Κυριακή 23 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ
Πραγματικός σύμμαχος των μικρών επιχειρήσεων

Μιλούν στο "Ρ" ο Θ. Παύλου, επικεφαλής της "Βιοτεχνικής Ενότητας" στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας και ο Π. Αντωνιάδης, επικεφαλής του συνδυασμού του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά

Επιμελητήρια στην υπηρεσία των βιοτεχνών και των επαγγελματιών, που θα αποτελούν πραγματική φωνή αντίστασης στις κυβερνητικές επιλογές, επιμελητήρια για πραγματική ανάπτυξη και όχι υπηρέτες των μεγάλων επιχειρήσεων και των δήθεν μικρομεσαίων της Ευρώπης. Μ' αυτό το μήνυμα οι συνεπείς αγωνιστικές δυνάμεις των ΕΒΕ καλούν τους επαγγελματίες και βιοτέχνες να ενισχύσουν με την ψήφο τους, στις επερχόμενες εκλογές, τις δυνάμεις που αγωνίζονται με συνέπεια για Επιμελητήρια σύγχρονα, που θα στέκονται δίπλα τους και δε θα παίζουν ούτε το ρόλο διακοσμητικών στοιχείων, ούτε το μέσο για την υλοποίηση των κυβερνητικών και ευρωπαϊκών πολιτικών που στοχεύουν στη βίαιη συρρίκνωση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της χώρας.

Με στόχο την ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου των επιμελητηρίων κατεβαίνουν στα δύο Επαγγελματικά και Βιοτεχνικά Επιμελητήρια της Αθήνας και του Πειραιά οι συνδυασμοί της "Δημοκρατικής Κίνησης Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων" (ΔΗΚΕΒΕ), διεκδικώντας την ψήφο των επαγγελματιών και των βιοτεχνών, για να ενισχυθεί η φωνή της αντίστασης και όχι του συμβιβασμού με τον αφανισμό και της ευθυγράμμισης με τις εντολές του ντόπιου και ξένου μονοπωλιακού κεφαλαίου, για πραγματικές λύσεις στην υπηρεσία των εκατοντάδων χιλιάδων και όχι των λίγων και εκλεκτών, που η Ευρώπη κρίνει "ανταγωνιστικούς" και οι ελληνικές κυβερνήσεις καλούν τα επιμελητήρια να τους εξυπηρετούν.

Το έργο που έχουν να παρουσιάσουν μέχρι σήμερα οι διοικούσες επιτροπές των τεσσάρων επιμελητηρίων, οι οποίες βάσει των συσχετισμών δυνάμεων που επικρατούν ελέγχονται από τις παρατάξεις που πρόσκεινται στη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ στην ουσία δεν είναι άλλο από ανέξοδες ανακοινώσεις για ορισμένα ζητήματα που αφορούν τους ΕΒΕ. Στην πραγματικότητα, δε χάνουν ευκαιρία να παίρνουν μέρος ως ενδιάμεσοι φορείς στην υλοποίηση των περίφημων κοινοτικών προγραμμάτων για "ΜΜΕ", γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι αυτές οι "ΜΜΕ" και οι όροι που τίθενται για να έχει κάποιος επαγγελματίας ή βιοτέχνης πρόσβαση σ' αυτά είναι απαγορευτικές για τον Ελληνα επαγγελματία και βιοτέχνη, τον αυτοαπασχολούμενο ή αυτόν που απασχολεί 2-3 άτομα, που είναι και η πλειοψηφία των μελών των Επαγγελματικών και Βιοτεχνικών Επιμελητηρίων. Από την άλλη διαθέτουν κονδύλια από το ταμείο των Επιμελητηρίων που προέρχονται από τις συνδρομές των επαγγελματιών και βιοτεχνών μελών τους για την προπαγάνδιση και τη δημιουργία των περιβόητων Συνεταιριστικών Τραπεζών και των Εταιρειών Αμοιβαίων Εγγυήσεων που διαφημίζει η κυβέρνηση σαν "λύση" στο τεράστιο πρόβλημα χρηματοδότησης των ΕΒΕ, μετά την κατάργηση στην πράξη της 197 ΑΝΕ και της εγγύησης του Δημοσίου. Στην ουσία, τέτοιου είδους "Τράπεζες" και "Εταιρίες", ακόμα και εάν καταφέρουν να δημιουργηθούν με κεφάλαιο που θα έχει συσταθεί από το υστέρημα των ίδιων των επαγγελματιών και βιοτεχνών, με τα δεδομένα κάτω από τα οποία υποχρεώνονται να λειτουργούν οι τράπεζες για να επιβιώσουν, θα γυρίσουν μπούμερανγκ στους ίδιους.

Μόλις το 3%

Οπως υπογραμμίζει μιλώντας στο "Ρ" ο Θ. Παύλου,επικεφαλής του συνδυασμού της "Βιοτεχνικής Ενότητας" στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας "η "Βιοτεχνική Ενότητα" κατήγγειλε από την αρχή τη συμμετοχή με 400 εκατ. δρχ. του Επιμελητηρίου στην Εταιρεία Αμοιβαίων Εγγυήσεων, τονίζοντας ότι στην πράξη θα επωφεληθούν μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις που θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις εταιρίες αυτές". Σε ό,τι αφορά, δε, τα περιβόητα προγράμματα της ΕΕ στη διαχείριση των οποίων συμμετέχουν τα επιμελητήρια ως ενδιάμεσοι φορείς, είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 1.500 αιτήσεις που υποβλήθηκαν για το τελευταίο πρόγραμμα των 100 δισ. δρχ., μόλις το 3% ήταν μέλη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, το οποίου τα μέλη είναι κατά 90% αυτοαπασχολούμενοι ή μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 10 άτομα. Ειδικότερα, στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας,που είναι και το μεγαλύτερο της χώρας, από τις 65.000 επιχειρήσεις - μέλη του το 34% απασχολεί 1-2 άτομα, το 27% είναι αυτοαπασχολούμενοι, το 15% απασχολεί 3-4 άτομα, το 15% 5-10 άτομα, το 7% 11-20 άτομα και μόλις το 3% των μελών του επιμελητηρίου απασχολεί 21-50 άτομα και το 0,7% από 51 άτομα και πάνω.

16 από τις 13.000!

Ανάλογη είναι και η δραστηριότητα που έχει να παρουσιάσει και η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου του Πειραιά,όπου με το σημερινό συσχετισμό δυνάμεων το "πάνω χέρι" έχει η παράταξη που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ και από κοντά έχει προσκολληθεί και του "ΣΥΝ" και η παράταξη της ΝΔ. Οπως καταγγέλλει ο Π. Αντωνιάδης,επικεφαλής του συνδυασμού που υποστηρίζει η ΔΗΚΕΒΕ, "η πλειοψηφία της διοίκησης του Επιμελητηρίου ξοδεύει χρόνο και χρήμα που προέρχεται από τις συνδρομές των 13.000 μελών του που κατά το 90% είναι αυτοαπασχολούμενοι ή απασχολούν το πολύ μέχρι 4 άτομα, για να προωθήσουν την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Μια πολιτική, η οποία αντί να στηρίξει τις μικρές αυτές επιχειρήσεις, καταργεί οποιαδήποτε μορφή και στοιχειώδους έστω χρηματοδότησης και παρακινεί να... δημιουργήσουν οι ίδιοι οι βιοτέχνες και οι επαγγελματίες τράπεζες και εταιρίες Αμοιβαίων Εγγυήσεων, στοχεύοντας στην ενίσχυση μεγάλων "ευρωπαϊκών" δεδομένων "ΜΜΕ"". Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως μας είπε ο Π. Αντωνιάδης, μόλις 16 επιχειρήσεις από αυτές πληρούσαν τις προϋποθέσεις για να συμμετέχουν στο τελευταίο πρόγραμμα της ΕΕ για "ΜΜΕ", που με τόσο ζήλο συμμετείχε το Επιμελητήριο στη διαχείρισή του! Στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο του Πειραιά,που περιλαμβάνει 25.000 μέλη, κύρια αυτοαπασχολούμενους, η διοικητική επιτροπή αποτελείται από συνδικαλιστές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς στις τελευταίες εκλογές η ΔΗΚΕΒΕ δεν είχε κατεβάσει συνδυασμό. Τέλος, το Επαγγελματικό της Αθήνας περιλαμβάνει πάνω από 70.000 μέλη, και εδώ κυρίως αυτοαπασχολούμενους, που όμως, φαίνεται ότι δεν αφορούν τη διοικητική επιτροπή του που αποτελούν συνδικαλιστές της ΔΑΚΜΜΕ. Κι αυτό, όπως τονίζει ο Β. Θεοχάρης,που συμμετέχει στο συνδυασμό της "Επαγγελματικής Ενότητας",φαίνεται από την ελάχιστη συμμετοχή στις τελευταίες εκλογές. "Οι συνάδελφοι", υπογραμμίζει, "είναι απογοητευμένοι από τη δράση της πλειοψηφίας της διοίκησης. Αυτό που βλέπουν, είναι να τους θυμούνται μόνο για την καταβολή της συνδρομής, και από εκεί και έπειτα, δε βλέπουν καμία παρέμβαση για τα πραγματικά και καυτά προβλήματά τους. Στα συμβούλια, οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΚΕΒΕ, που είναι μαζί με το "ΣΥΝ", και της ΔΑΚΜΜΕ "τρώγονται για το πάπλωμα". Γι' αυτό, καλούμε τους συναδέλφους να συμμετάσχουν μαζικά σ' αυτές τις εκλογές, ενισχύοντας την "Επαγγελματική Ενότητα", τις συνεπείς δυνάμεις της αντίστασης, που είναι πάντα δίπλα τους, που παλεύουν για ουσιαστικές λύσεις για τη μικρή επιχείρηση και τον αυτοαπασχολούμενο".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκτιμήσεις της ΔΗΚΕΒΕ για τις εκλογές(2001-12-22 00:00:00.0)
Οι ΕΒΕ μπορούν να αλλάξουν τους συσχετισμούς(2001-12-05 00:00:00.0)
Ψηφίζουμε για αγωνιστικό Επιμελητήριο(1999-12-11 00:00:00.0)
Αποτελέσματα εκλογών στη Θεσσαλονίκη(1997-12-10 00:00:00.0)
Παρέμβαση για τις εκλογές στα επιμελητήρια(1997-10-09 00:00:00.0)
Μεταποίηση και πόλη μπορούν να συνυπάρξουν υπό προϋποθέσεις(1996-05-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ