρίθηκε δριμύτατα από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ. Και γενικά, επί τέσσερα χρόνια από την ίδρυση της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ, οι ηγέτες του ΚΚΡΟ χρησιμοποιούσαν αυτό το κόμμα για τον κλονισμό της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ, ενώ το ίδιο το κόμμα, με διάφορα προσχήματα, έδειχνε την απροθυμία του να μπει στην ΕΚΚ - ΚΚΣΕ. Και τώρα έκανε, επιτέλους, το βήμα να ενωθεί με τους κομμουνιστές της διαλυμένης ΕΣΣΔ... Από μέρους του "Ρ" παρακαλέσαμε τον πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ, Ολέγκ Σένιν, να σχολιάσει αυτό το γεγονός.

- Λάβαμε το επίσημο έγγραφο ότι συνήλθε η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚ Αρμενίας, η οποία αποφάσισε να ενταχθεί στην ΕΚΚ - ΚΚΣΕ, είπε ο Σένιν. Οι Αρμένιοι σύντροφοι παρακαλούν το Συμβούλιο της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ να αποφασίσει στην προσεχή Ολομέλειά του για την εισδοχή του ΚΚ Αρμενίας στην ΕΚΚ - ΚΚΣΕ. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ολομέλειά μας θα λάβει θετική απόφαση. Νομίζω ότι όχι μόνο εγώ, αλλά και όλοι οι κομμουνιστές, που ανήκουν στην ΕΚΚ - ΚΚΣΕ, νιώθουν ικανοποίηση και χαιρετίζουν αυτή την ενέργεια των Αρμένιων κομμουνιστών. Πρόκειται για πολύ σπουδαίο γεγονός για ολόκληρο το κομμουνιστικό κίνημα, διότι από καιρό βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με το ΚΚ Αρμενίας και, προφανώς, η απόφαση δεν ήταν εύκολη. Και αφού πάρθηκε, σημαίνει ότι η ΕΚΚ - ΚΚΣΕ είναι ήδη αρκετά γερή και με κύρος δομή. Την εμπιστεύονται, δέχονται και κατανοούν τη στρατηγική και την τακτική της. Θεωρώ ότι η απόφαση του ΚΚ Αρμενίας αποβλέπει στην ενίσχυση των γραμμών μας. Οι νομικές διατυπώσεις για την ένταξη στην Ενωσή μας θα γίνουν στο άμεσο μέλλον. Επομένως, εκτός ΕΚΚ - ΚΚΣΕ μένουν μόνο οι κομμουνιστές της Τουρκμενίας. Εκεί από καιρό ήδη λειτουργεί Οργανωτική Επιτροπή, αλλά δεν έχει γίνει ακόμα το συνέδριο ανασυγκρότησης.

- Πώς το εξηγείτε αυτό;

- Λόγω της πολύπλοκης πολιτικής κατάστασης στην ίδια τη Δημοκρατία. Μάλλον, αυτή είναι η κύρια αιτία. Νομίζω, όμως, ότι δεν είναι πολύ μακριά η μέρα που το συνέδριο θα συγκληθεί τελικά και το ΚΚ Τουρκμενίας θα ανασυγκροτηθεί.

- Πώς εκτιμάτε σήμερα τις προοπτικές ένωσης των κομμουνιστών της Ρωσίας σ' ένα ενιαίο κόμμα;

- Πρόκειται για ένα πολυσύνθετο πρόβλημα. Πιστεύω για άλλη μια φορά, και σ' αυτό με στηρίζουν οι σύντροφοί μας, ότι στη Ρωσία υπάρχουν δυο κομμουνιστικά κόμματα. Το ΚΕΚΡ και το ΚΚΡΟ. Και τώρα, μάλλον, δεν πρέπει να επιταχύνουμε την ίδια την ιδέα της ένωσης. Επιβάλλεται να αναλυθούν επισταμένα και σε βάθος τα προγραμματικά ντοκουμέντα της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ, του ΚΕΚΡ και του ΚΚΡΟ και να καταρτιστεί ένα ενιαίο ντοκουμέντο, γύρω από το οποίο να γίνει μετά η δουλιά για την προετοιμασία και τη διεξαγωγή του ενωτικού συνεδρίου. Είναι, λοιπόν, ζήτημα χρόνου. Σε ό,τι αφορά την αναλυτική δουλιά και την προετοιμασία των προτάσεων για το σχέδιο προγράμματος, στην τελευταία συνεδρίαση της Γραμματείας του Συμβουλίου της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ ζητήσαμε από το μέλος του Συμβουλίου και καθοδηγητή του Συνδέσμου "Ρώσοι Επιστήμονες Σοσιαλιστικού Προσανατολισμού", Ιβάν Οσάντσι, μέσω της οργάνωσης αυτής να γίνει η απαραίτητη δουλιά. Ανάλογο καθήκον να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση αναθέσαμε και στη δική μας αναλυτική ομάδα.

- Σε μια Ολομέλεια του Συμβουλίου της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ πάρθηκε απόφαση για τη σύσταση Οργανωτικής Επιτροπής του ενωτικού συνεδρίου...

- Φρονώ ότι στη συγκρότησή της μπορούμε να προχωρήσουμε στο βαθμό που θα είναι έτοιμο το σχέδιο ενιαίου ντοκουμέντου.

- Μπορείτε να αναφέρετε τουλάχιστον τις κατά προσέγγιση προθεσμίες;

- Θα θέλαμε αυτή η ανάλυση να ολοκληρωθεί πριν από το νέο έτος για να κάνουν τα κόμματα τις προτάσεις τους. Θέλουμε να επανέλθουμε σ' αυτό το ζήτημα στην προσεχή Ολομέλεια του Συμβουλίου της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ και στην Πολιτική Εκτελεστική Επιτροπή.

- Τον επόμενο χρόνο συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματος του Λένιν. Πώς σχεδιάζετε να γιορτάσετε αυτή την επέτειο;

- Το 1998 είναι διπλά επετειακό. Συμπληρώνονται 150 χρόνια από την έκδοσητου "Κομμουνιστικού Μανιφέστου" και 100 χρόνια του κόμματός μας. Χρονικά αυτά τα γεγονότα συμπίπτουν. Το "Μανιφέστο" δημοσιεύτηκε στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φλεβάρη 1848, ενώ την 1η Μάρτη του 1898 πραγματοποιήθηκε στο Μινσκ το πρώτο συνέδριο του κόμματος. Νομίζουμε ότι και σ' αυτό θα μας υποστηρίξουν οι Λευκορώσοι σύντροφοι, ώστε η εκδήλωση, που πρέπει να έχει, αναμφισβήτητα, ισχυρή διεθνή απήχηση, να διοργανωθεί στο Μινσκ. Περιμένουμε τώρα από το ΚΚ Λευκορωσίας τις προτάσεις σχετικά μ' αυτό το ζήτημα και μετά θα ληφθεί η ανάλογη απόφαση της Γραμματείας και της Πολιτικής Εκτελεστικής Επιτροπής του Συμβουλίου της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ για τη διοργάνωση στο Μινσκ νέας διεθνούς διάσκεψης. Θα ήθελα, όμως, να σημειώσω ότι τον επόμενο χρόνο γιορτάζει τα 80 χρόνια του και το ΚΚ Ελλάδας. Πρόκειται, επίσης, για μεγάλο γεγονός για το διεθνές κομμουνιστικό και εργατικό κίνημα και, επωφελούμενος της ευκαιρίας, παρακαλώ να μεταφέρετε στους κομμουνιστές της Ελλάδας τον αδελφικό μου χαιρετισμό και τα θερμά αισθήματα αλληλεγγύης.

Ναντιέζντα ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ