Το ληστρικό σύστημα του ανατοκισμού επί των τόκων που επιβάλλουν οι τράπεζες και οι πιστωτικοί οργανισμοί συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.
Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Π. Δημόπουλος,σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναφέρει ότι ο τόκος επί των τόκων που ισχυρίζονται ότι πληρώνουν οι τράπεζες στις συναλλαγές τους, αφενός, είναι πολύ χαμηλός - έχει μειωθεί στο 9% από 18% που ήταν μέχρι πρότινος - και, αφετέρου, αυτό δε γίνεται καθημερινά. Αντίθετα, τα "πανωτόκια" που επιβάλλουν οι τράπεζες στους δανειζόμενους είναι πολύ υψηλά και κυμαίνονται από 25% μέχρι 43%!
Ο Αρειος Πάγος είναι ενήμερος έντονων παράπονων των δανειζόμενων κατά των τραπεζών, που με το ληστρικό σύστημα του ανατοκισμού οι πιστωτικοί οργανισμοί και οι τράπεζες έχουν μετατραπεί σε νόμιμους τοκογλύφους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες από τον Αρειο Πάγο, δανειζόμενου, ο οποίος το 1980 δανείστηκε 1.459.000 δραχμές από τράπεζα και το 1994 κλήθηκε να πληρώσει 223.000.000 δραχμές (!), εξαιτίας του συστήματος των πανωτοκίων.
Εκ του ασφαλούς και εκ των υστέρων ο Κ. Μητσοτάκης άσκησε χτες κριτική στην επίσημη τοκογλυφία των τραπεζών που γίνεται μέσω των πανωτοκίων, με αφορμή τη σημερινή απόφαση του Αρείου Πάγου. Ισχυρίστηκε όμως ότι η τοκογλυφία αυτή είναι δυνατή γιατί υπάρχει μονοπώλιο από τις κρατικές τράπεζες, λες και οι ιδιωτικές επιτελούν "φιλανθρωπικό έργο". Ο Κ. Μητσοτάκης κάλεσε την κυβέρνηση να τοποθετηθεί και να δώσει μια λύση στο απαράδεκτο καθεστώς που υπάρχει σήμερα. Με την ευκαιρία επιτέθηκε στην κυβέρνηση, γιατί δεν κατάφερε να ξεπουλήσει την Τράπεζα Κρήτης. Αυτό που έγινε, τόνισε, αποτελεί ντροπή και στίγμα για την κυβέρνηση Σημίτη.
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Μητσοτάκη, περιορίστηκε να απαντήσει ότι θα περιμένει την απόφαση του Αρείου Πάγου.