Σάββατο 22 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ
Εκτιμήσεις της ΔΗΚΕΒΕ για τις εκλογές

«Η αποδοχή των ψηφοδελτίων που στήριξε η ΔΗΚΕΒΕ από τους συναδέλφους δημιουργεί νέες δυνατότητες για μεγαλύτερη συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων, που θα παλέψουν να γίνουν τα Επιμελητήρια στήριγμα των μικρών επιχειρήσεων, να συγκροτήσουν ένα αγωνιστικό ριζοσπαστικό ρεύμα στο συνδικαλιστικό κίνημα που θα αμφισβητεί τη νεοφιλελεύθερη πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ και σε αντιμονοπωλιακή βάση θα υπερασπίζεται τη θέση εργασίας και το εισόδημα των μικρών ΕΒΕ και αυτοαπασχολούμενων, θα αναπτύσσει κοινή αγωνιστική δράση με τους εργαζόμενους και τους αγρότες και θα παλεύει για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, λαϊκής οικονομίας που θα προωθεί τη σχεδιασμένη ανάπτυξη και τη συνεταιριστικοποίηση των μικρών επιχειρήσεων». Τα παραπάνω τονίζει η ΔΗΚΕΒΕ σε ανακοίνωσή της μετά την ολοκλήρωση των εκλογών στα Επιμελητήρια.

Η παράταξη επισημαίνει για άλλη μια φορά μεγάλη αποχή που σημειώθηκε στις εκλογές των Επιμελητηρίων παρά τη μικρή αύξηση που παρατηρήθηκε στη συμμετοχή. Κι αυτό έχει άμεση σχέση με την ευθυγράμμιση των Επιμελητηρίων με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, τις μηδαμινές έως ελάχιστες υπηρεσίες, που προσφέρουν στις μικρές επιχειρήσεις, την ιδιοτέλεια που αναπτύσσεται στο εσωτερικό τους. Ολα αυτά, απομακρύνουν τους ΕΒΕ από τις εκλογές, καθώς γνωρίζουν ότι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα ουσιαστικό από αυτή τη λειτουργία. Βλέπουν την υποχρεωτική εισφορά που καταβάλλουν να αναλώνεται σε εντυπωσιασμούς που καμία σχέση δεν έχουν με τα προβλήματά τους.

Τα ψηφοδέλτια συμπαράταξης ευρύτερων δυνάμεων που στήριξε η ΔΗΚΕΒΕ, υπογραμμίζει, έδωσαν τη μάχη της ενημέρωσης για την αφύπνιση των ΕΒΕ και είχαν μια αύξηση σε ψήφους και έδρες. Σε συνθήκες δύσκολες και επιδείνωσης των προβλημάτων και από θέση αμφισβήτησης της αντιλαϊκής πολιτικής αντιπαρατάχτηκαν στη λογική του εφικτού στις ψευδαισθήσεις και στις συντεχνιακές αντιλήψεις.

Οι μικρές αλλαγές οι οποίες καταγράφτηκαν από τις εκλογές δε διαφοροποιούν επί της ουσίας τους συσχετισμούς στα ΔΣ.

Ειδικότερα, για την Αθήνα αναφέρει ότι από τα αποτελέσματα των εκλογών προκύπτει η μείωση των ψηφοδελτίων που στηρίζει η ΠΑΣΚΕΒΕ που δείχνει ότι οι ΕΒΕ δεν εμπιστεύονται την πολιτική της κυβέρνησης την οποία εκπροσωπεί. Από την άλλη, οι αυξομειώσεις που παρατηρούνται στα ψηφοδέλτια της ΔΑΚΜΜΕ καταγράφουν μια αδυναμία να καρπωθεί τη δυσαρέσκεια αυτή γιατί στην ουσία εκπροσωπεί την ίδια πολιτική. Παρατηρείται, όμως, μια αύξηση των συντεχνιακών ψηφοδελτίων που είναι αποτέλεσμα της πίεσης των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ΕΒΕ και της αγωνιστικής κάμψης του συνδικαλιστικού κινήματος.

Τα ψηφοδέλτια που στήριξε η ΔΗΚΕΒΕ στο Επαγγελματικό και Εμπορικό Επιμελητήριο είχαν ένα μικρό ποσοστό αύξησης που δείχνει ότι υπάρχουν μεγαλύτερα περιθώρια παρέμβασης στο χώρο των μικρεμπόρων και των επαγγελματιών. «Στο δε βιοτεχνικό», σημειώνει η ΔΗΚΕΒΕ, «στη μείωση του ψηφοδελτίου "Βιοτεχνική Ενότητα" πρέπει να μας προβληματίσει το γεγονός ότι η αβεβαιότητα και η αγωνία των βιοτεχνών για τη θέση εργασίας και το εισόδημά τους δεν εκφράστηκε θετικά υπέρ του ψηφοδελτίου». Ετσι όπως διαμορφώθηκαν τα αποτελέσματα προδιαγράφουν για την επόμενη θητεία βασικά τον ίδιο ρόλο στα Επιμελητήρια και τίποτα καλό δεν μπορούν να περιμένουν οι ΕΒΕ και οι αυτοαπασχολούμενοι από αυτή την κατάσταση, εκτιμά η παράταξη και συμπληρώνει ότι η εμπειρία δείχνει ότι η αλλαγή της κατεύθυνσης στα Επιμελητήρια προϋποθέτει συσπείρωση των ΕΒΕ στα σωματεία και ανάπτυξη αγωνιστικής δράσης από το συνδικαλιστικό κίνημα. «Η ΔΗΚΕΒΕ χωρίς να μειώσει την παρέμβασή της στο συνδικαλιστικό κίνημα που είναι το κύριο θα αγωνιστεί για την αλλαγή προσανατολισμού στα Επιμελητήρια και θα υποστηρίξει την αναλογική εκπροσώπηση σε όλα τα όργανα (διοικητικές επιτροπές) και τμήματα και στην Κεντρική Ενωση», καταλήγει.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ